Vi er på vei ut av koronapandemien og i år er vi tilbake til normal aktivitet. Treningen har gått greit gjennom pandemien, men nå får alle som vil også mulighet til å delta i løp over det ganske land. Gjennom pandemien har det oppstått utfordringer rundt produksjon og leveringer av løpesko. I starten var det logistikkproblemer og etter hvert har det blitt periodevis stopp i produksjonen. Mange av fabrikkene i Østen var stengt i lange perioder i fjor på grunn av lokale covid-utbrudd. Det gir leveringsutfordringer denne våren og vi kan nok regne med forsinkelser fra flere leverandører. Det kan også påvirke tilgjengeligheten av de modellene vi har med i testen. Heldigvis har leverandørene hatt tilgjengelige testpar til testen vår.

Markant avrunding i mellomsålen
De siste årene har det skjedd en stor utvikling av løpesko, men koronapandemien har satt noen stoppere for denne utviklingen. Det har vært begrensninger i produksjonskapasiteten og da har noen av nyhetene blitt utsatt. I årets test er det derfor få nyheter, men stort sett en fin miks av modeller som har hatt en oppdatering i fjor høst og denne våren. Nytt i denne testen er at vi har med flere modeller som tar i bruk teknologiene som har blitt introdusert i konkurranseskoene de siste årene. Dette er særlig modeller med en mer markant avrunding i mellomsålen. Det vi kaller for rocker-konstruksjon. Det gjør at stegavviklingen blir mer smidig. I noen modeller kombineres dette med en karbonplate i mellomsålen som avstiver og gir et tydeligere push i stegavviklingen.

Gjennom de siste årene har stadig nye leverandører kommet med løpesko og utvalget av både varemerker og modeller er større enn noen gang. I årets test har vi med flere leverandører enn noensinne. Mange nye aktører på markedet gjør at konkurransen også skjerpes på utvikling av løpesko. Her pusher alle hverandre. Det er allikevel spennende å se om alle disse nykommerne har livets rett.

Mange favoritter
Modellene i årets test er jo kun et utvalg av alle nyhetene denne våren. Til testen har leverandørene levert et stort spenn av modeller. Fra de aller letteste, som nærmest er som konkurransesko i vekt, til mer robuste modeller først og fremst for rolige, lange joggeturer. Ingen vil ha alle modellene som sin favoritt, men jeg tror alle vil finne en modell til sitt bruk i testen. Ha det med i tankene når du skal lese årets test.

Testløperne hadde mange favoritter i år. Og testerne var imponert over bredden av utvalget i testen. Mange av modellene har også lav vekt og en kombinasjon av treningsskoens gode beskyttelse og konkurranseskoens lekne løpsfølelse. Flere modeller har fått høye score og det har vært vanskelig å kåre klare vinnere på flere av de ulike egenskapene. Det er et luksusproblem og løperne har mye å glede seg til når de gamle sliterne skal skiftes ut.

Slik har vi gjort årets test
Vi har invitert de fleste av løpeskoleverandørene i det norske markedet med i testen. 12 av dem har takket ja til å delta. Leverandørene har selv valgt ut modellen.

Årets testgruppe har bestått av 4 løpere. Alle har testløpt alle modellene minimum 50 km hver gjennom vinteren. Modellene er testløpt både på asfalt, grus og tredemølle i Oslo-området og i Kristiansand. De er brukt på de daglige treningsturene i variert fart og lengde. Testløperne har gjort seg sin egen oppfatning av alle modellenes passform, støtdemping og løpsfølelse. I tillegg har vi testet modellenes støtte mot overpronasjon på en tredemølle. Til slutt har vi samlet alle erfaringene i en felles oppsummering og hver enkelt modell har fått en sluttvurdering. I og med at vi kun har løpt ca. 50 km på hver modell, har vi ikke testet modellenes holdbarhet.

Testmodellene vektlegger forskjellige egenskaper. Det er vanskelig å finne et par som scorer høyt på alle kriteriene vi setter til en løpesko, selv om vi i år har sett noen eksempler på høye score på flere egenskaper. Vi har gitt modellene en score fra 1-6 på egenskapene støtdemping, stabilitet og løpsfølelse. 6 er best. Vi har også kåret den beste modellen på hver av disse tre egenskapene. Passformen er også et viktig kriterium når du velge nye sko. Vi har ikke gitt denne en score, men beskrevet vår oppfatning av den i omtalen av hver modell. Vi har veid alle modellene i herre størrelse 42,5 og dame 38.

Nedenfor kan du lese vår vurdering av modellene. Vi håper du får nyttige tips når du investerer i nye løpesko i vår.

