De første 5 kilometerne i Zevenheuvelenloop, som betyr "Sjubakkersløpet", er tunge med ca. 45 meter brutto stigning. Siden det også er noen nedoverbakker innimellom, blir det enda flere høydemeter å forsere. De gjorde Letesenbet Gidey unna på 15.07. De neste 5 kilometerne er småkuperte, men går i snitt ca. 20 høydemeter ned. Den etiopiske 21-åringen løp dem på 14.36 og passerte altså 10 km på 29.43, trass i netto motbakke.

De siste 5 kilometerne har et fall på ca. 25 høydemeter, men inneholder også en betydelig motbakke. Gidey klarte dem på 14.37, noe som vil si at hun løp den siste 10 kilometeren - i et 15 km-løp - på 29.13. Almaz Ayanas fantastiske 10 000 m-rekord er på 29.17,45 - over 4 sekunder seinere enn det Gidey nå hadde på sine siste 10 km. Verdensrekorden på 10 km gateløp er 29.43. Letesenbet Gidey tangerte den da hun passerte 10 km i netto motbakke, og på de 10 siste kilometerne løp hun halvminuttet fortere enn verdensrekorden.

Den gamle bestetida i verden på 15 km hadde Joyciline Jepkosgei da hun passerte 15 km på 45.37 på vei mot sin verdensrekord på halvmaraton i 2017. Løyperekorden i Zevenheuvelenloop tilhørte en av verdens beste løpere gjennom alle tider, Tirunesh Dibaba. Den var på 46.28 - altså over 2 minutter dårligere enn det Gidey nå løp på. Norske Ingrid Kristiansen hadde i sin tid verdensrekorden på 15 km. Hun løp på det som i 1987 var fantastisk gode 47.17. Nå gikk det nesten 3 minutter fortere.

Verdens beste tid på 15 km for menn har årets VM-vinner på 10 000 m, Joshua Cheptegei fra Uganda, med 41.05. At Gideys 44.20 er bare 7,9 prosent svakere, mens kjønnsforskjellen normalt ligger på 10-11 prosent, forteller noe om hvor uhyre sterkt Gideys løp var. Skulle noe tilsvarende skjedd på herresida, måtte de første 10 kilometerne gått unna på 26.44 (likt med verdensrekorden på 10 km gateløp) og de 10 siste kilometerne på 26.13 (4 sekunder fortere enn verdensrekorden på bane). Det ville med jevn løping på den siste 10 kilometeren gitt ei sluttid på 39.51 - altså 1.14 fortere enn den nåværende rekorden.

Bare i høst har vi fått sub 2-timersmaraton av Eliud Kipchoge, 2.14.04 på maraton av Brigid Kosgei og nå 44.20 på 15 km av for mange nokså ukjente Letesenbet Gidey. Ikke rart folk spør seg hva det er som skjer. Er det et nytt ikke-testbart dopingpreparat i bruk? Eller er det skoene? Om noen var i tvil, så kan det opplyses om at Gidey løp i de Nike-skoene som har gitt så uhyre mange gode tider de siste tre årene. Meget mulig er hun en "high-responder" på skoene og forbedrer løpsøkonomien sin med en god del mer enn snittet som ifølge undersøkelser er på ca. 5 prosent sammenliknet med de raskeste skoene fra før 2016.

Uansett, det var fort løpt, og herreløpere med 10 km-pers på både 28- og 27-tallet på 10 000 m fikk "tjei-deng". En av dem som berga, var den ferske nordiske mesteren i terrengløp, David Nilsson. Han mente at han gjorde sitt livs beste løp og kom i mål på ellevteplass med 43.34. En så god løper som Mikal Ekvall kom i mål 25 sekunder bak vinneren av kvinneklassen. Det er han ikke vant med. Stephan Kissa fra Uganda vant herreklassen på 41.49.

To norske løpere fullførte Zevenheuvelenloop - Ivar Marthinusen som løp på 1.00.03 og Silvia van de Kruijs som kom i mål på 1.21.22. I alt var det 19838 som fullførte 15 kilometeren. 2259 av dem var kvinner. I tillegg var det en 7 km med 6926 deltakere.

Letesenbet_Gidey_VM_Doha_2019_foto_Bjoern_Johannessen.jpgLetesenbet Gidey kunne juble for sølv på 10 000 meteren i VM i Doha. Da løp hun på 30.21.23. Mindre enn to måneder seinere løper hun den siste 10 kilometeren av et 15 km-løp på smått utrolige 29.13. (Foto: Bjørn Johannessen)

Ifølge navnet inneholder Zevenheuvelenloop sju bakker. Sjøl om det er "nederlandske bakker", så er løypa langt fra flat.