Anita Iversen Lilleskare, BFG Bergen Løpeklubb, ledet Norgescupen før cupens siste løp, Saudehornet Rett Opp i Ørsta 6. august. Her måtte hun bli nummer fem eller bedre for å ta hjem seieren i cupen. Det klarte hun med god margin, og løp inn som nummer to 2.49 bak Elisabeth Hildenes.

Bergen Fjellmaraton: Anita Iversen Lilleskare har også konkurrert i løp utenfor motbakkecupen. Her fra da hun vant Bergen Fjellmaraton 2. juni i år. Foto: Marianne Røhme

De øvrige kvinnene som er tatt ut til VM motbakke er Hanne Mjøen Maridal, Lillehammer IF og Eli Anne Dvergsdal, IL Gular.

Beste junior: Hanne Mjøen Maridal (nr 3275) ble beste kvinnelige junior og andre beste kvinne totalt i Norgescupen. Her løper hun bak Vera Norli i Oslos Bratteste 2015. Foto: Stian Schløsser Møller.

En ener: Elil Anne Dvergsdal kom på sjetteplass i Norgescupen, men ble valgt ut til å representere Norge i VM på grunn av sine gode plasseringer og tidsdifferanser til konkurrentene. Et kort søk på kondis.no gir et uttall artikler som omtaler Dvergsdal som vinner av ulike konkurranser. Her fra da hun vant Løvstakken Opp i fjor. Foto: Marianne Røhme.

På herresida ble Stian Øvergaard Aarvik, IK Gneist, beste mannlige junior, og ble andre beste mann totalt i Norgescupen. Dette er en utøver som har hevdet seg i flere år allerede innenfor både motbakkeløping og friidrett. I fjor ble han blant annet europamester for juniorer i motbakkeløp, kretsmester på 5000 meter i Hordaland, og i år kuppet han gullet på 800 meter i klassen gutter 18 år.

De_tre_beste_gutta.jpgLøvstakken Opp: Stian Øvergaard Aarvik vant Løvstakken Opp i år. Her flankert av Espen Roll Karlsen, Gneist  og Thomas Finshus, Stegaberg IL . Foto: Arrangøren.

Gode plasseringer: Torstein Tengsareid, Egersunds IK, kom på 4. plass i Norgescupen. Han ble valgt til å representere Norge i VM motbakke på grunn av sine gode plasseringer og store tidsdifferanser til konkurrentene. Foto: Marianne Røhme

Uttaket til VM har ført til både gratulasjonsstorm og harme på sosiale medier. De som har blitt tatt ut, har fått hilsninger og blitt ønsket lykke til, men det er ikke til å legge sjul på at det er mange som ikke fortstår friidrettsforbundets prioritering når de valgte å ikke sende Erling Hisdal fra IK Tjalve som vant Norgescupen sammenlagt i år.

– Vi har, i tillegg til resultatene i Norgescupen, sett på hvilke plasseringer utøverne har hatt og på tidsdifferansen til konkurrentene, forklarer organisasjonssjef og medlem i motbakkeutvalget i Norsk Friidretts Forbund, Narve Heggheim.

Han forklarer at ikke alle deltakerne i cupen har vært med på alle løpene. De får da lavere poengsum totalt, og større vansker med å hevde seg sammenlagt.

– Når det gjelder Torstein Tengsareid så har han vunnet flere av løpene sine og hatt store tidsdifferanser til konkurrentene. Han var derfor en klar kandidat som vi mener kan hevde seg godt i VM, sier Heggheim, og legger til at han har stor tro på Erling Hisdal som en lovende kandidat for framtida.

– Erling Hisdal er en ung og god løper som har hevdet seg godt gjennom blant annet å vinne Norgescupen. Vi har stor tro på at han vil kunne gjøre det meget bra i framtida, men denne gangen nådde han ikke helt opp i uttaket, dessverre, sier Narve Heggheim.