Bildet: Skålatårnet fyller 120 år i år

Starten på motbakkebølgen
Det første Skåla 1848 m rett opp gikk 17. august 2002 med 360 deltakere. Med andre ord suksess fra dag 1. Skåla 1848 m rett opp er blitt modell for utallige motbakkeløp i Norge. Ved oppstarten i 2002 var det bare noen få motbakkeløp her i landet, og Skåla var et av de aller første "toppløpene". Fra før fantes Stoltzekleiven Opp, som allerede var blitt veldig populært. Men en ting er å løpe opp en kleiv på 8-9 minutter. Noe helt annet er å bruke langt over timen helt til topps på en av Norges mest spektakulære fjelltopper. 

Begrenset deltakelse
Deltakelsen i konkurranseklassen er begrenset av fylkesmannen til 800 fordi løpet går i sårbar natur. Arrangøren har tatt med noen ekstra, siden det alltid blir noen forfall. I fjor var det 1730 deltakere som klatret helt til topps. 675 løp i konkurranseklassen og 1055 gikk opp uten tidtaking.

Per tirsdag kveld  var det 1460 påmeldte. Det er mulig å melde seg på i trimklassen helt fram til start. Vanligvis er det flere hundre som melder seg på selve løpsdagen, så det er godt mulig at det blir deltakerrekord også i jubileumsløpet. Det er også noen hotellrom ledig og det er tilbud om flatsenginnkvartering, så det er fortsatt mulig til å bli med på jubileumsfesten.

Det blir også lansert en ny bok i forbindelse med jubileet, som er et dobbeltjubileum. Steintårnet på toppen, Skålatårnet, ble bygd 1891 og feirer 120-årsjubileum i år.

Stadige utbedringer av løypa
Løypa blir litt lettere for hvert år. Det skyldes stadige utbedringer av stien som fører opp til Skålatårnet. I år er det en strekning på 550 meter rundt 600 - 700 moh som har fått trappetrinn. Av denne grunn er det nå en løyperekord fra løpene før utbedringene av løypa startet. Den har John Tvedt på 1.08.39 satt i 2007. Den vil bli stående for alltid.

I fjor løp Jonathan Wyatt på 1.08.30, som er dagens løyperekord. Han tok med seg kr 85.000 for rekorden og seieren. I år vanker det kr 100.000 om vinneren også setter løyperekord. Og det kan det fort bli.

I dameklassen er det Anita Håkenstad Evertsen som har rekorden med 1.20.06. Den blir ikke lett å slå for årets deltakere. Vi har størst tro på trioen Heidi Weng, May Britt Buer og Antonella Confortola Wyatt.

Vi ser ikke bort fra at den yngste kan bli best. I fjor vant Antonella Confortola Wyatt nesten 4 minutter foran Heidi Weng. Vi tror det blir langt jevnere i år. Heidi Weng, som i fjor ble kåret som "årets juniorløper" av Kondis på grunn av sine motbakkeprestasjoner, ble i dag nr. 2 i rulleski-VM. Lørdag kan hun bli først av damene til Skålatårnet.


2009: John Sompol vinner 5 sekunder foran Jonathan Wyatt

Hard konkurranse i herreklassen
Lista over toppløpere som kommer til Loen på lørdag 13. august er lang. Seks ganger verdensmester i fjelløping, Jonathan Wyatt, skal møte mannen med fem strake EM-titler, tyrkiske Ahmed Arslan.  

To afrikanere vil også ha et ord med i laget. Fjorårsvinner John Sompol, Kenya, er kanskje den største favoritten. I 2009 slo han Jonathan Wyatt. I fjor var Jonathan Wyatt den sterkeste med John Sompol på andreplass. Han er i utgangspunktet gate- og baneløper, men også en av få kenyanere som også har hevdet seg i motbakkeløp. I juni slo han sin egen løyperekord i Storehesten Opp og er ute etter å sette rekord også i Skåla Opp. I så fall vinner han kr 100.000, hvis han klarer å holde Jonathan Wyatt og alle de andre sterke utfordrerne bak seg.. 

En annen veldig interessant start er Tomas Bereket fra Eritrea. 24-åringen kom til Norge som asylsøker  for 8 måneder siden. Han hadde da kun deltatt i skolekonkurranser for en del år siden i sitt hjemland. Så da han kom til Larvik i desember var han egentlig for nybegynner å regne når det gjelder løping. Hans første konkurranse var halvmaraton i Påskemaraton i Drammen 25. april hvor han løp på 1.08.04. 

Siden har han blitt bedre og bedre, og ble sist lørdag klar vinner av Fanaråken Opp foran sveitseren David Schneider, som har vunnet verdenscupløp i motbakkelping denne sesongen. Så vi må også regne med Larvik Turn-løperen i kampen om de største pengepremiene. .

Blant de norske er Thorbjørn Ludvigsen en joker. Han ble først kjent da han vant Stoltzekleiven Opp i fjor høst bare 9 sekunder bak John Tvedts legendariske løyperekord. I juli tok han et steg videre og ble nr. 4 i VM i ultratrail i Irland. Mens han opp Stoltzekleiven brukte drøye 8 minutter, var sluttida i VM nesten 7 timer. Dev er derfor god grunn til at den gode bakkeklatreren ikke blir så lett å riste av seg selv med over en times løping opp til Skåla. Kanskje Thorbjørn er aller best på "mellomdistansen" 8,2 km og 1820 høydemetre.


2010: Jonathan Wyatt vinner og setter løyperekord med 1.08.30. John Sompol blir nr. 2.

Les tidligere reportasjer om Skåla 1848 m rett opp fra 2002 til 2010

Nettsiden til Skåla 1848 m rett opp


Skåla-dronningen: Anita Håkenstad Evertsen har vunnet flere ganger og har løyperekorden for damer med 1.20.06. Ingen andre damer har vært i nærheten.