Menn U20:
At Jakob Ingebrigtsen  tok sitt tredje strake gull i U20 i EM i terrengløp var ingen overraskelse, men at det norske laget skulle sette Storbritannia og de 15 andre nasjonene på plass og ta gullet i lagkonkurransen, var over alle forventninger.

Med 18:00 på den 6300 m lange og bløte løypa i Tilburg i Nederland ble Jakob historisk med sitt tredje strake EM-gull i U20. Nærmeste konkurrent, spanske Ouassim Oumaiz, ble distansert med 9 sekunder da storfavoritten satte inn turboen på den siste runden

Simen Halle Haugen innfridde også forventningene om en topplassering og løp inn til 5. plass bare 18 sekunder bak lagkameraten. Håkon Stavik åpnet som dagens tredje beste av de fem norske i feltet, meget fornuftig og greide å avansere helt opp til 22. plass. Dermed kunne de norske juniorene juble for en sensajonell dobbel-triumf på søndagens første norske øvelsen.

U20start_Jakob_ses_i_andre_rad_960_A20G5675.jpgSØLESTART: Fra starten på det 6300 m lange løpet i U20 med Jakob Ingebrigtsen i andre rekke. (Foto: Kjell Vigestad)

GULLBRØLET: Det norske juniorkvintetten etter målgang (fra v.): Jonathan Andersen Vedvik, Simen Halle Haugen, Jakob Ingebrigtsen, Håkon Stavik og Simon Nebijo Steinshamn. (Foto: Kjell Vigestad)

De 10 beste:
Topp_10_U20.pngØvrige norske:

22 260 HÅKON STAVIK Norway  19:05
59 262 JONATAN ANDERSEN VEDVIK Norway  19:31
74 261 SIMON NEBIJO STEINSHAMN Norway  19:50

u20_herrer_pall_lag_25P3417_960.jpgLAGGULL: Fem norske gutter øverst på pallen. (Foto. Per Inge Østmoen)

Offisielle resultater - menn U20

Kvinner U23

SEIERSGLISET: Anna Emilie Møller løper smilende inn til gull i kvinnenes U23-klasse to sekunder foran tyske Anna Gehring (Foto: Kjell Vigestad)

På Island for fire uker siden vant danske Anna Emilie Møller seniorklassen i nordisk terrengmesterskap på Island med klar margin. Nå valgte den 21 år gamle jenta å stille i U23-klassen og kunne innkassere danskene første gull i EM terrengløp siden Carsten Jørgensen vant seniorklassen i 1997.

Etter 7. plass i EM i sommer på 3000 m hinder og en høst med seire i flere europeiske terrengløp var hun favoritt, men måtte jobbe hardt for seieren. Da en runde sto igjen måtte hun gi 10-15 meter til tyske Anna Gehring.og det å ut til å bli tysk seier. Men hun kom tilbake på slutten og var et stort smil da hun fikk en liten ledelse inn mot mål.

- Det var en fantastisk følelse. Jeg slet med å tro på at jeg kunne vinne, for den tyske jente så veldig sterk ut med to runder igjen. Jeg følte at jeg ikke hadde det nødvendige overskuddet underveis, men mentalt gav det meg den siste lille ekstra motivasjonen da Gehring mot slutten ikke klarte å holde farten helt oppe,” lyder det fra Møller.

I fjor ble hun Europamester på 3000 m hinder i U23-klassen, men sa etter løpet:
- I et EM i terrengløp møter alle bane- og terrengløpere hverandre på kun én distanse, så denne seieren var vanskeligere å vinne.

