- Vi håper at dette kan bli starten på Adventure Racing i Norge, sier Jacob Westerberg i Nordic Adventure Racing. 

- Dette er en idrett som er stor på verdensbasis, men ikke i Norge. Like fullt er dette et land med et miljø og natur som bare skriker at «Norge er Adventure Racingens hjemmebane» . Dramatisk natur, fjell, fjord, elv. Vi har det som kreves for opplevelser av høyeste klasse og race av tøffeste natur, sier Westerberg.
 

Jeg trodde Trondheim-Oslo på sykkel var tøff, men dette….
Håkon Fosserud fra Espern multisport (Hamar) er trøtt, men stråler av lykke.  Sammen med Christer Tungard har de løpt, syklet og padlet nesten 260km i opp imot 30 timer.

ESPERN FJELL (3).JPG
Espern Multisport med Christer Tungard og Håkon Fosserud (foto: Nordic Adventure Race).


- Vi ville utfordre den allsidige mosjonisten så vel som eliteatleten og det fikk vi til. Det har vært mye jobbing med trasèen, med planlegging og testing, men når vi får i mål 27 av 33 personer på en slik konkurranse, da vet man at det er vellykket, sier Johan Westerberg.

Trasèen fra Spidsbergseter til Hamar besto av 27 orienteringsposter.  Hver og en av postene ga lagene poeng. Flest poeng og raskeste tid vinner. I tillegg var det to tidsfrister som lagene måtte komme innom. Det var 13 lag på start. En av målsetningene for arrangementet var å få så mange som mulig til målet på Espern.

- Det er en utrolig opplevelse å fullføre et slikt race, og vi ville gi dette til sa mange som mulig, sier Westerberg. Av 33 startende kom 27 deltagere i mål.


Kristoffer Woxhold.jpg
Kristoffer Woxholt, dagens uheldigste deltager (foto: Nordic Adventure Race)

Dagens uheldigste deltager var Kristoffer Woxhold fra Drøbak Multisport som måtte gi seg allerede ved den andre kontrollen:

- Jeg leste kartet litt før nøyaktig og sparket foten i en stein. Jeg ville dette så mye så jeg fortsatte kanskje 20 minutter med laget mitt, men til slutt så forsto jeg at det ikke var mulig å tfullføre, sier Kristoffer.

Kristoffer brøt konkurransen med brukket stortå og går nå på krykker seks uker framover.  - Jeg er mest lei meg for att jeg ikke fikk fullført dette fantastiske arrangementet med gode lagkamerater. Nester år kommer jeg garantert tilbake, sa Kristoffer direkte etter at han har kommet seg inn i arrangørens bil etter uhellet

NATT PELLESTOVA (2).jpg
Når man konkurrerer i 30 timer kommer man ikke utenom nattemørket - som gir en ekstra dimensjon til utfordringene. Her er et av lagene ved Pellestova - men selvsagt utendørs (foto: Nordic Adventure Race).

 

Prolog på Hamar fredag 2. september

Etter at lagene hadde registrert seg på Espern Treningssenter ble det arrangert en kort prolog på Hamar. Stupetårnet var en av to naturlige kontrollpunkter i byen. Resultatene fra prologen ble startrekkeføggen på konkurransen som begynte dagen etter på Spidsbergseter.

Lagene som deltok:
Lagene i år kom fra Norge, Sverige, Danmark og Russland. Neste år håper arrangøren på mange flere lag og at ikke minst mange flere norske lag tar utfordringen.

 

Team Juristfirma El Kott på fjell.jpg
De svenske tvillingene Sanna og Lina El Kott Helander på Team Juristfirma El Kott tok utfordringen
(foto: Nordic Adventure Race).

 

Nordic Adventure Race lørdag/søndag 3.-4. september

Starten var ved Spitsbergseter lørdag morgen - og lagene hadde 30 timer på å fullføre alle eller så mange kontroller som mulig. Vi lar løpsleder Jacob Westerberg beskrive utviklingen i løpet... på godt "svorsk":

Start ved Venabygdsfjellen mål på Hamar 

Merrell Haglöfs Multimania med Felix Breitschädel & Wolfgang Kampel tog ledningen i konkurransen tett føljd av Kolmården Adventure med Mats Röjgård & Magnus Blomgren. Første etappe var en fjelletappe  på omtrent 30km. Været var sol og relativt varmt og deltagerne koste seg…. eller noen kanskje slet lit ned til Dørfallet og opp på alle toppene.
 

Vinnere på kayak.jpg
Merrel-gutta på padleetappen (foto: Nordic Adventure Race).

ÅS sykkel og Div_fjell (2).jpg
Ås Sykkel og Div på fjellet (foto: Nordic Adventure Race).

DSC00881_Blizzard vraket.jpg
Vraket av en Junker Ju52 som i 1942 styrtet på Øverlihøgda på Ringebufjellet var en av postene 
(foto: Nordiuc Adventure Race).

 

Etter fjellpassagen vekslede lagene til sykkel ved Friisvegen Turistsenter Måsåplassen.

Merrell hade en ledning på 2minuter ved Måsåplassen. Kolmården låg tett etter. Vi hade estimert tiden for raskeste lag på løpingen til 4 timer og på neste sykling på 7timer. Merrell tog seg in på 3h55min på løpingen og 6h59min på syklingen så tidskjemaet var i plan med utøverne denne gang.

Syklingen tog seg fra Måsåplassen via et flyvrak fra andre verdenskrig med chekpoint inne i vraket. Deretter syklede lagene på sti mot Gopollen, Åstkjyrkja og til veksling på Pellestova ved Hafjell.