Bildene nedenfor er av henholdsvis dame- og herreversjonen av hver modell. Noen modeller er unisex.  

Adidas Adistar 
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 37 mm – 31 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 320 g (herre) / 285 g (dame)
Pris: 1500 kr
k2203-AdidasAdistarDame.jpg
k2203-AdidasAdistarHerre.jpgAdidas Adistar har kommet i en total oppgradering. Adidas har høy oppmerksomhet på bærekraft og bruker resirkulerte materialer i overdel og mellomsåle. Den har en bred passform, men har samtidig en god snøring som gjør det enkelt å justere den individuelt, også for smalere føtter. Et godt hælgrep. Ingen irriterende sømmer. Kanskje i overkant polstret pløse. Utfordringen er mellomsålen. Denne er svært fast, i overkant fast for flere av testløperne. Den burde også hatt en mer avrundet forfot. Det hadde gitt en bedre stegavvikling. For normalpronasjon. Adidas Adistar er en modell for de rolige turene i variert lengde. Den er ingen modell for raskere turer. Samtidig mener vi at Adidas bør arbeide med skumvalget i mellomsålen. Også for tyngre løpere. 


Altra Paradigm 6
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 30 mm - 30 mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 307 g (herre) / 265 g (dame)
Pris: 2000 kr
k2203-Altra Paradigm 6 Dame.jpgk2203-Altra Paradigm 6 Herre.jpgAltra Paradigm er en maksimalist som fikk en oppgradering sent i fjor. Altra er kjent for brede lester. Denne har fått en litt smalere lest enn originallesten. Da gir den ekstra plass i tåboksen, men sitter tettere i mellomfot og hæl. Vær oppmerksom på at den kan være litt lav i tåboksen for noen. Altra har alltid 0 mm dropp, ingen forskjell på mellomsåletykkelsen i hælen og forfoten. Den har en tykk mellomsåle og har en myk støtdemping. Også i forfoten. Den har Guiderails på sidene som gir den en stødig plattform. Vi opplevde skummet litt for lite responsivt og det gir ikke den beste stegavviklingen. Altra Paradigm er en modell for de rolige treningsturene og kommer til sin rett jo lengre turene er. Ikke for de raske løpeturene. Også for tyngre løpere. 


Asics Novablast 2
Støtdemping: 5
Stabilitet: 2
Løpsfølelse:
Mellomsåletykkelse: 30 mm - 22 mm (herre) / 29 mm - 21 mm (dame)
Dropp: 8 mm
Vekt: 252 g (herre) / 230 g (dame)
Pris: 1600 kr
k2203-Asics-Novablast 2 Dame.jpg
k2203-Asics-Novablast 2 Herre.jpgAsics Novablast ble lansert med et brak i 2020. Nå har den fått en oppgradering. Vi har ikke testet første versjon og gjør en uavhengig vurdering av versjon 2. Den har en bred passform og sitter svært komfortabelt på foten. Ingen irriterende sømmer. Den har et tynt mesh, men det kunne gjerne vært mer hold i materialet siden modellen er så lett i vekt. Den har meget god støtdemping. Et mykt skum som samtidig gir god respons. En kan for tyngre løpere stille spørsmålstegn med holdbarheten. Den har en bred plattform, men skummet er så mykt at den ikke gir deg støtte for overpronasjon om du trenger det. Skummet er responsivt og gir en smidig stegavvikling. Asics Novablast 2 er en super allrounder for deg som vil ha en modell til løpeturer i variert fart og distanse. 


Brooks Adrenaline GTS 22
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 27 mm - 15 mm 
Dropp: 12 mm
Vekt: 289 g (herre) / 258 g (dame)
Pris: 1600 kr
k2203-Brooks Adrenaline GTS 22 Dame.jpgk2203-Brooks Adrenaline GTS 22 Herre.jpgBrooks Adrenaline GTS 22 er en gammel traver som har mange tilhengere. Det er ikke de store endringene fra de ulike versjonene. Den har en normalt bred passform. Et svært behagelig mesh uten irriterende sømmer. Den er vevd slik at den gir godt hold der det trengs og ekstra fleksibilitet i forfoten. Den har god støtdemping i et fast skum. God demping også i forfoten. Guiderails gjør at foten kommer ned i en stødig vugge. Den gir også ekstra støtte for dem som overpronerer. Den har ikke den smidigste stegavviklingen. Brooks Adrenaline GTS 22 passer best til rolige langturer i variert lengde. Et godt alternativ for hælløpere. Også for tyngre løpere. 


