– Styrketrening gir langt mer langvarig endring i musklene enn man hittil har trodd, sier Kristian Gundersen.

Han er professor i biologi ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har ledet studien.

Livslang effekt?

Muskelceller er kroppens største celler. Når muskelen vokser, for eksempel når man driver styrketrening, trenger den store muskelcellen flere cellekjerner for å kunne lage nok protein. Det er nemlig proteiner, som produseres av cellekjernene, som bestemmer hvor sterk muskelen er.Styrketrening fører til at muskelen øker antallet cellekjerner i en celle. Rent teknisk skaper muskelen disse ekstra cellekjernene ved å innlemme stamceller i muskelcellene. Tidligere har forskerne trodd at disse muskelkjernene forsvinner når man sluttet å trene. Nå viser den norske studien at det ikke er tilfelle:

– Lenge etter at man har sluttet å trene har man en stor andel av de ekstra muskelkjernene i behold, sier Gundersen.

Viktig å trene når man er ung

Dermed har vi nå fått den vitenskapelige forklaringen på hvorfor det er lettere for dem som en gang har vært godt trent å trene seg opp igjen etter et lengre treningsavbrekk. 

– Det er det store antallet cellekjerner som fortsatt finnes i muskelen som gjør at man raskt kan trene opp muskelmassen igjen, forklarer Gundersen.

Styrketrening i ung alder kan med andre ord være en god investering: Den som samler muskelkjerner som ung, vil lettere unngå muskelsvekkelse som gammel. Og muskelsvekkelse er en av de lidelsene som gir eldre dårligere livskvalitet – de orker mindre og faller oftere, med hyppigere sykehusinnleggelse.

Kan påvirke dopingreglene

Funnene reiser også spørsmål om hvor lenge idrettsutøvere bør utestenges dersom de har blitt tatt i doping. Forskningen tyder nemlig på at doping med anabole stereoider gir de samme, varige fordelene:

– Bruk av anabole stereoider øker antallet cellekjerner i musklene utover det antallet cellekjerner man kan få ved bare å trene muskelen. Hvis antallet cellekjerner varer evig, har du en evig fordel som idrettsutøver.

– I så fall bør kanskje de som blir tatt i doping utestenges fra idrett på livstid, ikke bare noen få år, sier Gundersen.

Le hele artikkelen på forskning.no