Rett_t11.jpgMELLOMKOLLEN

Bildet: Ine Wigernæs vinner det siste Rett til Værs i 2000. Løpet lå nede til SRM tok det opp igjen i 2010. På tirsdag kommer Ine for å løpe opp til Mellomkollen igjen!

Mellomkollen – bare ordet gjorde at vi Lynskiløpere på 90-tallet og langt inn i vårt årtusen, frøs på ryggen, fikk den søtsalte blodsmaken i munnen, peste øredøvende og fikk hjerteklapp og syre i bena – leeenge før den SKULLE komme – på oppløpet i siste myra, mens vi kjente lukten av fuktig skog.

Men mest av alt: nerver.

Ikke fordi flyvraket fra andre verdenskrig i umiddelbar nærhet ikke var skremmende nok.

Dette handler om langt enklere ting enn grensen mellom liv og død, som for flyveren i 1945, men om langt snillere terskler. Optimal og vond pressing av kroppen, innsikt i startfart og et dønn ærlig knyttneveslag i trynet: Hvor god er jeg akkurat nå – i hodet og aerobt!

Mobekken - Mellomkollen, 4.3km – 400 høydemeter. Start er når du slipper bommen ved parkeringsplassen ved Mobekken og mål er trig-punktet på kanten av stupet på Mellomkollen med utsikt sørover.

Mellomkollen: Tankene går direkte på HVOR vi skulle ha roet ned og hva var mellomtiden da vi persa? Alle små detaljer i traseen: bregnene, bekkene, et glepptak. Klarer jeg meg uten å gå denne gangen?

Hva er oppskriften på den gode følelsen og den gode tida?

Svaret er ALLTID: å ta det pent i starten

Magne Thorset – mannen som stablet LYN langrenn på beina etter mange år i skyggen. Hemsedøl og bosatt i Maridalen, kjente Nordmarka ut og inn, og valgte DENNE traseen for det var her han skulle teste gutta – for Lyn VAR en gutteklubb inntil på midten av 90-tallet da damene gjorde alt annet enn å dra – fra Lyn.

Helt uoffisiellt og muligens korrigert siste år, var det norgestoppskiløpere Rune Thorset og Morten Aasebø som innehar rekordtidene, langt ned på 19-tallet, mens damerekorden var et høyt 22-tall, Ella Gjømle, som lettbent dame-Lynløper i sprintverdensklasse.

Arne Vilberg, som tok over etter Magne som trener i 1997, ivrig o-løper og gjerne tilhenger av myr, gjørme og tøffe treningsregimer, videreførte – ikke overraskende - testløypa. Ikke alltid så mye for å se oss sette rekorder, men også som en overtreningstest i tunge perioder.

Tilfeller der løpere ikke maktet presset og løp på egen hånd (veeeldig viktig kveldsforelesning eller beleilig besøk fra utlandet) har forekommet. Tidene de presenterte i plenum i ettertid tok vi passe høytidelig.

Og som alltid: like lavt som volumet var fra oppmøte til start, var også ditto stemningen euforisk på toppen.

Bare tre uker til neste gang.

Og i morgen er det 20 dager igjen. Nedtellingen har begynt.


Ine Wigernæs var den siste kvinnen som deltok og som vant i 2000, det siste året løpet ble arrangert av Sørbråten IL.  Da skulle det gå 10 år før arrangementsgjengen for Sognsvann Rundt Medsols med venner bragte løpet tilbake. På tirsdag arrangeres det for fjerde gang i "moderne tid". Ine Wigernæs er påmeldt sammen med 120 andre deltakere.

Ine holder koken bra og ble nylig nr. 3 i RYE-løpet, noe som gjorde at hun ligger på 5. plass i veteranklassen 40-44 år på 5km i år. Neste år rykker Ine opp i 45-49 år og vil være helt i toppen om hun kan holde på formen.

Det går fortsatt an å melde seg på melder arrangøren, men nå haster det!

Her er bildereportasjen til Kondis fra det siste gangen Sørbråten IL arrangerte i år 2000. 

Skal du melde deg på gjør du det her. Gratis deltakelse for de som har egen SRM-brikke, 40 kroner for alle andre.

Slik gikk det ifjor
på Rett til Værs.