Craft CTM Ultra 2
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 40 mm - 30 mm 
Dropp: 10 mm
Vekt: 250 g (herre) / 200 g (dame) 
Pris: 1800 kr
k2203-CraftCTM Ultra 2Herre.jpg
Craft er et nytt merke i testen vår. CTM Ultra 2 har en normalt bred passform. Den er liten i størrelsen, så prøv et halvt nummer større enn du normalt bruker. Den har ingen hælkappe og mesh’et er tynt som en konkurransemodell. Vi opplever at det er litt lite hold i materialet. Den har god støtdemping. Skummet er fast og responsen kunne gjerne vært litt bedre. Den har en kurvet lest med lite støtte i mellomfoten. For normalpronasjon. Craft CTM Ultra 2 har en svært aggressiv rocker og det gir en effektiv stegavvikling. Om skummet hadde vært mer responsivt, hadde den blitt enda bedre. Craft CTM Ultra 2 er en rask modell og passer best på løpeturer i større fart. En fin allrounder om du skal ha et par til varierte løpeturer. Ikke for de roligste turene. Også for tyngre løpere. 


Hoka One One Bondi X
Støtdemping:
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 33 mm – 28 mm (herre) / 31 mm – 26 mm (dame)
Dropp: 5 mm
Vekt: 300 g (herre) / 257 g (dame) 
Pris: 2900 kr

BEST STØTDEMPING
k2203-Hoka One One Bondi X Dame.jpgk2203-Hoka One One Bondi X Herre.jpgHoka One One Bondi X er den originale Bondi på steroider. Den har et tynt konkurransesko-mesh i overdelen. Ingen irriterende sømmer og en ekstra god bredde. Den har en tykk og myk mellomsåle. Mykere enn originalen. Samtidig er det lagt inn en karbonplate som støtter og stabiliserer det myke skummet. En stødig plattform gir også støtte om du har en lett overpronasjon. Karbonplaten og en rocker gjør at den gir en relativ smidig stegavvikling. Ikke helt som de raskeste karbonplatemodellene, men bedre enn Bondi. Hoka One One Bondi X er en raskere versjon av Bondi. Den passer allikevel best på rolige treningsturer og blir bedre jo lengre du løper. Den er ikke for det raskeste turene. 


Mizuno Wave Skyrise 3
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 37 mm – 29 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 295 g (herre) / 255 g (dame)
Pris: 1800 kr
k2203-MizunoWaveSkyrise3Dame.jpgk2203-MizunoWaveSkyrise3Herre.jpgMizuno Wave Skyrise 3 har fått noen fine oppgraderinger. Den har en fin og anvendelig passform. Den er litt bred i forfoten, men er lett å snøre på for smalere føtter også. Et behagelig mesh uten irriterende sømmer. Den har fått et oppgradert skum i mellomsålen. Det gir god demping og bedre respons enn tidligere versjoner. Droppet er også lavere enn tidligere modeller vi har testet, men samtidig har modellen beholdt en geometri som gir en markant hæl og en litt smidigere forfot. Passer for normalpronasjon. Et mer responsivt skum gir en bedre stegavvikling, men vi skulle gjerne hatt en mer markant rocker for et enda bedre fraskyv. Mizuno Wave Skyrise 3 er en fin allrounder for løpeturer i variert lengde. Tåler også at du setter opp farten. Mizuno-fans vil like denne oppgraderingen. 


Nike Zoom Fly 4
Støtdemping: 5
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 32 mm – 22 mm
Dropp: 10 mm
Vekt: 250 g (herre) / 215 g (dame)
Pris: 1800 kr

BEST LØPSFØLELSE
k2203-Nike Zoom Fly 4 Dame.jpg
k2203-Nike Zoom Fly 4 Herre.jpg
Nike Zoom Fly har vært i Nikes sortiment helt siden 2018. Årets utgave er den 4. og bygger på tidligere versjoner, men har fått en oppgradert overdel. Den har en svært behagelig passform. Normalt til litt bred. Ingen sømmer. Meget god støtdemping. Et skum som også gir god respons. Den har en kurvet lest og gir mindre støtte i mellomfoten. For normalpronasjon. Den har en hel karbonplate. Avrundingen i forfoten er ikke like aggressiv som i konkurransemodellene, men skummet sammen med platen og en rocker gir en smidig stegavvikling. Nike Zoom Fly 4 er en fin allrounder for deg som vil ha en modell til både rolig og raskere løpeturer. 


