Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp
Foto: Bjørn Hytjanstorp
Deltakerne med allklapp for hverandre mens samtlige løpere bli presentert med navn og klubb før start.

Hva tenkte deltakerne da de sto opp lørdag morgen den 27.august og kom på at de hadde meldt seg på Eidsvoll 6 timers og skjønte at denne dagen skulle de faktisk ut å løpe i 6 timer kontinuerlig??
For mange var dette første gang de skulle løpe en lengre konkurranse enn maraton, ja noen hadde ikke engang løpt maraton før. Ja det fantes en i startfeltet som ikke hadde mer enn en 10 km fra før av!

Men uansett om det var frykt, glede, forventning, spenning, anger eller en blanding av alt sammen, når deltakerne dro gardinene til side denne lørdags morgen var det en ting som garantert gledet dem.
En knallblå himmel!

Da undertegnede ankom Letohallområdet ca. 08.30 var det full aktivitet og det meste var allerede på plass av utstyr.
De første deltakerne var ute i området, ikke for å varme opp, ja ihvertfall ikke fysisk, og hadde hyggelige pratestunder med arrangørstab og andre deltakere.
Stemningen var fortreffelig frem mot start og det er lenge siden man har sett så mange spente og forventningsfulle fjes før et løp.
Den blå himmelen og den varmende solen blandet med frisk tidlighøst-luft var perfekt.

09.30 kom det så lyd i høyttaleranlegget og deltakerne fikk for første gang høre følgende budskap gjalle over startområdet:
- Velkommen til «RADIOOOOO-oh-la-la 21600 Eidsvoll»
Vi i «RADIOOOOO-oh-la-la 21600 Eidsvoll»
har den glede å fortelle at vi idag vil ha direksending fra Norgeshistoriens første 6.timers løp!!!!!
Med "Morgenstemning" av Edvarg Grieg ble det en rolig start på radiosendingen.
Litt senere var det ekspertkommentator i studio leder for Ultralandslaget Per Lind som ga erfarne råd til alle de startende.
Kvart på 10 skjønte deltakerne at nå nærmet det seg alvor da Bjørn Hytjanstorp grep mikrofonen og ga de siste instruksjoner.
Med "Smoke on the Water" på full pinne kom så en presentasjon av samtlige 59 startende i Norgeshistoriens første 6 timers løp til kontinuerlig allklapp av alle startende og med YEAH YEAH og løftede armer fra den som ble presentert med navn og klubb. (Se bildet)
Etter presentasjon av de 59 på snaue 4 minutter gikk deltakerne inn i hockeyringsamling hvor det jublende ble gjort klart at de var mer enn klare til start og 6-timers enn 12 dusin med egg.
Måneders venting var over for deltakere og arrangører og langs løypa var det tjåkafullt med tilskuere. Ja slik var følelsen da deltakerne nærmest kenguruhoppet bort til startlinja.

kondis.no tar også turen til startlinja og kan fortelle at vi for første gang i historien skal vise bilde av samtlige deltakere!! (sett bortifra kanskje enkelte løp med svært få deltakere).
Klart for den historiske starten
Foto%3A+Heming+Leira
Foto: Heming Leira
Få sekunder til start og vi ser Bjørn Hytjanstorp til venstre foran sammen med Per Lind.
Starten har gått i Norgeshistoriens første 6-timers løp
Foto%3A+Heming+Leira
Foto: Heming Leira
Vi ser Gjermund Sørstad til venstre Reima Hartikainen og Ole Arne Schlytter allerde etter noen få meter ligger en meter foran.
PIT-STOPPEN
Foto%3A+Elin+Marinsen
Foto: Elin Marinsen
Arrangør Bjørn Hyjanstorp fikk mye skryt av deltakerne og det er sjeldent å se en arrangørdebutant ha tenkt på så mange små detaljer så mye.
INGEN vet hva som skal til å arrangere et løp før de har prøvd sjøl. Her ser vi plastikkboksene hvor løperne kunne hente tøy og annet de kunne trenge underveis.
I beste formel 1 stil var det line opp ved siden av løypa slik at løperne bare kunne gå ut av løypa og så inn igjen uten å komme i veien for hverandre.
Etter ca. 1.30
Foto%3A+Elin+Marinsen
Foto: Elin Marinsen
Lise Lithun, Statoil BIL holdt overraskende lenge følge med storfavoritt Torill Fonn Hartikainen, ja en liten stund var det hun som dro. Her ser vi de jentene med Lise først etter ca. 1.30 av løpinga. Og som vanlig er det populært å henge på de beste jentene!
Per Olav Bøyum med norsk rekord
Foto%3A+Kjell+Vigestad
Foto: Kjell Vigestad
Løpets desiderte største overraskelse var Per Olav Bøyum som lenge lå på 4de plass.
Med en gang skilte det seg ut en gruppe på 4 mann som lå innenfor en tidsforskjell på 2 minutter. Reima Hartikainen gikk som ventet i tet, men den ungdommelige friskus Gjermund Sørstad som prøver seg på det meste var tett bak sammen med Ole Arne Schlytter kjent for å ha problemer med å holde igjen i starten, skulle han få det på slutten igjen?
Å fjerdemann var altså Per Olav Bøyum. Han kommer sterkere og sterkere utover dagen. Og snart var det ham og Hartikainen det sto mellom. Og det var imponerende å se hvor nære Bøym kom. Etter 48 km var han bare 1.47 bak! Da hadde de løpt i neste 4 timer.
Til slutt ble Hartikainen for sterk, men en meget sterk prestasjon gjorde Bøyum og den nye norske rekorden lyder på 81,581 km!!!

