Torsdagsløpet  er en av klassikerne blant karuselløpene i Norge. Løpet i Sarpsborg (området Kalnes/Vister) hadde sin debut i 1978 eller 79 og dro i gang sin 37/38.sesongen forrige torsdag.Løpet er gratis å delta i og det er ingen forhåndspåmelding. Lengden på løpet er 5,115 km.

Å starte på en skjærtorsdag kan være litt av en utfordring med tanke på alle som reiser bort. Derfor var det meget gledelig at hele 53 deltakere fullførte. Det var bare to færre enn på åpningsløpet i fjor da løpet ikke gikk i påsken. Av disse var hele 11 debutanter!

Etter to andreplasser i 2013 klatrer Kristian Gundersen helt til topps i dag foran Jon Pedersen. 18.32 er en sterk tid og bare 13 sek. over persen. Foto: Svein Bergerud.

Fra Torsdagsløpets hjemmeside har vi klippet følgende om årets første løp:

------------------------------------------------------
Været var upåklagelig med 9 grader og mye sol, men kanskje noen syntes det var litt småsurt i den nordvestlige vinden. Tross alt er vi bare i begynnelsen av april.

Selve løypa var veldig bra frem til toppen av "Hundebakken", men gjennom skogen var det som det ofte er noe bløtt. Det var også litt vått på stien før grusen, men til neste løp har det nok tørket helt opp i hele løypa.

Kristian Gundersen og Jon Pedersen knivet om å bli årets første vinner. Kristian hadde det lille ekstra i dag og vinner løpet på meget sterke 18.32, mens Jon noterer pene 18.36. Jon har forøvrig pers på imponerende 16.54 om du ikke visste det.

Jon Ivar Tjernshaugen på tredje viser meget god form og er kun to sekunder bak persen på 19.32.

Noen meter igjen før Aksel D. Storflor har gjennomført sitt første Torsdagsløpet. Sluttiden blir 24.44. Natalie Gretland, som også debuter, følger hakk i hæl. Hennes tid er notert til 25.47, men som trolig løp 1 min. raskere (etter bildene å dømme) Foto: Svein Bergerud.

Natalie Gretland var en av mange debutanter og hun ble beste dame med tiden 25.47.

Det ble satt 17 nye perser og vi gratulerer dem, samt dagens to vinnere.

------------------------------------------------------------------------------------

Jon_Ivar_Tjernshaugen.jpgJon Ivar Tjernshaugen vant Torsdagescupen sin førtste utgave ifjor. Årets sesong startet med en tredjeplass for Tjernshaugen på 19:34 bare to sekunder bak persen.  Foto: Svein Bergerud.

Torsdagscupen
Ifjor startet en opp med Torsdagscupen. På hvert løp får de 30 beste poeng. 100 poeng for å vinne og ned til 1 poeng for nr.30. Ifjor hadde en cup både for kvinner og menn, i år har en kuttet kvinneklassen grunnet liten deltakelse.  Vinneren er den som samler flest poeng i løpet av sesongen og vedkommende blir premiert.

Tove Wahlgren er en meget ivrig løper og deltar ofte i Torsdagløpet. I dag blir tiden til Tove i mål 31.52. Noen meter bak kommer Monica Langmo. Foto: Svein Bergerud.

Sterk deltakerutvikling de siste fem årene
På begynnelsen av 2000-tallet hadde karusellen rundt 10-15 deltakere per løp. I 2009 fikk løpet hjemmeside og i 2010 begynte karusellen å vokse med flere løp med nesten 30 deltakere. Det året var det 804 startende totalt.

Så kom det et voldsomt oppsving i 2013 da hele 1523 startet i løpet av de 34 løpene. I august måned det året hadde en et snitt på 73 deltakere på hvet av de fem løpene og største løp hadde hele 125 deltakere.

Løpet hadde sin forrige storhetstid på midten av 80-tallet (hvor også dagens løype stammer fra) med 50-60 deltakere på startstreken hver uke.  Deltakerrekorden er på drøyt 140 deltakere. Noe en altså ikke var langt unna i løpet i 2013.
.
Løyperekorden har Svein Gressløs på 16:27.

Når spurten settes inn kaster man jakka. Eller i hvert fall tar den av som Erlend Billington og Christopher Tjernshaugen her har gjort. Vi noterer 38.41 på Erlend og 38.57 på Christopher i årets første løp. Foto: Svein Bergerud.

Hjemmeside med mye statistikk og tusenvis av bilder
Svein Bergerud som drifter hjemmesiden kan fortelle til Kondis at det nå ligger ute omtrent 2000 bilder fra de seks siste årene. Med all resultatføring, statistikker og utlegging av bilder gjør Svein en kjempejobb.
Ikke bare legger han ut bilder, men han har også bildetekster til dem, DET er noe vi på kondis.no vet er tidkrevende!

kondis.no anbefaler løpere som bor i nærheten til å ta seg en tur å bli med på dette gratisløpet!
HER finner du løpets hjemmeside med resultater, statistikker, bilder og historie.