Tidligere forhåndsomtale: Påmelding til Telemarks Tøffaste 2015 er åpen
Reportasje fra TT 2014: Telemarks Tøffaste: Rekordras i Telemarksregn
Reportasje fra TT 2013: Sandness og Asprusten vant 81 km

Ny distanse; halvmaraton
Det er rundt 30 påmeldte til den nye halvmaratondistansen, som er ment som en rekruttering til mulig senere ultraforsøk, og TT-leder Helge Reinholt er litt forbauset over at ikke flere er påmeldt her.
– Vi trodde mange flere lokale skulle melde seg, og andre som vil ha en noe mer overkommelig utfordring enn 43 km. Man kan jo vandre rundt hvis man vil, det er ingen tidsfrist. Eller prøve å se hvor raskt man kan klare en halv maraton med 535 høydemeter på fine stier, sier Reinholt.

Det ble ganske stor foskjell langs strandsona av Nisser etter at arbeidet med den nye Nisserstien kom i gang. Foto Olav Jakob Tveit. (640x425).jpgTT-lederen med motorsaga under rydding av Nisserstien.

Treungen IL har ryddet og merket nygamle stier langs innsjøen Nisser slik at man nå kan tilby seks kilometer med sammenhengende, fin sti langs vannet. Det kan nok komme noen flere lokale påmeldte når de ser hvor fin den har blitt. Dette partiet er det stort sett bare halvmaratonløperne som får oppleve, ikke bare èn, men to ganger, sier Reinholt, som legger til at løperne på de andre distansene får to kilometer på stien de også.

Kveldstur på Nisserstien. Foto Olav Jakob Tveit..jpg
Kveldsstemning på Nisserstien (foto: Olav Jakob Tveit).
 

Påmeldingsfrist 1. september, etteranmelding til 3. september
Telemarks Tøffaste har ordinær påmeldingsfrist tirsdag 1. september kl 23:00.
Etteranmelding via nett fram til midnatt torsdag 3. september, men da med 200,- i tilleggsavgift.

Løpets nettside, med påmelding, startliste, tidligere resultat og medieomtale.
Løpets Facebookside, med foto- og filmsnuttgalleri.
Løypevideoer m.m. på YouTube.
 

15 nasjonaliteter på startlista
Det er så langt 15 nasjonaliteter påmeldt. Ikke så mange svensker som tidligere, men derimot flere dansker  enn noen gang. Kanskje det har noe med terminlistene i disse landene å gjøre. Danskene har også opprettet sin egen Facebookside – «Telemarkens Tøffeste Danmark»  – så engasjementet er det ingen ting å si på.

08-Vinneren Jørn Hjørungnes imponerte alle. Lett i kroppen og stor fart hele tiden. (640x424).jpg
Jørn Hjørungnes, en av favorittene. Her i Skuggenatten 12-timers som han vant tidligere i år
(Foto: Arrangøren).

 

Favoritter?
Vi er ikke helt sikre på alle navn i startlista, men har funnet noen sterke løpere som nok vil kjempe om seieren på gromdistansen over 82 kilometer.

I kvinneklassen kan det fort bli en kamp mellom vinneren av Skuggenatten 12-timers tidligere i år, Øyunn Bygstad, og triatleten Nina Tveten. Kun fire kvinner har valgt å løpe den lengste distansen i år.

I herreklassen på 82 km er det flere meriterte løpere. Også her finner vi blant andre vinneren av Skuggenatten 12-timers som var Jørn Hjørungnes. Andre sterke løpere er Endre Garborg som ble nummer 2 i Romeriksåsen på langs, Ivar Haugen som har mange sterke plasseringer i ultraløp - senest 5. plass i årets XREID, Kjetil Myklebust som bl.a. ble nummer 2 i årets Hornindal Rundt, Marius Jørgensen som er 24-timersspesialist men også liker seg i terrenget.

Øyunn Bygstad og Jørn Hjørungnes vant Skuggenatten 12-timars

19-Vinner øyunn Bygstad, Gular IL (640x424).jpg
Øyunn Bygstad vant Skuggenatten 12-timers og kommer tilbake til TT (foto: Arrangøren).

På 43 kilometer finner vi overraskende nok Vegard Brun Saga og Ove Viveli på startlista. Hadde ventet å finne de to på 82 km. Vegard Brun Saga ble sist helg nummer to på Flyktningeruta i Oslo, han var nummer to i Rallarsvegsløpet og nummer tre i Romerikesåsen på langs. Han må være den soleklare favoritten på den korteste ultradistansen. Ove Viveli er "sauegjeteren" som overraskende vant det første XREID Hardangervidda i 2013, men nå skal han kanskje løpe sammen med kona Irene (?) som er påmeldt samme distanse.

