Tekst: Bjørn Vidar Lie

Denne sesongen har løpet hatt en oppslutning som aldri før. Totalt har 167 ulike løpere løpt rundt den svært så kuperte 7-kilometeren på tid, mot 137 i fjor. Da årets sesong startet opp 15. mai, ble det satt ny deltakerrekord med 42 løpere på startstreken.

Flest løp i år har Bård Åsmund Vestøl som har deltatt i 18 av 22 løp. Raskeste tid har skiskyttertalentet Håkon Svaland med 29.14. Fullt så kjappe har ikke Anders Tveit og Tellef Dønnestad vært, men de har til gjengjeld vunnet fem løp hver.

Av de 64 løperne som hadde løpt mer enn tre ganger og dermed kvalifisert seg til finaleløpet, var det 27 som fant veien til gårdsplassen til Ivar torsdag 18. september. Mens det vanligvis er fellesstart, går finaleløpet etter jaktstartmetoden, det vil si at Espe-sjefen regner ut gjennomsnittet av de tre beste tidene hver enkelt løper har den gjeldende sesongen og legger til eller trekker fra litt etter løperens formutvikling. Tida han da får, angir starttida til løperen. Den med svakest gjennomsnittstid starter først, og så videre, og så er det førstemann til mål.

Denne gang var det Arne Johnny Aas som beregnet farten best og kunne gå først over målstreken, 40 sekunder foran Kathrine Solli Aase. Best løpstid hadde imidlertid Anders Tveit med 33.06, med Gebreg Teklu som en god nummer to med 35.33 og Håvard Stormoen få sekunder bak med 35.37.

Nå har det populære terrengløpet tatt vinterferie, men første torsdag etter påske i 2015 står Ivar Skåre klar med stoppeklokka på gårdsplassen igjen, «hvis helsa holder», som han sier.

Kathrine Solli Aase_Espe Rundt finalen 2014 Toeren.jpgOver bekken: Kathrine Solli Aase kom inn som nummer to i den avsluttende jaktstarten i Espe Rundt. (Foto: Bjørn Stormoen)

Resultater (løpstid i parentes)
1.     Arne Jonny Aas (48.35)
2.     Kathrine Solli Aase +0.40 (41.50)