Dette skriver Bøyum på sin blogg dagen før løpet:

"Bloggen blir kanskje avslutta. 6-timers går om eit drygt døger. Ved å hoppe av no slepp eg å skrive om nederlaget som vil kome i morgon. Formen er elendig. Treningsøkta i går lovar det aller verste.">

Hva han skriver etter å ha satt ny norsk rekord på 6-timers leser du på Bloggen hans: her

Desverre er bloggen nedlagt og pekeren over virker ikke.
Ole Arne Schlytter
Foto%3A+Kjell+Vigestad
Foto: Kjell Vigestad
Det ble ganske varmt for løperne etterhvert, selvom det var få som klagde over varmen. Noen friske pust var det innimellom og utove dagen kom det også noen små svalende skyer. Ole Arne med flere var de som ga hode en real omgang ved drikkestasjonen flere ganger.
Ole Arne gjorde et kjempeløp. Han startet som vanlig raskt, falt av noe utover i løpet, men kom sterkt på slutten og var på sluttenf oran tyske Henry Wehder som imidlertid svarte og tok tredjeplassen. Men 4de plass ble det på Schlytter som også var nære på Alfheims tidligere norske rekord.
Drikkestasjonen
Foto%3A+Elin+Martinsen
Foto: Elin Martinsen
Hver gang det var tid for å ta fatt på en ny runde (hver runde var på 2 km) ventet et matafat og variert drikke på løperne.
Som Geir Frykholm sa det:
-Det manglet aldri på hverken cola, eller annen drikke.
Nok en detalje som arrangøren hadde passet på var i orden.
Henry Wedhern kom sterkt!
Foto%3A+Kjell+Vigestad
Foto: Kjell Vigestad
Som vi har nevnt tidligere fikk vi tidlig en tetgruppe blant gutta med: Hartikainen, Sørstad, Bøyum og Schlytter.
Henry Weder var nesten 4 minutter etter Schlytter ved passering 10km. Men norsk-tyske Wehder (har jobbet noen år i Norge nå) kom sterkerer og sterkere og tok en flott 3.plass til slutt!
-Pappa du vinner
Foto%3A+Elin+Martinsen
Foto: Elin Martinsen
Det var flere løpere som hadde egne "groupies" med seg og her har vi en som heiet mest på mannnen på forrige bildet nemlig Henry Weder.
Du vinner pappa!
Foto%3A+Elin+Martinsen
Foto: Elin Martinsen
Dualististisk heiing på beste vis!
Reima Hartikainen imponerte!
Foto%3A+Kjell+VIgestad
Foto: Kjell VIgestad
Reima manglet 150 m på å fullføre 2 maraton på 6 timer!!
Han passerte førsate maraton på 2.57, snakk om å holde tempoet!
Torill Fonn Hartikainen
Foto%3A+Elin+Martinsen
Foto: Elin Martinsen
Torill fikk uventet følge av Lise Lithun lenge, men til slutt var det ingen tvil.Som første norske dame fullførende en 6 timers ble det norsk rekord på Torill.

Bildereportasjen fortsetter her