To damer pluss Jörgen Mårtensson, Modum OL, sto for de «norske» gullmedaljene i Göteborg i dag.

Vi er rause med old girls og veteraner. Jögge får gå som Vikersundgutt og 'norsk' på en dag som denne. Han har jo tross alt en datter med fem helnorske junior-VM medaljer.

Jörgen vant for øvrig med solide 47 sekunder i sprint finalen i H55 på Eriksberg på Hissingen. Øya med Volvo-fabrikkene og både Säve og Torslanda flyplasser for de innvidde. Den ligger på vestsiden av Göta Älv. I de gamle dokkområdene der det også gikk en World Cup-sprint i «knock out» formatet innlagt i Nordic Tour i 2012.

Lærer Unni Strand Karlsen, Oppsal og Fredrikstad SK vant nærmest "programmessig" i D60. Som så ofte før. Det blir ingen overraskelse om hun også tar gull også på langdistansen.

Super Unni nummer 1
Enten det er veteran-VM finaler verden rundt, uortodokse o-løyper og uvanlig terreng på Sardinia eller bush- og møkka-terreng i hjemlige trakter, er Unni (nesten) alltid i toppen.

Mer overraskende var kanskje Lis Dæhlis bronse på sprinten, i hvert fall for de uinnvidde. Ett minutt bak Unni.

Men opprinnelige danske Lis fra Århus, slo trolig en annen rekord i vinter, som gikk de fleste hus forbi. Hun tok nemlig NM-bronse i Ski-o stafett som 60-åring!

Gledelig overraskende var også Kari Elisabeth Natvig's VM-gull i D55A. «Ladien» fra Nittedal har nemlig ikke, som Unni Strand - for vane å vinne rubb og stubb i sin klasse i hjemlige skau-O-løp.

Men VM-finale i sprint gav full tenning og full klaff. Allerede under kvalifiseringen søndag viste Kari Elisabeth at hun hadde noe stort på gang.

Torid Kvaal, Freidig i D70 med tidligere dobbelt veteran-VM gull - i Sprint og Langdistanse, manglet bare 14 sekunder på et nytt gull i dag. Katharina Mo Berge også Freidig har heller ikke glemt gamle o-kunster. Ski- og o-løper Katharina tok 5-plassen

Kari Christiansen, Sandefjord OK tok et gledelig sølv i D50 - ergerlige 10 sekunder fra gull. Men Laila Höglund fra Mölndal, Göteborg er lei å slå på hjemmebane. Hun har gått fra seier til seier siden 11-årsalderen.

3216 veteraner - 38 nasjoner
For øvrig virker det som norske 35- 40- og 45-åringer kjenner seg altfor unge for deltagelse i veteran-VM. I disse klassene sitter det potensielle VM-vinnere i hopetall hjemme i Norge.

Hele 3216 deltagere fra 38 nasjoner deltar under konkurransene i Göteborg. I morgen er det hviledag. Onsdag og torsdag kvalifisering til langdistansen med finaler – det vil si A- B- C- og D-finaler – lørdag i friluftsområdet Skatås.

For øvrig er ikke uventet H65 den største klassen med imponerende 385 deltagere. D65 er også størst på damesiden med 212 deltagere. Etterkrigstidens store barnekull er nå blitt veteraner!

Super-Unni nr. 2 - 14 sek fra gull
Super-super veteran Unni Bøhlerengen fra Måren OK - altså Nesodden pluss Drøbak/Frogn - manglet fattige 14 sek. på gull i D75. Her måtte Unni Drage fra Haugerud i Oslo ta til takke med "Jern-medaljen" - 4. plass bare 37 sekunder fra gull.

For øvrig startet hele 52 damer i denne klassen. Utviklingen i veteran-VM fra år til år viser at forbausende mange o-løpere har toppform og topp helse helt inn på gamlehjemmet. Om de noen gang havner der.

Damer 80 hadde tre deltagere. Evigunge Bernice Antonsson, selvsagt fra klubben "FRISKUS" i Varberg, hadde en vinnertid på 11.17!

Og for første gang i Veteran-VM oppstod klassen D85! Riktignok bare med en eneste deltager - men skånske Lisa Hedstrøm "sprintet" inn på tiden 11.45. Hun har åpenbart flere decennier igjen til rullator-VM.

Fenomenent Rune Haraldsson, mangeårig president i Skogskarenes klubb deltok i år igjen. Nå i H95. Rune er også ubestridt verdens eldste O-journalist, med en 60-70årig karriere i 'Norrköpings Tidningar'.

I motsetning til senior-VM og junior-VM, blir Veteran-VM eller "World Masters" ofte en kjærkommen, liten 'penge-maskin' for arrangørklubbene. Sist dette mesterskapet gikk i Norge var Halden i 2003.

Tekst: Helge Bovim, orientering.no

Det kan også nevnes at yngste kvinneklasse, D35, ble vunnet av Simone Niggli, Sveits. For tre dager siden ble hun nr 2 i D21 Elite i O-Ringen 5-dagers. Der ble hun kun slått av en annen veteran: Anne Margrethe Hausken Nordberg, som er klar for senior VM, som starer kommende helg i Skottland.