IMG_7980_Vegard_Brun_Saga_Rndre_Garborg.jpg
Vegard Brun Saga på Romeriksåsen på langs der han ble nummer to, nå blir han favoritt på 43 kilometer. Bak ser vi Endre Garborg som ble nummer to i Romeriksåsen og som nå er den kanskje største favoritten på 82 km (foto: Olav Engen)


Løypeendring for 43 og 82 km
Arrangørene av et av landets største terrengultraløp i «50-miles»-klassen oppfordrer løpere til å følge med på Facebook (der kommer nyheter først) og den faste nettsiden. Løperne er varslet via e-post og på internett at omlegging kan skje. Og en oppfordring: - Ikke last ned kart og GPS-spor ennå.

Det finnes også små endringer i 43-kilometeren,  nemlig endringer før og etter Hjasufsknatten, blant annet langt mindre myr, og 1,5 km mindre asfalt i Tveitbakkene.

Typisk merking, typisk Tveitheia, på vei mot Nokkebu. (640x480).jpg
Det er flott i stigningene i Tveitheia opp mot Nokkebu i starten av løpet - og nå kommer den også nye spennende partier på andre halvdel (foto: Helge Reinholt)

- Vi har funnet et fantastisk alternativ til mange av kilometerne med veiløping i strekningen mellom 43 og 82 kilometer, sier en oppglødd Helge Reinholt. - Halvparten av de 20 km med vegløping er erstattet med allerede tilrettelagte stier, og dette gir oss mulighet til å vise fram andre og mer spektakulære deler av Treungen, som har litt av hvert å by på av naturperler som TT-deltagerne ennå ikke har sett.

Skuggenatten byttes ut med Canvasløyper
Den nye løypa innebærer at man kutter ut velkjente men svært utfordrende Skuggenatten, til glede for noen - kanskje til skuffelse for andre. Den nye løypa går via Skuggeheia/lysløypa og Baremslandsheia mer direkte ned på den gamle jernbanelina over til Heimdal, og deretter boltrer man seg på de fantastiske og internasjonalt kjente stiene i Heimdalsheia; det som av internasjonale medier er kåret til verdens beste stisyklingsnettverk. Med andre ord  -  løypene i tilknytning til det etter hvert så berømte Canvas Hotell  - et villmarkshotell med mongolske tekstiltelt midt i Heimdalsheia, der gjestene offroad-sykler inn (...og der den nye Aha-musikkvideoen er spilt inn*).

* http://www.vgtv.no/#!/video/116430/eksklusiv-premiere-paa-den-nye-a-ha-videoen

Disse løypene er minst like fine å løpe på, sier Reinholt begeistret. - Sti-ildsjel Per Kveim i Canvas Hotel har tilrettelagt over ti mil for syklister og turgåere, og det er høy standard på nettverkets skilting, kart, bruer, IR-koder og de utallige kloppene. Og ikke minst opp til 40 meter lange hengebruer, selv om området altså ligger i Heimdalsheia, som har Nord-Europas største sammenhengende svaberg. - Her er det stort sett flatt, ikke som i Skuggenatten, skyter Reinholt inn, - og heller ikke glatt!.

NM-terreng?
- Vi strekker oss langt for å få til dette allerede i år. Vi skal klare det. Dermed kan vi fortelle løperne i Telemarks Tøffaste at de løper på det som kanskje blir NM-løypene en gang. Treungen IL er nemlig blant søkerne  til det første offisielle NM i terrengultra som arrangeres neste år.  Grunneieravtaler og alt slik er i boks. Og vi kan velge og vrake i de mange flotte stiene i Heimdalsheia, og dermed beholde lengden på 82 kilometer, sier TT-lederen.

Einar og øyunn i vakre Røyrodden. Her ligger også flere gravrøyser fra bronsealderen. Alle løpere uansett distanse løper forbi her. (640x480).jpg
Fra Røyrodden der alle løypene passerer (foto: Helge Reinholt).

5 TT-konkurranser
Telemarks Tøffaste-arrangementet tilbyr 82, 43 og 21 kilometer i ordinær konkurranse, og med 10 km trimklasse og et eget en-times barneløp er det altså fem øvelser å velge mellom. Løperne har tidligere gitt tilbakemeldinger om mye folk i heia og på arenaen, med mye godt humør blant lokalbefolkningen, og dette ønsker Treungen IL å bygge videre på.

Pallpremiene er mjødkrus i håndlaget keramikk fra vedfyrt steinovn, av kunstneren John Skognes..jpgUtover alt dette, understreker Treungen IL at dette løpsarrrangementet er designet til å være et utstillingsvindu for bygda. På den måten holder man fast ved den første tanken og ideen til TT, at man skal vise fram vakre Nissedal til folk fra nær og fjern.

Natur og kulturhistorie danner rammen, og logoen, Den dansande mannen, er inspirert av hellemalingen fra vestsiden av Nisser, som er Sør-Norges eldste hellemaling.

Den lokale og anerkjente kunstneren og keramikeren John Skognes former pall-premiene og medaljongene i trimklassa  - alt sammen selvsagt med «Mannen» på.

Bildet: Pallpremiene er mjødkrus i håndlaget keramikk fra vedfyrt steinovn.

