Valeria Straneo er 38 år gammel, men løper så bra at hun i sommer tok sølv på maraton i EM i Zürich. Enda mer imponerende var sølvet fra maratonløpet i VM i Moskva i fjor. Grunnen til at hun ble kåret til oktobers beste europeiske friidrettsutøver, var imidlertid et 10 km-løp i Paris som hun vant på 32.36. Der fikk hun revansje på den franske kvinna som slo henne i EM, Christelle Daunay. 

Interessant er det likevel at tida til Straneo er 15 sekunder dårligere enn 10 km-tida Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde i Hytteplanmila. Den gjorde at Karoline ble nominert til kåringen, og etter at både folke-, presse- og fagjury hadde sagt sitt, endte Vidar-løperen på tredjeplass. Den spanske mellom- og langdistanseløperen, Solange Pereira, kom på andreplass. 

I herreklassen gikk seieren ikke overraskende til Arne Gabius, som gjorde en sterk maratondebut i Frankfurt. 33-åringen løp på 2.09.32 som er den tredje raskeste europeiske tida i år. I oppkjøringa til maratonløpet noterte han også europeisk årsbeste på 10 km gateløp med 28.08. 

I herrekåringen ble Sondre Nordstad Moen nummer tre, basert på det klare gullet han tok i NM terrengløp lang løype. En ukrainsk kappgjenger kom på andreplass. 


Mer om resultatene av kåringen hos det europeiske friidrettsforbundet

5000-kontrollert-fart_D4N3211.jpg
Arne Gabius er mest kjent som baneløper, og han har sølv fra EM 5000 m i 2012 der han bare ble slått av Mo Farah. Her ser vi han i rygg på nettopp Farah under 5000 meteren i årets EM der Gabius ikke helt hadde dagen og ble nummer sju. (Foto: Bjørn Johannessen)