Utholdenhetstrening – den nye "bibelen" for kondisjonsutøvere
Utholdenhetstrening er den dekkende tittelen på den nye boken som har Leif Inge Tjelta og Eystein Enoksen som både redaktører og sentrale bidragsytere.

Det er skrevet mye om dette spennende emnet opp gjennom årene. Ulempen med slike fagbøker er at de fort kan bli for detaljerte og ført i et vanskelig språk. Det er ikke tilfelle med Utholdenhetstrening. Den er bygd opp på en fin måte, og allerede i første kapitlet får vi en forståelig innføring i det teoretiske grunnlaget for boken der Jostein Hallén skriver om det maksimale oksygenopptakets betydning i utholdenhetstreningen.

Videre kan vi lese Rune Giskes betraktninger i et kapittel kalt "Psykologi med tanke på utholdenhet". Johan Kaggestad har skrevet et grundig avsnitt om utholdenhetstrening der han også går mer innpå de spesifikke grener som sykling og løping.

Atle Kvålsvoll går nærmere inn på hvordan syklister best kan planlegge treningen. Sykling er en stor idrett, men han klarer og få med seg det som er viktig og viser treningseksempler fra Tor Hushovd og Gunn Rita Dahles sesongoppbygging.

Mest om løping

Langdistanseløpingen tar Leif Inge Tjelta seg av. Dette er grundig gjort med noe historisk stoff først, før han går grundigere inn på hva en i dag forstår med god langdistansetrening. Løping er den grenen som har størst plass i boken, og Tjelta blir assistert av Espen Tønnesen og Eystein Enoksen etter hvert som stoffet blir mer spesialisert på distanser fra 10 000 m til 400 m.

Langrennsbiten er det Arild Jørgensen, Øystein Andersen og Ine Wigernæs som tar seg av. De to førstnevnte skriver om tradisjonelt langrenn mens Ine Wigernæs går inn på forskjellen mellom vanlig langrenn og sprintlangrenn og hva man her skal passe på i treningsarbeidet. Sprintlangrenn er en forholdsvis ny idrett, og her vil det helt sikkert skje en fortsatt spesialisering.

Denne boken bør gi alle som driver med disse kondisjonsidrettene et godt innblikk i hva som kreves for og komme videre, og den fungerer fint som en treningsveileder.

Boken er på 200 ikke tettskrevne sider. Det er gitt god plass til både bilder og treningsprogrammer. Dette er ikke en bok man som utøver legger bort så snart den er lest, men en som tas fram når det er noe man lurer på eller vil ha bedre forklart. Det er en godt gjennomarbeidet bok skrevet av dyktige bidragsytere.



Forlag: HøyskoleForlaget
Antall sider: 204
Bokhandlerpris: 279 kr
Medlemspris: 245 kr
Boka kan bestilles fra Kondis-kontoret



Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

Juninummeret 2004


ÅRGANG 2004

KONDISARKIVET

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!