 

Drømmen om for få funksjonærer

Vi kommuniserer med våre medlemmer og andre lokale for å få flest mulig integrert og interessert. Først og fremst håper vi at vi en gang i framtiden må leie inn lag fra andre bygder fordi mange av våre egne er ute og deltar. Det hadde vært stas, sier Reinholt.

Tidligere forhåndsomtale: Påmelding til Telemarks Tøffaste 2015 er åpen

HVA ER NYTT?
Mange av årets deltagere har deltatt i tidligere TT, her kan dere se hva som er nytt i år:

  • Treungen IL/ Telemarks Tøffaste er blant søkarane til offisielt NM i terrengultra som Norges Friidrettsforbund har lyst ut for første gong frå 2016.
  • Klubbhuset har fått eit stort åpent tilbygg.
  • Stort, betre depot-telt med benkeplass til alle 82-km løparar som vil ha utstyr og mat klart til vending halvvegs.
  • NB! 42,2 km blir endra til 43 km ultramaraton. (Då blir det offisiell ultra på alle). Løypa har nokre små endringar før og etter post 5 Hjasufsknatten. I år skal løparane også heilt inntil Nokkebu-hytta.
  • Partiet 43-82 km er under endring. Nokre, eller alle, endringane, kan kome alt i år.
  • No også terrenghalvmaraton. Eiga løype langs Nisserstien, via matstasjon på Lia, ei runde på fine stiar i Åraksskogen, tilbake til Lia, og Nisserstien til sentrum/ mål. Halvmaratonløparane/ gåarane har ikkje GPS-brikke, og ikkje sperrefrist. Du har god tid.
  • Endå fleire kilometer er forbetra med ryddesag. (Finare stiar og mindre lyng og gras rundt leggane, nokre stader lagt litt om så stien blir tørrare (men same rute). Det er likevel teknisk utfordrande, og ingen vil klare å halde seg tørr på beina.
  • Litt færre premiar og enklare arrangementsopplegg (etter løparanes ønskje).  Pallpremiane er dei same som i 2014, med dei flotte, lokalt handlaga mjødkrusa, frå keramikar John Skognes.
  • Beltespenne til 82-km-løparane til dei 50 første som IKKJE har frå før.
  • Vi kuttar ut solbærsaft på drikkestasjonane, men ønskjer å halde fram med Coca Cola.
  • Ikkje matstasjon på arenaen, men vatn og banan til alle løparar som er ferdige, eller kjem til vending. Det heiter ikke “depot” for ingenting.
     
  • Resten er som før: Den beste merkinga og skiltinga. Elgsuppe og mjød i mål for dei som vil ha. Mat- og drikkestasjonar på dei same plassane. Sosial arena, bålkos og løpet i GPS og foto på storskjerm. Open kiosk med varmmat og mineralvatn 10 - 24 eller lenger dersom behov.
  • Kiosken/ kafeen er forresten driven av erfarne kokkar frå Tjørullkroa, så maten er garantert god og heimelaga (burger og ertesuppe), med overraskande låge prisar. Treungen IL satsar mykje på ein triveleg arena for alle.

Fra matstasjonen på Lia, i 2014. (640x426).jpg

Mange og flinke funksjonærer er viktig, her fra matstasjnen ved Lia i 2014 (Arrangørfoto).

En av matstasjonene i 2014. Folkene på matstasjonene har beskjed om å gjøre sitt beste for at løperne skal ha det godt, gjerne med bål og sitteplasser. (640x402).jpg

En annen av matstasjonene i 2014. Folkene på matstasjonene har beskjed om å gjøre sitt beste for at løperne skal ha det godt, gjerne med bål og sitteplasser (Arrangørfoto).

TT prøver å ha landets beste terrengultra-merking. Man ser alltid neste merke, er prinsippet. (640x459).jpg

TT prøver å ha landets beste terrengultra-merking. Man ser alltid neste merke, er prinsippet (Arrangørfoto).

Det er viktig med heftig merking, fo r de vakre heiene og toppene rundt 7-800 meter over havet kan av og til by på tåke... (640x480).jpg

Det er viktig med tettmerking, for de vakre heiene og toppene rundt 7-800 meter over havet kan av og til by på tåke... (foto: Helge Reinholt).

Et eksempel på den kulturhistoriske rammen i TT. Flere gjengrodde stier er åpnet opp igjen, noen av dem blant områdets aller, aller eldste ferdselsårer. (640x480).jpg

Et eksempel på den kulturhistoriske rammen i TT. Flere gjengrodde stier er åpnet opp igjen, noen av dem blant områdets aller, aller eldste ferdselsårer (foto: Helge Reinholt).

dansker får sin egen plakat. Ingen påmeldte skal føle seg trygge i så måte. Internhumor og vennskapelig mobbing skal gjøre den lange turen litt lettere.jpg

Danskene får sin egen plakat. Ingen påmeldte skal føle seg trygge i så måte. Internhumor og vennskapelig mobbing skal gjøre den lange turen litt lettere (foto: Helge Reinholt).

Fra starten av TT i 2014. Foto Bastian van der Werve (640x346).jpg

Fra starten av TT i 2014. (foto: Bastian van der Werve).