VM terrengløp er ofte blitt regna som verdens kanskje vanskeligste løp å vinne. Her er mange av de beste bane- og gateløpere fra 5000 m til maraton samla til dyst på én distanse - i terrenget. Det at hver nasjon kan stille med inntil seks løpere, gjør også at nivået blir høyere enn i f.eks. banemesterskap. Menn senior løper 12 km, kvinner senior og menn junior 8 km, mens kvinner junior løper 6 km.

I tillegg er det i den 42. utgaven av mesterskapet innført en miksstafett med to kvinner og to menn på hvert lag. Hver etappe er på 2 km slik at det blir 8 km til sammen. Her stiller imidlertid ikke mer enn 13 land med lag.

I starten av VM terrengløps historie var det klar europeisk dominans målt i antall deltakere. I debutåret 1973 kom 244 av de 287 deltakerne fra Europa. 22 kom fra Afrika. I år er 77 av de 557 påmeldte fra Europa - og 312 fra Afrika. Hegemoniet er med andre ord fullstendig snudd på hodet.

I år stiller verken Norge, Sverige eller Finland med løpere. Heller ikke en stor europeisk nasjon som Tyskland har løpere påmeldt. Danmark er et hederlig nordisk unntak. De har fire seniorløpere for menn og to kvinner klare til kamp i Kampala. Størst forventning knytter det seg nok til førsteårssenioren Anna Emilie Møller. 

Det ser ikke ut til at løpet går på noen norsk TV-kanal, men går en inn på Watch Athletics, så vil en nok finne det streama. 

U20jenter_AnneE_Moeller_A20G7317.jpgDanske Anna Emilie Møller som i fjor satte nordisk juniorrekord på 3000 m med 8.47,83, er et av Nordens få håp i VM terrengløp. Men nå løper hun i seniorklassen og møter svært mange sterke afrikanske løpere. (Foto: Kjell Vigestad) 


Startliste

Tidsskjema