Etter VM-uttak i sprint ved Fredrikstad stadion i går, var det i dag klart for VM-uttak over mellomdistanse, og da var Olav Lundanes – som har slitt litt med sykdom siste tiden tilbake i konkurransedrakten.

Halden-løperen tok seier på direkten i konkurransen like utenfor Strömstad sentrum.

- Dette var et steg fremover for meg, men likte ikke at jeg var ni sekunder bak Anders Nordberg på meldeposten underveis. Uansett var det et greit løp, men håper det er litt å gå på mot VM, sier Lundanes.

Veteranen Anders Nordberg knep altså annenplassen 23 sekunder bak Lundanes og 3 små sekunder fora Eskil Kinneberg – som var best av de norske løperne på sprinten i går og fulgte opp med et nytt toppløp i dag.

- Jeg synes det gikk bra hele veien. Den siste uka har jeg følt meg bra, og håpa jeg skulle vært enda sprekere. Jeg merka at jeg mangla litt på farta på slutten, og det var tungt i skogen, sier Nordberg som likevel holdt unna for unggutten Kinneberg med klubbadresse IFK Göteborg.

- Det er ikke så bra å bli slått av en veteran, men det er egentlig ingen overraskelse at Anders skulle løpe bra i dag, sier Kinneberg.

På damesiden var teknikeren Heidi Østlid Bagstevold best i dag, nesten minuttet foran Ida Marie Næss Bjørgul. Med veteranen Anne Margrthe Hausken Nordberg på 3. plass – snaue tre minutter bak vinneren.

- Det var et veldig bra løp.  Jeg har løpt med god kontroll teknisk hele veien. Og synes jeg har tatt gode veivalg, og det ble bare noen småfeil underveis, sier Bagstevold.

Bjørgul – som måtte stå over den finske storstafetten Jukola og O-festivalen på grunn av skade – var nå tilbake og med andreplass i dag melder hun seg helt klart på i kampen om VM-plasser.

- Jeg har slitt med en skade i seks uker, men var skikkelig gira på å løpe bra her. Jeg er veldig godt fornøyd med løpet, sier Bjørgul.

Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg har også slitt med skader den siste tiden, men i dag var det teknikken som sviktet for EM-sølvvinneren på langdistanse.

- Jeg gjorde en grov feil på annenpost og fikk enda en bom senere.  Dette er altfor mye og ikke godt nok, men jeg gjorde mye bra underveis, sier Hausken.

Landslagssjef Kenneth Buch kunne også notere seg positive tendenser etter dagens uttaksløp.

- Aller mest imponerte Heidi i dag. Hun viser igjen at hun kan kjempe med verdens beste orienteringsløpere på en god dag, sier landslagssjef Kenneth Buch.

Kilde: Norsk orientering

Resultater

Kvinner, 4 530 m:
1) Heidi Østlid Bagstevold, Fredrikstad SK, 35.56,
2) Ida Marie Næss Bjørgul, Halden SK, 36.47,
3) Anne M Hausken Nordberg, Nydalens SK, 38.48,
4) Marianne Andersen, Kristiansand OK, 39.32,
5) Mari Fasting, Halden SK, 39.45,
6) Emma Johansson, Fredrikstad SK, 40.03,
7) Andrine Benjaminsen, Lillomarka OL, 41.47,
8) Ingjerd Myhre, Järla Orientering, 41.49,
9) Kine Hallan Steiwer, Halden SK, 42.16,
10) Marie Olaussen, Fredrikstad SK, 43.21.

Menn, 5 800 m:
1) Olav Lundanes, Halden SK, 37.27,
2) Anders Nordberg, Nydalens SK, 37.50,
3) Eskil Kinneberg, IFK Göteborg, 37.57,
4) Bjørn Ekeberg, IL Tyrving, 38.22,
5) Ulf Forseth Indgaard, Frol IL, 38.34,
6) Magne Dæhli, Halden SK, 39.13,
7) Hans Gunnar Omdal, Kristiansand OK, 39.30,
8) Thomas Natvig Årstad, Halden SK, 39.34,
9) Yngve Skogstad, Frol IL, 39.37,
10) Vetle Ruud Bråten, Raumar Orientering, 39.41.