Bildet øverst: Jin Cao var en av 17 som i fjor fullførte det 123 km lange og krevende løpet over Hardangervidda og med målgang på Gaustatoppen. (Foto: Agurtxane Concellon)

Deltagerne løper alene eller på lag som består av 2-4 deltagere. Opplevelsen over Hardangervidda vil ha deltagere fra 14 ulike nasjoner på start.

Vanskelig å nå Gaustatoppen
I fjor var det svært gode forhold og da klarte kun 17 av de 44 deltagerne å nå Gaustatoppen. Ingen av lagene på start i 2013 maktet å ta seg samlet til mål. 
– Vi forventer et visst frafall, når man allerede på startstreken kan se konturen av mektige Gaustatoppen er det lett å miste mot og vilje.
- Når hodet sier stopp er viljen det eneste som får deg fremover, sier Fredrik Mandt fra arrangøren.

- Premien til førstemann og sistemann er lik, en t-skjorte, men den største premien er følelsen når målstreken krysses, sier Mandt videre.

Naturen slår alltid treningssenter

I fjor slo villreinjegeren og friluftsmannen Ove Viveli knockout på samtlige ultraløpere. Ove bor et steinkast unna vidda og har tilbragt mange timer med sekk og våpen på Nord-Europas største høyfjellsplatå.

I årets løp er det både jegere, ultraløpere og supermosjonister på start.
– Vi har flere sterke navn på startlisten, men det er vanskelig å spå utfallet.
– I fjor overrasket Ove Viveli oss stort, måten han beveget seg over Hardangervidda var intet mindre enn imponerende, sier Fredrik Mandt.
– Ultraløperne kan bli overmodige og tenke at det bare er 123 km løping, men underlaget er utfordrende og selv om Hardangervidda omtales som flat, er det nok bakker og myrer underveis til å slite ut selv erfarne ultraløpere, fortsetter Mandt.

Flere av deltagerne fra 2013 står på startstreken igjen.
– I fjor vurderte jeg å amputere beina ved knærne, at jeg igjen står på startstreken virker nok utrolig for mange, men følelsen når du krysser målstreken blir mer verdt enn alle plagene underveis, sier Jan Rikard Olafsen.

Nådeløs avslutning
Etter 110 km løping entrer deltagerne Rjukan, som ligger i bunnen av Vestfjorddalen. På de avsluttende 13 kilometerne fra Rjukan til Gaustatoppen skal deltagerne klatre 1600 høydemeter på trøtte bein.
– Når deltagerne står på Torget i Rjukan etter 110 kilometer og alt de ser en endeløs bakke, så frister det nok mest å ta av seg startnummeret, sier Mandt.
- Vi forventer at første deltaker når toppen etter 20 timer i bevegelse, avslutter han.

Se startliste med årets 150 påmeldte deltagere.

Salomon Xreid Hardangervidda kan følges live på
www.xreid.com fra fredag 4. juli kl. 12:00.

Start at Dyranut.jpgStarten på Dyranut i fjor med 44 deltagere. 17 fullførte det krevende løpet. I år er 150 påmeldt. (Foto: Agurtxane Concellon)

Jan Rikard Olafsen-Morten Formoe and Anders Haug.jpg
Jan Rikard Olafsen, Morten Formoe og Anders Haug på vei over Hardangervidda i fjor. (Foto: Kai-Otto Melau)