Bak undersøkelsen står de to medisinstudentene Shangave Balendran og Anna Astad Sørlie samt lege Lars Engebretsen som jobber ved Olympiatoppen.

- Til tross for at fjelløping har vokst og blitt en stor idrett, finnes det veldig liten kunnskap om hvor skadeutsatte fjelløperne er. Det ønsker vi å finne ut noe om, og derfor inviterer vi nå fjelløpere på ulikt nivå til å bli med i undersøkelsen, forteller Anna Astad Sørlie til Kondis.

- Har dere en hypotese om det er mer - eller mindre - vanlig med skader blant fjelløpere enn andre løpere? 

- En skal være forsiktig med å anta noe som helst, for vi vet egentlig veldig lite, men siden løping i terrenget gir så variert belastning, kan vi tenke oss at det slår positivt ut for fjelløperne. Variasjon i underlaget kan antakelig styrke beina og gi bedre stabilitet, forteller hun.

- Skiller dere mellom de som bare deltar i motbakkeløp, og de som er med på løp som går både opp og ned? 

- Begge grupper inviteres til å delta i prosjektet. Nå i første omgang ønsker vi å favne nokså bredt, og så kan en heller følge opp siden med undersøkelser som sammenligner ulike grupper løpere og ulike idretter, svarer Shangave Balendran. 

- Siden dere er så interessert i dette temaet - driver dere sjøl med fjelløping? 

-  Vi er begge interessert i å løpe i fjellet og ønsker sjøl å delta i fjelløp en gang i fremtida. Som medsinstudenter er vi også interessert i hva slags belastning fjellet og terrenget har på kroppen når vi trener i slike utfordrende og varierte omgivelser, svarer 23 år gamle Anna og 22 år gamle Shangave. 

- Er det et spesielt løp som står øverst på ønskelista? 

- Jeg har litt lyst på Stranda Fjord Trail Race, sjøl om 33 kilometer virker litt langt foreløpig, avslutter Shangave Balendran. 

De som måtte ønske å delta som forsøkspersoner i studien, finner både generell info om prosjektet og kontaktinfo i disse dokumentene: 


Invitasjon til deltakelse i studien

Forskningsprotokoll

Shanga_Anna.jpg
Shangave Balendran (til venstre) og Anna Astad Sørlie vil sammen med idrettslege Lars Engebretsen kartlegge skadeomfanget blant fjelløpere. (Foto: privat)