Vignett-kondiskommentaren.jpgAt Jakob hadde slått vinneren av U23-klassen, franske Jimmy Gressier, kan vi vel anta ganske sikkert, men det er ikke like opplagt at han ville ha slått Robel Fsiha. I VM i terrengløp i Århus i mars ble Robel Fsiha beste europeer på 17. plass. I juniorklassen ble Jakob også beste europeer på 12. plass med kun øst-afrikanere foran seg. Sånn sett skulle en tro at Robel er sterkest i terrengløp. Løypa i Århus var veldig krevende med lange, sugende bakker. Løypa i Lisboa var krevende nok, men passet nok Jakob bedre enn løypa i Århus.

Jakob har vært i stabilt god form i hele sommer og høst og har prestert på et nivå Robel aldri har vært i nærheten av. I EM i terrengløp i fjor var Robel helt nybakt svenske statsborger og ble nr. 40 i debuten. I år vant han i EM. Det er litt av en framgang. Etter VM i Danmark har Robel slitt og har 28.59 på 10.000 m som sitt beste resultat i sommer.

– Mitt mål var å ta gull og jeg er så lykkelig, sa Robel til det europeiske forbundet etter løpet. - Jeg har trent i stor høyde i Etiopia og har fokusert spesielt på bakkeløping, noe jeg hadde mye glede av i dag.

Kort oppsummert er det ingen grunn til å tro at Robel med dette er en like god løper som Jakob, men han er mye sterkere i bakker. Men at det er nok til å slå Jakob i samløp på 10.250-metersdistansen i Lisboa, er tvilsomt. Jakob på sin side hadde ikke EM i terrengløp på sitt program for vinteren og ombestemte seg bare få dager før EM.

Av tabellene nedenfor ser vi at Robel hadde 4.22, 4.28, 4.26, 4,24, 4,27 og 4.20 på seks 1500 m-runder pluss to kortrunder på 500 m før det i starten. Jakob løp fire runder og hadde 4.27, 4.32, 4.22 og 4.10 på U20-løpets fire runder. Da har vi trukket fra åpningsrunden med 21 sekunder for 125 meters startstrekk og sisterunden med 17 sekunder for 100 meters oppløp. Det betyr at begge har holdt omtrent lik gjennomsnittshastighet,

Forskjellen er at Robel har løpt to korte runder a 500 m og to lange runder a 1500 m mer enn Jakob. Til gjengjeld har Jakob på langt nær gitt alt i sitt løp mens Robel Fsiha har gitt alt hele veien. Heller ikke her er det mulig å konkludere med hvem som ville vunnet en hypotetisk duell: Hva om også Jakob hadde løpt i seniorklassen, hadde det da blitt svensk gull?.

Finish 1 29:59 - 4:37 inkl. oppløpet på 100 m

Tallene forteller at Jakob løp klart raskest på sisterunden som også inkluderer oppløpet på drøye 100 m. Jakob brukte 4.27 minutter, Sveriges Robel Fsiha brukte 4.37 og Jimmy Gressier avsluttet med 4.51, men det var etter Jimmy avsluttet de siste 15 meterne med kappgang: Morsomt, men ikke helt respektfullt overfor konkurrentene. Men siden han tok sin tredje strake U23-seier er det kanskje lov med litt feiring allerede på oppløpet?

menn_u23_gressier_maal_25P1529.jpgKappgang: Jimmy Gressier avsluttet sin U23-karriere med å gå i kappgangstil de siste 15 meterne. Men ellers løp han fort, omtrent like fort som Jakob på sine fire raskeste 1500 m-runder. I tillegg løp han en 1500 m-runde mer enn Jakob pluss en kortrunde på 500 m. (Foto: Per Inge Østmoen)

Kjell_Vigestad_profil_Oslo-Maraton-2015-halvmaraton-KD-40674- Foto_Stian_Schløsser_Møller.jpgKjell Vigestad (72) er tidligere daglig leder og ansvarlig redaktør i Kondis fram til 2013. Han er fortsatt aktiv som skribent, oftest fra ulike mesterskap og store utenlandske løp - og ikke minst som fotograf i mange sammenhenger.