VM i terrengløp går nå bare annethvert år, og regjerende mester er kenyanske Emily Chebet (til venstre på bildet). Hun vant også i 2010 og kan dermed ta sitt tredje VM-gull i terrengløp, sjøl om hun ikke visste særlig god form da hun bare ble nummer 14 i det kenyanske mesterskapet tidligere i vinter. Hun kommer til å få knallhard kamp først og fremst av sine egne lagvenninner og fra det unge og talentfulle etiopiske laget. 

Den europeiske jenta som antakelig har størst mulighet til å henge med, er vinneren av EM sist høst, britiske Gemma Steel. Men sjøl om Storbritannia var dominerende i EM, stiller de med bare to kvinner i VM og er dermed ikke med i den prestisefylte lagkonkurransen. Der ligger USA best an til å ta bronsen, bak Kenya og Etiopia. 

Også på herresida blir det ganske sikkert en durabelig oppgjør mellom Etiopia og Kenya, ispedd løpere fra nabolandene Eritrea og Uganda. Også her er USA en outsider, og Chris Derrick som ble nummer ti for to år siden, meldes å være i enda bedre form nå. I sist VM klarte USA bragden å ta sølvet i lagkonkurransen, bak Etiopia, men foran Kenya. 

Spania er eneste europeiske land som stiller med lag, men individuelt er nok Tyrkias Polat Kemboi Arikan den som har størst sjanse. Arikan, som opprinnelig kommer fra Kenya, ble europeisk mester i terrengløp i desember, men han vil nok erfare at det er langt vanskeligere å bli verdensmester. 

Det er også juniorklasser, og i junior menn stiller Sverige med én løper, Wille Levay. Danmark stiller med tre kvinner i senior og tre i kvinner junior. 447 løpere fra 51 land er påmeldt løpene som går i nesten 1300 meters høyde i Guiyang i Kina. 

Mesterskapet starter med kvinner junior klokka 5.00 lørdag morgen norsk tid. Seniorløpene går klokka 6.15 og 7.10. Ingen norske TV-kanaler ser ut til å sende fra VM. 


Alt om VM terrengløp hos IAAF


VM_terreng.jpgLøpene går i idylliske Guanshan Lake Park. (Foto: arrangøren)