Tim Bennett (49) har vært styremedlem i Kondis siden 2003, og organisasjonens president siden 2009. I det sivile er han ansatt som applikasjonsforvalter på IT-avdelingen i TDC AS. Som idrettsutøver er han både allsidig og svært aktiv med deltagelse i sykling, triatlon og løping på alle mulige distanser.


Toppbildet: Tim Bennett på Gornergrat (3089 moh) under fjorårets Matterhorn Ultraks.
(foto: en ukjent kineser...)

Vignett-kondiskommentaren.jpg...trening blir aldri på vondt...

Trening er et av disse temaene som kan diskuteres til du blir grønn i tryne. Alle har en mening liksom. Og alle har sitt utgangspunkt og sin oppfatning. Jeg mener ikke mye da, jeg bare gjør jeg....Akkurat som jeg sier til andre : ikke tenke , bare gjøre. Hvorfor gjøre alt så forbanna vanskelig ? I min bok  - Tims forunderlige bok om trening, er det lite teori men mye praksis. Praksis på godt og vondt. Eller vondt? Neppe, trening blir aldri på vondt. Trening gir deg erfaringer og vinklinger.

...innerst inne vil jeg selvfølgelig bli best i verden ...

Sånn som jeg ser det kommer man langt med Adidas sko, nysjerrighet og et godt hjerte! En fast frase til de fleste er : hva vil du med treningen din? Vil du bli best i verden, vil du bli slank? vil du bli en god løper eller vil du bare ha noe å fordrive tiden med. Og ikke minst - vil du bare bli i god form? I så god form at bestemor sier at du er i godt hold :) . Innerst inne vil jeg selvfølgelig bli best i verden - i tegneserie verden hvertfall. I det virkelige livet vil jeg bare bli the best i can be. Bli det beste du kan bli uansett forutsetninger og slikt. Det er jo klart at stiller du i Nike sko - så blir det en vanskelig start altså. Riktig sko er viktig  - husk det!

Når skoene er på plass så er du et rødt lys mindre unna el grande suksess. El grande suksess utifra DINE forutsetninger. Mine forutsetninger er en pappa som er oppvokst under palmene på en helt annen side av kloden + en mamma som fortsatt ikke helt vet hva Adidas er...Sånn sett har jeg lykkes! Og det er greit å vite - for da kan jeg faktisk ikke mislykkes! Selv om jeg løp på 3.09 i Berlin og 3.11 i København.
Lykke gjenspeiles ikke i langturer med en puls som er nøyaktig der den skal være til enhver tid - eller andre vitenskapelige varianter.

Lykke har vel egentlig ikke noe med trening å gjøre heller...Lykke er det du har i hjertet ditt. Hjertet har også en misjon på trening - det bør helst slå slik det skal og det bør jobbe mest mulig effektivt - på lavest mulig turtall. Her snakker mange om å være en dieselmotor. Nå er jeg veldig lite interessert i motor og bil da, men har vel skjønt at det har noe med å tute å kjøre til evig tid. Sånn sett er nok jeg en dieselmotor. For jeg kan tute å gå til evig tid - bare ikke fort nok på maraton, kan det virke som!
 

FLERE TRENINGSTIPS


...å snuble i en dørterskel er vondt...

Hjertet har også en kobling til puls har jeg sett. Eller puls soner som  det heter i vår del av verden..Puls soner er lurt å følge, slik at du finner din terskel. Type dørterskel! Kan være godt å se den så du ikke snubler. For å snuble i en dørterskel er vondt, det vet jeg. For jeg har gjort det ofte. Noe med å løfte beina...Det er jeg dårlig på. Men terskel er altså viktig. Finne din terskel. Lære å kjenne din terskel - slik at du ikke snubler i den. For det gjør vondt.

Min terskel ligger der et sted, i sone 3 - innenfor noen tall. På maraton har jeg et problem med terskel - helt klart. Og hvordan jeg skal komme over den (dør)terskelen - er fortsatt et mysterium. The unsolved mystery of my life. Og det bekymrer meg jo litt...Jeg har sagt at jeg ikke vil det nok - derfor lykkes jeg ikke. Eller ikke vil det lenge nok. Det har selvfølgelig med at jeg trener feil å gjøre. Selvfølgelig har det det! For alt er mulig bare man gjør tingene riktig!  Istedenfor lager jeg bare lapskaus av all den informasjonen jeg har tilgjengelig. Eller - det rare er jo at jeg aldri løper i lapskaus fart, det vil si sone 2 - har jeg registrert. Jeg løper alltid i sone 1 , eller sone 3 jeg. Aldri noe annet. Og kanskje for mye i sone 1? Sone 1 er nok det som gir meg diesel motoren. men hva er sexy med en dieselmotor? Når det er sagt - så liker jeg heller ikke at man blander sex inn i sport. Som for eksempel uttrykket "sexy fotball". Hva er sexy med fotball? Jeg digger fotball jeg - og syns Mesut Øzil på Arsenal er jævelig god - men han er langt unna sexy! Kanskje fordi jeg er mann, jeg vet ikke? Men sex forbinder jeg med noe helt annet - og den diskusjonen kan vi ta en annen gang.  Det var pulssoner som var tema i dag. Eller hvordan trene med riktig intensitet slik at du er garantert et veldig bra resultat i den andre enden.

...det viktigste er å ha et godt liv...

Og jeg løper for mye i sone 1 , for lite i sone 3 og driver ikke med lapskaus. Jeg liker ikke lapskaus heller!
Men som en kar jeg kjenner, la oss bare kalle han David  - og late som om han er svensk – sa engang noe lurt til meg. Det viktigste er å ha et godt liv sa han. Han snakket ikke om pulssoner, terskel, diesel - han snakket om livet han. Og livet er uendelig mye viktigere ja :). Sånn sett var mitt liv komplett når jeg for ca 1 år siden siden stod fast i en fjellside i Zermatt og skalv av skrekk - høydeskrekk. Da hadde jeg garantert høy puls også - kanskje tilogmed hjertebank! Og var helt sikkert i feil pulssone. men i livet var jeg en opplevelse rikere.

Selvfølgelig bryr jeg meg også om hvordan jeg trener - og hva jeg kan gjøre for å bli bedre. Jeg har tilogmed kjøpt en bok om det nå - som kanskje gir meg det jeg trenger for å se lyset på maraton. Kanskje!
For jeg er tunglært og finner alltid en alternativ vei mellom A og B. Og det er godt gjort, spør du meg!
Men noe har jeg erfart da - det meste har jeg lært de siste årene også faktisk.

...mitt favorittord er dog grunnmur...

Det å trene er en kunst. Og kunst kommer i mange varianter. Sexy kunst finnes også sikkert. Progresjon er et ord, variasjon et annet. Forebygge evnt bygge opp - er andre ord. Mitt favorittord er dog grunnmur. Jeg har en sterk grunnmur, sikkert derfor jeg liker det ordet. For jeg er en evighetsmaskin - fordi jeg har en grunnmur. Og nå skjønner jeg kanskje uttrykket dieselmotor også.....Stabil, men ikke veldig sexy!
Så jeg må altså bli mer sexy - løpe mer på terskel, utvikle ferdighetene slik at grunnmuren ikke bare forblir grå.

Men jeg er lat da, så jeg gjør ikke mer enn det jeg må....DER ligger kanskje noe også.
Trening er uansett en fantastisk greie med mange dører – det gjelder bare å finne sin dør !
 

FLERE TRENINGSTIPS