Chamonix
I helgen gikk det 35. La Transjurassienne  som har klassisk stil lørdag og fristil  på søndag. kondis.no har fått rapport og bilder fra en av de over 30 Tromsøværinger og fra Rustads egen Trond Inge Carlsen.

Av Daniel Andersen

Over 2.000 stilte til start på dag to av det franske turrennet som tråkler seg gjennom et eventyrlig vinterlandskap på grensa mellom Frankrike og Sveits.

På lørdagens 50 km klassisk stilte rundt 1.000 deltakere. Begge dagene var det mange fra Norge.

Arrangørene opplyste at det var mer enn 20 kuldegrader da starten gikk på søndagens renn fra sletta i Lamoura. Det var mye is i skjegget til deltagerne og det meldes om trått i løypene, som stiger en del ut fra start.


Erik Steene

Erik Steene er skiinstruktør for skiskolen Isporet.no i Tromsø. Han var en av 70 som gikk TransUltra (50 km klassisk + 76 km fri teknikk).

- Det var tungt å gå 76 km etter klassiskløpet, men det var flotte løyper hele veien. Og landskapet er helt himmelsk, sier Steene. Han er i Frankrike sammen med en gruppe på 36 nordmenn - de fleste fra Tromsø.

Rica-direktør Ulf Johansen har vært primus motor for turen, og mer enn halvparten av gruppa er ansatte og tidligere ansatte ved hotellet.

- Rennet anbefales virkelig. Ingen av oss har noen gang gått i flottere omgivelser, sier han.

Det har blitt tradisjon at Johansen drar på turrenntur årlig sammen med kolleger og andre. Før har både Marcialonga, Birken og Vasalöppet vært målet.

- Vi prøver å variere, og dette har virkelig svart til forventningene. Arrangementet har gått knirkefritt, det var flotte løyper, mange drikkestasjoner og et svært profesjonelt opplegg i målbyen Mouthe, sier Johansen.

De bor i Chamonix, som er noen timer kjøring unna rennet, for å kunne kombinere turrennet med alt hva Chamonix har å by på for dem som liker alpint.

Transjurassienne har også kortere distanser og har i tillegg rulleskirenn på sommeren. Felles for dem alle er de enormt flotte omgivelsene. Milevis med uberørt natur, gigantiske grantrær og på vinteren et nettverk av langrennsløyper som ingen ende vil ta. Området er også populært som utfartsted for de som bor i byer som Genevé og Lausanne som begge er nært Jurafjellene.

