– En god kjernemuskulatur er nødvendig for å få optimalisert kraftretningen. Er kjernemuskulaturen dårlig vil en bli upresis og kraften vil gå litt i flere retninger, forteller treningsutvikler Tina Uppfledt hos «Friskis og Svettis». Hun legger til at en god kjernemuskulatur også reduserer faren for skader fordi den støtter opp før bevegelsene setter inn og unngår at kroppen trykkes sammen.

Kjernemuskulaturen skal slås på automatisk, og dette skjer lettere om muskulaturen er trent. 
– En trenger både utholdende og sterk kjernemuskulatur. Denne kan trenes på akkurat samme måte som annen muskulatur ved at en bruker stor belastning for å få sterk muskulatur og liten belastning og mange repetisjoner om en ønsker utholdende muskulatur, forteller hun.

I forbindelse med enkelte skader eller svangerskap og fødsel er det også behov for å sørge for å «skru på» en kjernemuskulatur som har blitt svært redusert. 
– Det finnes mange undersøkelser som viser at knipeøvelser har hatt god effekt hos gravide og de som har født barn. Kjernemuskulaturen blir da slått på og styrket etter å ha vært svært redusert i en periode, sier Tina. 

Hun forklarer også at en kan trigge muskulaturen til å skru seg på ved å strekke overkroppen samtidig som en trykker beina godt ned i bakken. 
– En god øvelse her er markløft. Da får en både trykket beina ned i bakken når en utfører løftet, og en får strukket brystkassen og overkroppen opp og fram, forteller hun. 

Dette er Tinas øvelser for å styrke kjernemuskulaturen


Øvelse 1: Sitt på huk og løft deg opp på et bein med det andre utstrakt bak og armene ut til siden for å hjelpe på med balansen. 

 

Øvelse 2: Sigg på baken med beina under deg og vri dem fram og tilbake. 

 

Øvelse 3: Markløft. Stå med beina i skulderbreddes avstand. Gå ned på huk med rett rygg som peker framover og brystkassa fram. Løft vektstangen opp til hoften i en bevegelse ved å sparke ifra med beina samtidig som du skyter hoften fram. 

 

Øvelse 4: Stå i «planken» og vri baken fram og tilbake.