On Cloudmonster
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 28 mm – 22 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 275 g (herre) / 230 g (dame)
Pris: 1900 kr
k2203-OnCloudmonsterHerre.jpg
Sveitsiske On har nå kommet med en modell med en maksimalistisk tilnærming. Den har en svært behagelig passform. Et tynt mesh nesten som en konkurransesko i resirkulert materiale uten sømmer. Samtidig gir det godt hold og god komfort. En tykk mellomsåle. Fortsatt med On’s Cloud-puter som merket er kjent for, men nå med mer skum i mellomsålen. Det gir bedre demping enn i tidligere On-modeller vi har testet. Også i forfoten. God respons i skummet. For normalpronasjon. Den gir en smidig stegavvikling med en markant rocker. On Cloudmonster passer til løpeturer i variert distanse. Aller best på rolige turer, men den blir med om du setter opp farten også. For tyngre løpere. 


Saucony Guide 15
Støtdemping: 5
Stabilitet: 5
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 35 mm - 27 mm 
Dropp: 8 mm
Vekt: 269 g (herre) / 236 g (dame)
Pris: 1700 kr

BEST STABILITET
k2203-Saucony Guide 15 Dame.jpgk2203-Saucony Guide 15 Herre.jpgSaucony Guide 15 er en gammel traver, men har fått en del fine oppgraderinger i denne versjonen. Fortsatt en meget behagelig overdel. Et tynt mesh uten sømmer. Ekstra plass i forfoten, men en tett passform i mellomfoten og hælen. Skummet i mellomsålen er oppgradert. Det gir meget god demping og en lavere vekt. God demping også i forfoten. Den har en bred såleplattform og et ekstra støtteelement på innsiden som gir god støtte om du overpronerer. En smidig rocker sammen med et mykt og responsivt skum gir en fin stegavvikling. Saucony Guide 15 er en fin allrounder til både rolig og raskere løpeturer i variert lengde. 


Scott Speed Carbon RC
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 30 mm - 25 mm 
Dropp: 5 mm
Vekt: 240 g (herre) / 215 g (dame)
Pris: 2400 kr
k2203-ScottSpeedCarbonHerre.jpg
Scott utvider kolleksjonen sin til asfaltmodeller og Scott Speed Carbon RC var en nyhet i fjor høst. Den har en normalt bred passform. Et tynt mesh som en konkurransesko, med et godt hold og som sitter tett i mellomfoten og hælen. Den har en svært fast støtdemping. En stødig sålebase gjør at den støtter opp for overpronasjon om det trengs. Modellen har en karbonplate innkapslet i mellomsålen. Sammen med en svært aggressiv rocker gir det en meget god stegavvikling. Skummet er også responsivt og bidrar til at dette er en rask modell. Scott Speed Carbon RC innbyr til fart. Den passer best på raskere løpeturer. Ikke den beste om du skal ut på en rolig restitusjonstur. Også for tyngre løpere. 


Topo Phantom 2
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 33 mm - 28 mm 
Dropp: 5 mm
Vekt: 289 g (herre) / 238 g (dame)
Pris: 2050 kr
k2203-Topo Phantom 2 Dame.jpg
k2203-Topo Phantom 2 Herre.jpg
Topo er med for første gang i testen. Merket bygger på prinsippet om at foten skal ha god plass i skoene. Overdelen er behagelig med et tynt mesh med godt hold der det trengs. Den er bred i tåboksen, men sitter tettere i mellomfoten og hælen. En maksimalistisk tilnærming med en ganske tykk mellomsåle. God støtdemping i hæl og forfot. Skummet er fast og noen av testløperne opplevde det litt dødt. En stødig sålebase gjør at den gir ekstra støtte om du overpronerer. Den har en tykk forfot og en konservativ avrunding og det gjør at den passer best til rolige løpeturer. Topo Phantom 2 er først og fremst for rolige løpeturer i variert lengde. Ikke bygge for fart. Også for tyngre løpere.

Testløperne
Tor Fauske, 58 år
Daglig leder på Löplabbet og testansvarlig. Tidligere aktiv løper. Løper fremdeles 3-5 ganger i uken. Har arbeidet profesjonelt med test og vurdering av løpesko siden 1990. 

Bjørnar Sagdahl, 43 år
Fysioterapeut og har vært en del av Löplabbets testteam siden 2010. Ivrig løper som finner tid til en daglig tur. Liker å variere både fart, lengde og underlag. 

Kjersti Karoline Danielsen, 42 år
Maratonløper i Norgestoppen med deltakelse i EM som høydepunkt. En del av Löplabbets testteam siden 2006. Ikke like aktiv i dag, men løper fremdeles daglig og varierer både fart, distanse og underlag. 

Monica Klungland Torstveit, 48 år
Professor i idrettsvitenskap med begeistring for løping på fritiden. Ny i Löplabbets testteam. Løper 4-6 ganger i uken primært utendørs og på variert underlag. 
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957