 
> 

La Transjurassienne 2013

av Trond Inge Carlsen
113 nordmenn av totalt 3.889 fullførte et av flere skirenn i Jura fjellet lørdag og søndag. Frankrikes største skirenn hadde maksimalt med flaks hva været angår. Det hadde snødd jevnlig hele uken, senest natt til lørdag, og mandag snødde det igjen. Men renndagene lørdag og søndag var det blå himmel og tilnærmet vindstille. Men nysnø og temperaturer mellom 10 og 20 kuldegrader gjorde at det var veldig dårlig glid, spesielt på søndag med skøyting på programmet. Det knirket under skiene hele tiden, og da koster det ekstra krefter å få skiene til å glid, det var ikke mye gratis å få der. Det var derfor usedvanlig mange som brøt på søndag.
Det er mange distanser i løpet av helgen men hovedrennet er 76km skøyting med 2031 fullførende deltakere. Underveis i samme trase starter de 570 som fullførte 57km og de 316 som fullførte 25km, så en går aldri alene i dette turrennet. 76km og 57km går en 7km lang sløyfe inn i Sveits. På lørdagen var det 774 som fullførte 50km klassisk i nesten samme trase og 198 startet og fullførte når det var 25 km igjen. Og for 104 ivrige skiløpere var det en ekstra gulrot å gå Ultra distansen, som er 50km klassisk på lørdag og 76km skøyting på søndag. De norske damene som utgjorde 25 stykker deltok alle på 50 km klassisk. Herrene fordelte seg på litt flere distanser, men de fleste foretrakk 50km klassisk. Kun 10 norske mannfolk skøytet selve hoveddistansen og kun 4 fullførte hele Ultra-distansen.
Ettersom rennet foregår stort sett i samme lengderetning er det et drøyt stykke mellom de ulike startsteder og mål, og startnummer hentes et helt annet sted i byen, som ligger nærmere start. En betydelig del av arrangementet består derfor å frakte løpere rundt omkring, men dette fungerte utmerket, bortsett fra den tiden det tar. Vi bodde i Sveits ikke så langt fra løypa, i et lite tettsted som heter Le Brassus, midt mellom start på 57km og mål. Den delen av Sveits som vi bodde i bar sterkt preg av forfall og veldig lite turistvennlig.
76km er verdens lengsteog tøffeste langrenn i fristil. Det er veldig kupert med noen kilometre lange flate strekninger langs noen jorder mellom elv og bilvei, ikke så ulikt Marcialonga og Gsieser Tal Lauf. De første 2 milene er veldig kupert, men en går gjennom 2 landsbyer hvor de har fylt gatene med kunstsnø, og her er det masse folk og liv. I disse landsbyene har de lagt inn noen ekstra bratte partier, så hvis en ikke kommer alene blir det fort saktegående kø opp bakkene. Ca halvveis i løypa skal en forflytte seg fra en dal til en annen, og da er det en større åsrygg som skal krysses, og dette regnes som løypas tøffeste part med 200m stigning på få kilometre. Etterpå belønnes en med en lengre utforkjøring hvor farten etter hvert kan bli stor. Jeg tør ikke tenke på hvor raskt det går når det er omdannet snø og god glid. Utforkjøring er ikke mellomeuropeiske langrennsløperes største styrke. Og enda større krav til utforkjøring stilles på begynnelsen av den siste mila hvor en til slutt ender opp ved to hoppbakker. Utifra løypeprofilen får en inntrykk av at siste mila er ren utforkjøring, men det dukker stadig opp nye motbakker som får magen til å vrenge seg hvis en ikke tar det piano. Spesielt i landsbyene er de glad i korte bratte bakker, slik at de skal få sett løperen lengst mulig.
Serveringene underveis er fantastisk med te, energidrikk eller vann, og av mat kan en plukke eple- og appelsinbiter, kjeks, mørk sjokolade, ostebiter (!), tørket fiken og aprikos. Og overalt stiller folk opp med bjeller av ulik størrelse. Gjennom skogene er det veldig idyllisk, selv om det stort sett er grantrær. Vi går en del i bondeland noe vi tydelig merker på odøren et par steder, men det er bare koselig. Spesielt når en går renn begge dagene så vet en andre dagen hvor langt en er kommet, på linje med andre mer synlige merker.
Når det gjelder de franske løperne som jeg antar er i flertall, så virket de veldig bra trent, og det var gledelig med så mange jenter langt framme, og dette gjaldt spesielt i skøyting. Og hva teknikk angår var de veldig gode alle sammen i motbakker, men på flatene og i utforbakkene ble de akterutseilt av oss nordiske som hadde tatt reisen nedover.
Personlig reiste jeg sammen med klubben min Rustad og vi var 8 stykker. Klubbens bestemann uansett alder var som vanlig Ove Pernes, som i år har rykket opp i klassen 55-59 år. Han var ikke snauere enn at han vant klassen sin begge dagene, dvs 50km klassisk og 25km skøyting. I tillegg gikk han 25km til start på skøytingen, da det var så langt fra starten vi bodde. Selv var jeg den eneste som gikk Ultra, men pga febersyke og vondt i brystet siste uken, var jeg veldig usikker. Etter 9 dager uten å røre på kroppen måtte jeg ta en 2 milstur fredag for å vekke opp kroppen. Foran 5 mila følte jeg formen var brukbar, og gikk bra i 2 mil før racer-kreftene var borte. Siste 3 mil gikk derfor i komfortsonen, men uten at jeg behøvde å sleppe meg helt ned i tur-sonen. Etterpå følte jeg at formen var vekket såpass at jeg kunne starte på den lange 76km skøyteetappen, selv med kun 1 skøyteøkt i løpet av vinteren som teknisk grunnlag. Men den kalde nysnøen gav ingenting gratis, så de første 2 milene måtte jeg bruke ganske mye krefter for å holde en akseptabel fart, og det holdt også denne dagen kun i 20km. Deretter var det over i komfortsonen, men allerede etter 30km måtte jeg ned i tur modus, og ganske raskt deretter i laveste modus ever. Det var så vidt jeg flyttet meg i motbakkene. Men været var fint og jeg frøs ikke, og det var jo ganske interessant å se alle de fantastisk skiløperne som hadde lagt bak meg. Men det tok jo aldri slutt, det virket som hele verden var på vei forbi meg, og alle virket like spreke og hadde profft utstyr. Og alle disse hadde jeg lagt foran?
Det var en merkelig mental opplevelse å være helt på felgen og se skiltet som viste 40km igjen. Det var ikke snakk om å ta en km av gangen, men 10 meter av gangen. Men dagen var ung og jeg hadde likevel ikke noe annet å gjøre, dessuten var klærne mine fraktet til målområdet, og hvordan skulle jeg ellers komme meg hjem. Utfor bakkene gav meg en kjærkommen opptur, både for å slappe av og få en moralsk opptur. Selv helt utmattet rant jeg forbi det franske folk. Det var bare å stå stille på skiene, sikte inn rett kurs og vagge litt fra side til side der det passet, istedenfor å ploge og virre.
Men til mål kom jeg begge dagene, og der var logistikken i orden. Først skistall, deretter garderobe hvor en raskt fikk klærne. Og deretter i en 3. bygning en matsal med 3 retters middag med vinservering. Så når farten ikke er på topp var det likevel en veldig positiv opplevelse, både underveis og etterpå. Selv om kroppen kanskje ikke likte seg så veldig de siste milene. Men det er jo hjernen som bestemmer, så lenge det er liv i kroppen.