Offisielle resultater - kvinner U23

BRONSEGROSSISTEN: For fjerde året på rad løper Karoline Bjerkeli Grøvdal inn til bronsemedalje og er etter det 25. EM i terrengløp den kvinnelige løperen som siden det første EM i 1994 har tatt flest medaljer med seks medaljer på sju forsøk: gull og sølv i U20-klassen og fire bronsemedaljer som senior. (Foto: Per Inge Østmoen)

Kvinner senior
Karoline Bjerkeli Grøvdal avsluttet sterkest av alle og var nær ved å  innehente tyrkiske Yasemin Can og sveitsikske Fabienne Schlumpf, som lenge lå i tet i seniordamenes 8300 m lange terrengmesterskap I nederlandske Tilburg. Karoline kvittet seg med hjemmfavoritten Susan Krummins i opphentingen som ble startet litt for sent etter at hun trodde det var to runder igjen da det ringte for siste runde. Karoline løp fra nederlandske Susan Krumins med 9 sekunder på sisterunden og tok inn 8-9 sekunder på Yasemin Can og Fabienne Schlumpf.

Karoline var både fornøyd og litt irritert etter løpet. Hun var på ingen måte sikker på at det hadde blitt gull eller sølv om hun hadde startet opphentingen en runde før. Men å surre bort en slik mulighet er irriterende.

I 2015 var Karoline 10 sekunder etter Sifan Hassan og to etter Kate Avdery. I 2016 var hun 40 sekunder etter Yasemin Can og 30 etter Yasemins kenyansk-tyrkiske venninne, Merkem Akdag. I 2017 var avstanden fram til Yasemin Can 16 sekunder, mens Meraf Bahta "overrasket" Karoline i spurten og slo henne så vidt. I år var det bare to sekunder fram til gull, så Karoline har aldre vært nærmere. Det er nok grunnen til at Karoline tross alt var fornøyd.

De norske seniordamene endte på 8. plass i lagkonkurransen av 15 land etter at Silje Fjørtoft løp og Sigrid Jervell Våg løp inn til hhv. 33. og 55. plass, 1.49 og 2.27 min etter vinneren.

PALLEN: For tredje gang kunne unge Yasemin Can klatre opp på øverste trinn på pallen i terreng-EM. Vivian Jemutai het hun fram til våren 2016. Da flyttet hun fra Kenya og fikk representere Tyrkia uten noen form for  karentenetid. Tirsdag 11, desember fyller Yasemin 22 år. Og på pallen i EM er det "same procedure as last year" som det heter i disse førjulstider, Karoline Bjerkeli Grøvdal står igjen ved Yasemins venstre side på 3. plass. (Foto: Per Inge Østmoen)

Ti beste:

Øvrige norske:

33 703 Silje Fjørtoft Norway  27:54
55 705 Sigrid Jervell Våg Norway  28:32

Offisielle resultater - kvinner senior

GULLGUTTEN: Filip Ingebrigtsen vant med bare tre sekunders margin, men det var ingen tvil om hvem som hadde kommandoen på hele siste runden og spesielt på oppløpet. Filip hadde rett og slett full kontroll, (Foto: Per Inge Østmoen).

Menn senior:
Filip Ingebrigtsen avsluttet en historisk dag for de norske fargene med en maktdemonstrasjon på oppløpet hvor han satte den eneste reelle utfordreren, Isaac Kimeli, fra Belgia på plass med to sekunder og vant det 10,3 km lange løpet gjennom sju runder på 28:49. Tre tidligere kenyanere fulgte på de tre plassene med nevnte Kimeli, Aras Kaya og Kaan Kigen Özbilen.

Henrik Ingebrigtsen løp inn til 18. plass nær minuttet bak broderen, og Tom Einar Kårbo og Ørjan Grønnevig fulgte med ti sekunders avstand innbyrdes på 36. og 43. plass. Dermed ble det en 8. plass totalt i lagkonkurransen for seniorherrene.

herrer_Senior_pallen_individuelt_25P4272_960.jpgØVERST PÅ PALLEN: Filip Ingebrigtsen hadde seks løpere som er født i Afrika på plasssene bak seg på resultatlista. Flott at gutter født i Sandnes kan løpe fortere enn de som kommer fra Afrika. (Foto: Per Inge Østmoen)