Kolmården hade nå en ledning på Merrell og lagene drog ut på løping rundt Reinsvattnet. Valgfrie poster med valgfri orden føljde. Total ca 30km løping.

Ved Pellestova er det nå flere lag som tar valget att ikke ta alle kontroller.  Aas Adventure Team hade som strategi at ta korteste tresse gjennom hele løpet. De hade null erfaring fra multisport før start, men gjennomførte strategien perfekt og tog seg til mål. En riktig super prestasjon.
 

Blizzard Russland_Inlines.jpg
Det russiske Blizzard-treamet på inline (foto: Nordic Adventure Race).

LHART på Inlines.jpg
Det svenske teamet L.H.A.R.T. på inline (foto: Nordic Adventure Race).
 

Etter Løpingen ved Pellestova blev det mer sykling.

Merrell var innstilt på at ta alle kontroller på neste sykling (og på hele trassen) og kastede seg utfør Hafjell downhillbane 4 og 5 før at ta checkpoint 17 og 18 og litt senere checkpoint 19 på Kanten ved hoppbakken i Lillehammer.  Kolmården bedømte at det nok var lurt å ikke ta disse checkpoints då belønningen var att sykle hele veien opp til Nordseter for at ta kontrollerne ved Kuåsen. Kolmården låg derfor først i tid på resten av løpet, men snart etter i antallet poeng.

Bolleland

Ved siste veksel i Brumunddal møtte deltagerne boller fra Bolleland og gav seg deretter ut på en omtrent 30kmlång kajakkpadling på Mjøsa. Siste delen av trassen var på vannet og lagene tog opp kajakkene på Tjuvholmen ved Hamar Ro og kajakklubb. Deretter var det en kort løping til målet på Espern.

Morgen_BOLLELAND.jpg
Bolleland spanderte boller (foto: Nordic Adventure Race):
 

DSC00943_1_NATT sykling.jpg
Sykling i natten (foto: Nordic Adventure Race).
 

Spennende avslutning da Merrell vant

For Kolmården tog det 25 timer og 21 minutter og de fikk 214 poeng. Men, ved mål viste de ikke hva som skjedde bak dem. Merrell hade tatt alle kontroller og 217 poeng. Når de gikk i mål på 28timer og 32minuter var de også i mål som vinnere av NAR2016.

Jag kom til vekslingsplassen fra sykling til kajakk for at se om någon skulle bomme deadline klokken 12:00. Klokken 11:59 ser jeg Ås sykkel og Div sitter i kajakken og gjør seg ferdige for padlingen. De tog en sjans på siste sykkeletappen for å klare de to downhillkontrollene og ta seg til veksel føre 12:00. Sjansen gikk og Ås Sykkel og div tog derfor andre plass i konkurrensen med 215 poeng og 29 timer og 29minuter.

Kolmårdens strategi høll til en tredje plass.
 

Løp_Kolmården.jpgKolmårdens lag som var først i mål men som endte på tredje plass (foto: Nordic Adventure Race).
 

Resultatene:

Resultater_NordicAdventureRace_2016.jpg

 

FAKTA om Nordic Adventure Race den 2-4e September

  • Prolog på Hamar 2e september. Espern Treningssener.  Alteterne kommer att ta sig på fots i Hamar og langs Mjøsa. Tid ca 30-45min.
  • Start ved Spidsbergseter Resort Rondane, den 3e september.
  • Inlines - tid ca 45min.
  • Trekk/Løping i fjellmiljø. Tid 3-5 timer
  • Trekk/Løping avsluttes ved Måsaplassen. Der finnes sykkel og en boks med utstyr og proviant som deltagerne forberedt før start.
  • Sykkel/MTB – sti/grusveg mot Pellestova 5-7 timer.
  • På Pellestova vekslingsplass finns deltagernes boks nummer 2 med utstyr/proviant. Mulighet før langer stopp. Kvell/natt…
  • Løping 2-4 timer ved Pellestova.
  • Sykkel/MTB – grusveg 5-7 timer.
  • Brumunddal vekslingsplass. Deltagerne veksler til kajakk og padler på Mjøsa mot målet. 2-4 timer.
  • Mål på Espern Treningssenter.
  • Total tid 22-26 timer
  • Total antall kilometer ca 250km


Arrangøren – Nordic Adventure Racing

Multisportere og Adventure Racer Jacob Westerberg og  Helén Persson bor på Hamar. Paret flyttet dit fra Sverige for 2,5 år siden. Sammen med Jo Inge og Wendy Fjellstad fra Ås etablerer de laget Nordic Adventure Racing. Vi reiser i Norden og verden for å konkurrere i dramatisk natur i en av de tøffeste idretter som finnes. Vi har våre største meritt i en tredje plass fra World Series i Wyoming sommeren 2015. «Nå ønsker vi å ta adventure racing hjem til Norge»

Lagets nettside: http://nordicadventure.net/
 

FAKTA om ADVENTURE RACING

  • Worlds toughest endurance sport – Mountain biking, paddling, climbing and running in different environments & distances.
  • Navigation between control points using map and compass
  • Team competitions (2, 3 or 4 persons) or solo competitions
  • AR = Adventure Racing - 24h up to 7 days of non stop racing
  • Example of 4 person coed : Swedish Adventure Racing Series, AR World Series & World Championships
  • Multisport = less then 24 hours
  • Ex of Solo Race: European Championships, TripTrappTriathlon
  • Ex of duo multisport race: Camelbak AIM & Camelbak Challenge40


ESPERN_MÅL1.jpg
...og Espern kom i mål på hjemmebane... (foto: Nordic Adventure Race).