 


Startnummerutdeling. Tallet 35 er satt sammen av et startnummer fra hvert år.


Før starten på 50km klassisk lørdag 10:00. Innover denne dalen gå løypa


Før starten på 76km fristil søndag morgen 08:30.
 

 

76 km  Topp 10 Menn

1 3:24.31,6 1 V1 M 5 Chauvet Benoît CLUB DES SPORTS MEGEVE 31
2 3:26.29,3 1 Se M 16 Mougel Adrien LA BRESSAUDE SECTION. 24
3 3:28.01,0 2 Se M 24 Buisson Emilien SKI CLUB GRAND BORNAND 25
4 3:28.01,3 2 V1 M 2 Bonaldi Sergio Italian Team Molinari 34
5 3:28.34,9 3 V1 M 1 Ivanou Aliaksei xc-ski.de 32
6 3:28.35,1 4 V1 M 15 Novak Petr F-Czech 30
7 3:28.35,3 5 V1 M 19 Perrillat Christophe SKI CLUB GRAND BORNAND 33
8 3:28.37,8 6 V1 M 6 Kostner Florian Italian Team Molinari 33
9 3:28.41,6 3 Se M 31 Martinelli Alan Italian Team Molinari 27
10 3:29.09,1 7 V1 M 10 Muehlematter Marco CH-Ringgenberg BE 3076 km Topp 10 Kvinner

1 4:24.32,1 1 V2 F 155 Jouille Christelle ENTENTE SPORTIVE SAU. 39
2 4:27.07,2 1 Se F 151 Cuny Anne Laure LA BRESSAUDE SECTION. 25
3 4:38.47,9 2 Se F 1813 Blanc Perrine HAUT JURA SKI 28
4 4:43.42,5 3 Se F 1808 Blanc Chloé HAUT JURA SKI 26
5 4:52.51,7 1 V4 F 1818 Gindre Moyse Laurence HAUT JURA SKI 47
6 4:53.28,1 2 V2 F 1850 Käfferlein Sarina D-Stiefenhofen 39
7 4:57.15,5 1 V3 F 153 Sandoz Stéphanie ASSO SPORTI VERRIERE. 41
8 5:00.59,8 2 V3 F 1873 Philipps Isabelle LAC BLANC SKI NORDIQ. 42
9 5:05.14,4 4 Se F 1810 Ribet Margot CLUB OMNISPORTS DES . 23
10 5:05.56,5 5 Se F 1809 Hazard Marine F-Creteil 2157 km Topp 10 Menn

