Sisillie_Lunde_IMG_5609_2.jpgSisillie Lunde vil  i en undersøkelse (som er hennes hovedoppgave innen klinisk psykologi) rette søkelyset mot hva som motiverer folk til å trene og spise sunt.
 
Sisillie har jobbet som personlig trener og studerer ved Universitetet i Budapest hvor flere av professorene er engasjert i sportspsykologi. Det var her hun  fikk sin interesse for "fysisk og psykisk helse i samspill" på klinisk forskningsarbeid. 

Innen dette temaet har det til nå ikke vært forsket særlig på motivasjon i forhold til adferd, og det er det vi ønsker å sette søkelyset på. Vi tror motivasjon er det som driver oss. For da å forstå hvorfor vi lever som vi gjør i hverdagen, må vi også forstå hvilke motiver som driver oss. Denne undersøkelsen vil være et første skritt mot å kartlegge tendenser hos den vanlige personen i gata. Hvilke motiver kan være sunne og hvilke kan være usunne.

PRESSEMELDING:

Fysisk aktivitet er noe som fremmer vår livskvalitet, det er positivt for både kropp og sinn. Og vi ser i dagens samfunn en oppblomstring av fokus på sunnhet og helse, i aviser, på nettet og på sosiale medier.

Det vi er interessert i er å se på hvilke motivasjoner som ligger bak vår daglige atferd, hvorfor trener vi og hvorfor spiser vi sunt? Dette vil naturligvis variere fra person til person og vi ønsker å se på hvilke motivasjoner som kan være støttende for en sunn livsstil og hvilke som kan utvikle seg til å bli problematiske.
Med problematiske mener vi hvilke motivasjoner som kan ligge bak usunne vaner i form av overtrening og forstyrrede spisemønster. Hva er det som kan ligge bak når noen mennesker utvikler et trenings regime som minner mer om avhengighet enn om lystbetont aktivitet, hvordan kan sunt kosthold utvikle seg til å bli usunt i den grad det minner om en spiseforstyrrelse. Hvilke motivasjoner kan vi se at skiller mellom balanserte livsstilsvalg og hvilke motivasjoner kan tippe et menneske ut av balanse?

Vi er interessert i hva som motiverer den vanlige personen i gata, hvorfor trener du, hvilket forhold har du til mat, til kropp, til kosttilskudd, og hvordan har du det i hverdagen med deg selv? Dette er spørsmål vi er interessert i å vite svarene på fordi det kan ha så mye å si for vår generelle livskvalitet.

Vi oppfordrer derfor så mange som mulig til å delta i undersøkelsen slik at vi sammen kan danne et bilde av hvilke motivasjoner som er viktige for oss i daglig atferd. Kan vi si noe om motivasjoner så kan vi fremme kunnskap om hva som driver vår atferd og vet vi det så står vi bedre forberedt til å kunne hjelpe hverandre når noen sklir ut i ubalanse.

Undersøkelsen er del av hovedoppgaven innen hennes kliniske psykologiutdannelse. 

HER finner du spørreundersøkelsen