Kondis2101_350.jpgAlle Kondis-medlemmer kan  allerede nå lese den elektroniske versjonen her på kondis.no. I bladet får du spennende intervjuer, treningstips, nyheter, tester, kommentarer og reportasjer.

Les den elektroniske utgaven av Kondis nr. 1 her!


Endre Olav Osnes kommer fra en løpsfamilie, og i 1999 ble han nummer tre i 15-16-årsklassen i Sentrumsløpet med 38.01. Bak seg på resultatlista hadde han Øystein Pettersen som seinere ble kjent som langrennsløper med tilnavnet "Pølsa". Men det skulle gå nesten to tiår før Endre Olav Osnes ble løper på alvor, for presten i Oppsal menighet og fotballkommentatoren på TV2 hadde lenge fotball som førsteidrett, som løpssterk back i andredivisjon for Kjelsås.

De siste par årene har han gradvis løpt mer, og talentet som en gang var der har ikke forsvunnet. 

– Fotballen har gitt meg masse! Men jeg angrer på at jeg ikke begynte å løpe umiddelbart da jeg la fotballskoa på hylla. Istedenfor surret jeg i fjerdedivisjon i tre-fire år og så et år på gymmen der jeg trente styrke, forteller den allsidige karen i intervjuet, og vi kan allerede her røpe at han på kort tid har kommet seg ned på 16.49 på 5 km og 35.38 på mila. 

Enda et hakk fortere har hun som ble kåret til fjorårets norske juniorløper løpt. Andrea Modin Engesæth klarte 33.59 på Hytteplanmila, og vi har slått av en prat med den talentfulle Sandefjords-jenta som for inntil to år siden kombinerte 800 m-løping med høyde- og lengdehopp. Så prøvde hun seg på lengre distanser, og det gav mersmak. Den gode spensten har hun imidlertid tatt med seg, og den er nok medvirkende til at hun i fjor vant NM-gull for seniorer på 3000 m hinder. 

En som vil gjøre det motsatte – å gå ned i distanse – er Tim Bennett. Han forteller til Kondis at han har gått til innkjøp av både piggsko og splittshorts, og til sommeren vil 55-åringen bli baneløper og teste hva han kan få til på 1500 m. 

"Det er en litt risky business, faktisk, for jeg er ikke akkurat kjent som den raskeste mannen i gata. Jeg er litt mer den seige enduranceløper’n, som kan løpe akkurat passe fort over tid. Det å løpe 1500 meter på bane blir noe helt i den andre enden av skalaen," skriver Tim om prosjektet som vi kan følge i de kommende utgavene av Kondis.  

Tiril og Lotta Udnes Weng er enegga tvillinger og har trent og konkurrert i lag hele livet. De er jamgode i skiløypa, men hvor likt svarer de når de begge får 22 spørsmål som skal besvares uten at de vet hva den andre svarer? I intervjuet med de to får du vite svaret/svarene. 

I det nye bladet møter du også helt vanlig mosjonister med en kanskje litt uvanlig historie. Trude Håland satte seg som mål å fullføre 50 maratonløp før hun fylte 50. Thomas Stordalens store mål er å løpe 42,2 km i Oslo Maraton-traseen 30 dager på rad til sommeren. I Kondis får du vite mer om både prosjektene og personene bak dem.  

I Kondis har vi som vanlig fagartikler, og denne gangen drøfter Rune Kjøsen Talsnes og Øyvind Sandbakk hvor effektivt det er å trene i høyden dersom en skal konkurrere i lavlandet. Hva viser forskningen, og hva sier beste praksis blant de som presterer på høyt nivå? 

I ei tid der det er færre muligheter til å trene i felleskap med andre, ser Ane Korsvold på hva nettopp det å trene sammen med andre, betyr for både den fysiske prestasjonen og det mentale utbyttet av det å trene. Mye tyder på at det er noe i sangen "Jo mere vi er sammen, jo gladere (og sterkere) vi blir". 

I Kondis nummer 1 blir to helt nye løpebøker anmeldt: Jann Posts "Et steg foran - vegen til varig løpeglede" og Ulrik Wisløff og Anders Revdals "Superkondis - 14 uker til ditt livs toppform". Vi har også testa skøyteski og de nye skibindingene som kan skyves fram og tilbake alt etter om en vil prioritere glid eller feste. 

Å gå på vannet er ikke mange forunt, men med god kunnskap og riktig utstyr kan det være en stor opplevelse å gå på skøyter når isen har lagt seg på vannet. Kondis har vært med DNTs turskøytegruppe i Bergen på tur på Nipetjørna og lært en hel del om hva som er viktig å tenke på om en skal ferdes trygt. 

Så må vi sjølsagt nevne det 24 sider store statistikkbilaget. Der presenteres både årets langdistanseløpere og fyldige statikker på alle distanser fra 5 km til 24-timersløp. Kanskje finner du deg sjøl på en av listene? 

I tillegg finner du faste spalter som  "Under lupen", "Annerledesløperen", "Perspektiv" og "Spør ekspertene". Har du ting du lurer på, er det bare å sende spørsmålet ditt til ekspertpanelet på kondis@kondis.no. Ekspertene svarer gladelig enten det er noe om trening, skader, kosthold eller noe annet idrettsrelatert du lurer på. 

Bladet ligger allerede ute på kondis.no

De som er medlemmer, kan allerede lese februar-nummeret i digital utgave her. Samme sted vil du som medlem også finne alle Kondis-utgavene som er kommet ut fra januar 2016 og fram til i dag. Medlemmene vil få papirutgaven av nr. 1-2021 i posten i løpet av uke 5. 

Er du ikke allerede Kondis-medlem, så er februar-nummeret av Kondis bare én av mange gode grunner til å bli det:


Meld deg inn i Kondis og få ni årlige nummer av bladet pluss mange andre medlemsfordeler!
 

TIDLIGERE UTGAVER AV KONDIS

Kondisutgivelser fra og med 1999 til og med 2015 kan du se og lese smakebiter av herfra
Kondis2101-2.jpg

Kondis2101-Statistikkbilaget_1280.jpg
Etter en innholdsrik og sterk sesong vant Sondre Nordstad Moen Kondis’ gullsko for femte gang. Han har i tillegg vunnet den fire ganger som junior. (Foto: Sylvain Cavatz)

Kondis2101_1280.jpg
Fotballkommentator Endre Olav Osnes holder et stadig høyere nivå som løper, og han skulker ikke treninga sjøl om vinteren har meldt sin ankomst. (Foto: Bjørn Johannessen) 
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957