1 2:38.27,8 1 Se M 5470 Guigonnet Yann CLUB DES SPORTS LES . 23
2 3:02.06,5 2 Se M 5447 Fuchs Matthieu S.C MARKSTEIN RANSPACH 29
3 3:03.56,8 1 V1 M 5467 Burri Jimmy F-Bois d'Amont 34
4 3:08.50,8 2 V1 M 5466 Brusson Guillaume CLUB DES SKIEURS RAN. 34
5 3:11.19,7 1 V6 M 5431 Vaxelaire Philippe F-La Bresse 55
6 3:11.37,3 3 Se M 5420 Bitzner Eric F-Russ 25
7 3:13.21,3 3 V1 M 5459 Ruegsegger Jürg CH-ROTHENBACH i/E 34
8 3:17.58,4 4 V1 M 5469 Clerc Nicolas F-Les Rousses 32
9 3:21.48,7 1 V3 M 5445 Cavro Sylvain SKI CLUB BELLEGARDE 41
10 3:21.54,3 5 V1 M 5433 Blanc Eric NEIGE ET CIMES CREST 34


57 km Topp 10 Kvinner
 

1 2:44.52,0 1 Se F 5005 Bourgeois Célia GUC GRENOBLE 29
2 2:48.32,0 1 V1 F 5006 Santer Stephanie Italie 31
3 2:49.45,8 1 V2 F 5001 Shevchenko Valentina SKINFIT Team 37
4 2:50.27,2 2 V1 F 5002 Mannima Tatjana F-Estonia 32
5 2:54.14,4 2 V2 F 5003 Confortola Antonella Italian Team Molinari 37
6 2:54.52,2 1 V3 F 5011 Coupat Elisabeth BESSAT SPORTS D'HIVER 40
7 2:57.07,2 3 V1 F 5004 Badilatti Ursina ENGADIN 30
8 3:06.48,4 4 V1 F 5008 Bourgeois-Pin Elodie CLUB DES SPORTS LA F. 30
9 3:08.16,0 2 Se F 5035 Dewaele Marine CLUB DES SPORTS CHAM. 22
10 3:08.20,7 2 V3 F 5007 Leonardi Cortesi Natascia CH-Poschiavo 41

25 km Topp 10 Menn

 

1 1:00.40,9 1 Se M 6006 Bouchet Martin CLUB DES SPORTS CHAM. 24
2 1:00.41,7 2 Se M 6004 Agnellet Gérard CLUB DES SPORTS LA C. 20
3 1:03.30,2 3 Se M 6008 Pignier Clément F 20
4 1:03.55,1 4 Se M 6005 Revaux Valentin SKI CLUB LE POIZAT 21
5 1:03.55,2 1 Ju M 2286 Esseiva Philip CH-Echallens 19
6 1:04.13,2 5 Se M 6009 Robert Julien F 20
7 1:06.04,0 6 Se M 6003 Jacquot Corentin ENTENTE SPORTIVE SAU. 20
8 1:10.53,3 2 Ju M 6031 Pelisson Vincent U.S CORMARANCHE EN B. 19
9 1:11.10,2 7 Se M 2285 Duval Adrien SMBM 22
10 1:12.04,9 1 V1 M 6001 Millet Julien HAUT JURA SKI 34


25 km Topp 10 Kvinner
 

1 1:07.28,8 1 Se F 6201 Lacroix Roxane SKI CLUB BOIS D'AMONT 20
2 1:13.05,0 1 Ju F 6204 Serrette Laurie Anne F 19
3 1:16.19,0 2 Se F 6217 Verguet Manon HAUT JURA SKI 25
4 1:19.19,1 3 Se F 6219 Arbez Anne Flore U.S CHAUMERANDE 27
5 1:23.31,0 1 Je F 6268 Prochazkova Michaela CZ-Prague 17
6 1:25.08,5 4 Se F 6214 Grenard Mathilde HAUT JURA SKI 20
7 1:25.27,4 2 Ju F 6218 Cretin Mélissa SKI CLUB BOIS D'AMONT 19
8 1:25.34,3 5 Se F 6220 Charles Marion SKI NORDIQUE CHARTRO. 22
9 1:26.36,1 1 V1 F 6208 Combette Karine CLUB DES SKIEURS RAN. 30
10 1:28.06,0 3 Ju F 6209 Andre Carolyne SKI CLUB D'AGY 19
11 1:29.16,1 6 Se F 6318 Rat Elodie F-Morbier 20


Ultra

Alle resultater