Pressemelding fra Knarvik Baskerløp: 


Mange har sikkert hørt om Knarvikmila, men der Knarvikmila går langs fjorden på asfalten i Knarvik, går Knarvik Baskerløp over fem åser i det ville lyngterrenget nord for Knarvik, utenfor Bergen. I tillegg til flere dyktige ultra- og terrengløpere stiller også motbakkekongen og terrengspesialisten Thorbjørn Ludvigsen. 

Løpet ble arrangert i fjor som et testløp, men er skrudd opp noen hakk i år. Det er blant annet GPS-sporing av løperne slik at venner og kjente kan følge løpet underveis. Ideen om «baskerløp» ble hentet fra boka «Løpingens historie» av Thor Gotaas. 

«Å løpe som en basker var et fransk ordtak om fjellfolket i Baskerland. Da de løpende baskerne mistet jobbene hos adelen, begynte de med kappløp. Baskerne foretrakk lange distanser – ikke under en mil, helst to mil og lengre. I motsetning til engelske footmen løp ikke baskerne bestemte ruter. De sto fritt til å finne raskeste strekning fra start til mål, og god stedsans og oppfinnsomhet i kupert landskap telte mye. Kun start og mål var bestemt.»

For å unngå «kjentmannsfordel» for løpere i distriktet er den mest brukte traseen i år merket, og den er også tilgjengelig som GPX-fil til Garmin, Suunto, Polar-klokker, etc. Løpet er ca. 22 km langt, men med ca. 1200 meter opp og 1200 meter ned totalt. På testløpet i fjor deltok 28 løpere, og arrangøren AKS-77 håper på opp mot 50 i år. Hittil er 22 påmeldt

Løpet er «self-supported», dvs. løperne har selv med seg mat og drikke. 

Mer info på løpets facebook-side

Knarvik_Baskerloep.jpg
Løypa vil være merka i stikryss og på andre strategiske steder. (Foto: arrangøren)