Starten er kl 12 for første pulje, med deretter 3 minutter mellom puljene.  Hvilken pulje man starter i bestemmes ut fra egenseedingsprinsippet under påmeldingen. Det er begrenset antall startnummer i hver pulje, så det er lurt å være tidlig ute om man ønsker å starte i de første puljene. Påmeldingen ser hittil ut til å bli veldig bra. Påmelding og informasjon på Søre Osen IL's hjemmesider. Se også bilder fra traséen på Søre Osen IL's facebookside 

Søre Osen IL kan melde om kjempefine løyper, og det ser ut til at det kan bli supre forhold om man tar en titt på langtidsvarselet. Løyperekord premieres med kr 5 000,- både for herre og dame, i tillegg til seiersbonus. Det er også innført spurtpris på matstasjonen på Ensrud etter 12 km. Dette er glidprodukter fra skiglider.no.

Samleside for Trysil-Knut rennet på kondis.no med reportasjer, bilder og alle resultater 2012 - 2016
 

Starten_hele_feltet.jpgFra starten på Osensjøen i rekordutgaven i 2013 med over 300 løpere. 



Løypebeskrivelse:

Rennet er på 40 km, og går på østsiden av Osensjøen. Starten går ute på sjøen ved samfunnshuset, og løypa stiger deretter moderat med enkelt flate partier fram til Korsmyrkoia etter ca 6 km. Videre blir det veksling mellom utfor og flate forbi Midtskogsberget med påfølgende utforkjøring mot Tørberget. Det blir lett stigning forbi Ensrud (matstasjon etter ca 12 km) og opp til Bergemyra. Det blir lett utfor og en del stakepartier inn mot matstasjonen ved Munksjøen. Deretter svinger løypa sør-vestover med lett stigning opp mot Rundfloveien for deretter å krysse Vestbyveien og opp til den gamle Allmenvegen mellom Trysil og Søre Osen. Løypa følger denne leden i småkupert terreng fram til Vestbyveien og matstasjon etter ca 32 km. Løypa går i lett terreng med utforkjøring forbi den gamle «finnegården» Østenheden ned til sjøen.  Løypa følger så sjøen den siste kilometeren inn til idrettsplassen og målgang oppe ved samfunnshuset.
 



Historikk:

Trysil-Knut rennet er Trysils eldste turskirenn og går i klassisk stil. Rennet ble arrangert for første gang tidlig på 1930-tallet. Rennet er siden den gang blitt arrangert 55 ganger. Grunnen til at det ikke er arrangert flere ganger er fordi rennet i perioder har ligget nede, bl.a. under krigen. De første årene gikk rennet annen hvert år fra lokalet «Fredheim» på østsiden av Osensjøen, og deretter fra Innbygda (Trysil).


Start_1953.jpg
Fra startområdet på Trysil-Knut rennet i 1953. Den gang gikk starten i Innbygda, med skyting i Vestby, og målgang i Søre Osen. Mannen med startnummer 2, er Halvor Lunde. Far til NRK-kommentator Ola Lunde. (Foto: Bård Smestad)

Fra 1978 ble rennet arrangert i samarbeid med Idrettslaget Trysilgutten og Vestby skytterlag. Starten gikk da fra Trysil, innom Vestby skytterbane, med skyting for jeger- og skytterklassene. Rennet hadde da ikke blitt arrangert siden 1957.

Siden 1988 har Trysil-Knut rennet blitt arrangert av Søre Osen IL, med start og innkomst i nærheten av samfunnshuset i Søre Osen. I mange år var rennet en sløyfe på 28 kilometer med varierende antall deltagere. Rekorden fra 1900-tallet var på ca.200 deltagere.

I 2006 gjennomførte kun 46 skiløpere rennet, og arrangøren skjønte at noe måtte gjøres om rennet skulle fortsette. I 2007 fikk rennet seedingsstatus til Birkebeinerrennet, og hadde dette året løyper på både 48 kilometer og 28 kilometer. 55 løpere deltok i langløypa, mens 22 gikk den opprinnelige distansen. Det var tydelig at flesteparten ønsket å gå Trysil-Knut rennet for å seede seg til en bedre startposisjon på Rena. I 2008 hadde mange fått med seg at det tradisjonsrike Trysil-Knut rennet hadde fått seedingsstatus, og nesten 200 deltakere stilte til start ute på Osensjøen.

I 2013 ble Trysil-Knut rennet også seedingsrenn for et annet stort skirenn, Holmenkollmarsjen med 5000 deltagere, og geografisk nærhet til Trysil, gjorde sitt til at Trysil-Knut rennet satte ny deltagerrekord. 301 løpere stilte til start i turklassen, og gav et overskudd som gjorde det mulig for det lille idrettslaget å gå til innkjøp av egen løypemaskin. De siste årene hadde Søre Osen IL samarbeidet med Vestre Trysil IL om å preparere løypene.

I 2014 tiltrakk Trysil-Knut rennet seg både landslagsløpere og tidligere Vasaloppvinnere, i tillegg til vanlige «birkebeinere», og turløpere. Dette året vant Niklas Dyrhaug herreklassen foran Vinjar Skogsholm, og svensken Ulrica Persson (Vasaloppvinner 2001 og 2003) vant kvinneklassen foran svenske, Ingrid Vikman.
 

Hansen_Roethe.jpg
2015 ble nok en milepæl i Trysil-Knut rennets historie. Dette året vant Håvard Hansen, Strindheim Ski, ved å stake gjennom hele traseen. Dette var så effektivt at han dro i fra landslagsløperen Sjur Røthe og vant med 42 sekunder da hele løpet var gjennomført. Totalt fullførte 280 løpere rennet. Mange lot seg skremme av snø og kraftig vind, og møtte derfor ikke opp.