PRESSEMELDING:
Årets Birkebeinerløp 15. september har funnet sin nye trasé. En trasé som arrangøren har store forhåpninger til, og etter mottakelsen fra testløperne satser en nå på ny deltakerrekord.

 

Arrangørene legger ikke skjul på at de ønsker å løfte løpet opp på samme deltakernivå som rennet og rittet. Den gamle løypa med start på Sjusjøen har i så måte vært en utfordring. For mye grusvei og ikke minst for mye nedover. Etter fjorårets løp tok arrangøren grep.

 

-Vi måtte ha en ny trase. En trase vi kunne vokse i, en trase hvor belastningen på beina ble mindre, og ikke minst en trase hvor vi hadde bedre kontroll i forhold til naturens utfordringer, forteller daglig leder Rune Bergsodden. Mange har deltatt i prosessen med å gjøre det riktige veivalget.

13 personer fikk i oppgave å teste den nye traseen. På startstreken, en god blanding av ungdommelig pågangsmot, bøtter og spann av birkebeinerrutine, et par tre verdensmestre, en Birkebeinerkonge og noen spreke ansatte på Birkebeinerkontoret.

OL-løypene fra 94
Etter starten på Birkebeineren bærer det rett inn i de gamle løypene fra 1994. Der trivdes Erling Jevne og Brit Pettersen Tofte spesielt godt. Fortsatt er det OL-skilt rundt i skogen, og minnene strømmet på.

-Kjempefint, men det går fort for ei gammel dame, smiler Brit da vi igjen møter henne og resten av følget etter en 6-7 kilometer ved Sjøsetra.

-Dette er løyper jeg trives i, smiler Erling. Den eneste som på dette tidspunktet har måttet slippe litt er Tore Ruud Hofstad, men da fotografen forlangte litt ekstra oppmerksomhet var han igjen med i det gode selskapet. Etter OL-løypene forsvant gjengen over på den andre siden, mot Mesnasaga. Her var det bløtt over noen av myrene, men testpanelet ble raskt beroliget med at ikke alt var ferdig. Her skal det legges duk og kjøres på grus. Totalt investerer arrangørene 350.000 kroner for å binde Lillehammers to flotteste turområder sammen. En gave til alle deltakere i løpet og for byen. Fra idylliske Mesnasaga går det mot byen igjen. Herfra er det litt grusvei.

-Litt grusvei tåler vi, men vi har mer enn halvert antall kilometer. Av de totalt 21 kilometer er nå 3,5 kilometer på grusvei, forteller Tor Skraastad. Den hos arrangøren som har brukt mest tid på å finne den riktige traseen. Løypa fortsetter langs Mesnaelva før den etter hvert kommer ut på Lillehammer flotteste utsiktspunkt. Herfra er det pent nedover til Maihaugen før en svinger inn mot Håkons Hall og målgang.

Samlet tropp
Til mål kom testpilotene i nesten samlet tropp. Smilende og særs godt fornøyde. Erling Jevne var mest pratsom. Birkebeinerkongen med flest seiere i rennet har også vunnet løpet. Det skjedde i 1999. Etter det har det ikke fristet så mye med nedoverbakke. Denne ettermiddagen var Erling særdeles godt fornøyd.

-Dette var en helt annen opplevelse. Ei løype som passer meg langt bedre, og jeg tror det også gjelder for svært mange andre. Traseen er lettløpt, men krevende. Du skal være i god form for å løpe fort her, smiler Erling som sammen med de andre gjorde unna testrunden på rundt to timer. Testpanelet mente at den aller raskeste i september vil løpe halvtimen og vel så det fortere.

En trase for framtida
Brit Pettersen Tofte er godt kjent i traktene, og var strålende fornøyd med de valg arrangøren hadde gjort.

-Nå har de virkelig funnet en trase for framtida. Denne må de holde fast ved, uttalte Brit som i fjor stilte opp i MotbakkeBirken.
-Det frister med en start i år også, men vi får se. Jeg planlegger ikke så langt framover, smiler Brit.

Lettet og fornøyde
Og mens pratet surret og gikk i målområdet utenfor Håkons Hall ble smilene til gjengen fra Birkebeinerarrangøren bredere og bredere. Tilbakemeldingene fra de 13 var enstemmig. Og selv om samtlige deltakere fikk hver sine T-skjorte med den nye traseen trykket på, kan det knappest kalle bestikkelser. Her var det ærlige mennesker som tok
sin testpilotoppgave alvorlig. Evalueringsskjemaene ble flittig fylt ut.

-Dette var hyggelig. Etter de siste årene var vi helt avhengig av å foreta oss noe. Vi hadde fem alternativer, og den nedsatte ”Fokusgruppa” var enstemmige i sin innstilling. Det er den traseen vi nå har valgt, og at den falt i smak hos dagens testpanel gjør oss trygge på at vi har valgt riktig, sier Bergsodden.

Hvor mange på startstreken 15.september?
- I fjor hadde vi omtrent 10.000 totalt på alle våre løp. Den gangen var det litt over 8.000 i hovedløpet. Totalt satser vi nå på 13.000 og 10.000 på hovedløpet. Og det tror jeg vi skal greie, sier en optimistisk daglig leder Rune Bergsodden.

Noen kommentarer fra testpanelet:

-En trase som passer alle, bredde, mosjonist og elite. Tøffest er det i starten, underlaget er skånsomt. Tror flere langrennsløpere vil trives med denne traseen. Ikke minst en strålende treningsrunde hele året.
Torstein Drivenes, elitetrener langrenn Lillehammer Skiklub

-Morsomt å løpe. Fin treningsrunde. Utfordrende på en positiv måte. Har løpt UngdomsBirken før, og dette frister.
Eirin Roland Udnæs, 17 langrennsløper.

-Nå er løypa bra!
Åge Ludvigsen, Birkebeinerveteran med 60 merker i renn og løp.

-Løp med et smil rundt munnen hele veien. Løper mest på asfalt, men dette motiverer til mer løp i skog og mark.”
Randi Knudsen, Birkebeineradministrasjonen.

Dette var testpilotene:
Steinar Brekke, Åge Ludvigsen, Tor Skraastad, Randi Knudsen, Brit Pettersen Tofte, Tore Ruud Hofstad, Roger Aa Djupvik, Eirik Kurland Olsen, Pål Golberg, Morten Eide Pedersen, Eirin Roland Udnæs, Torstein Drivenes og Erling Jevne.

kondis.no samleside for Birkebeinerløpet



 Erling Jevne, Torstein Drivenes og Brit Pettersen Tofte


 Eirin Roland Unæs og Morten Eide Pedersen.

Testløpernes kommentarer

 
Birkebeinerløpet 15. september 2012

Birkebeinerløpet arrangeres for 15. gang 15. september. Vi har i år valgt å gjøre en del
endringer med startområdet og løypa. Ny start er på Birkebeineren Skistadion og målgang er som tidligere ved Håkons Hall. Løypa er på 21 km. Ny start for UltraBirken løp er på Sjusjøen og målgang er ved Håkons Hall. Løypa er på 58 km.

I tillegg til Birkebeinerløpet og UltraBirken arrangerer vi også HalvBirken løp, UngdomsBirken løp og Barnas Birkebeinerløp lørdag 15. september. Vi regner med å ha over 13.000 deltakere totalt på alle våre arrangement 15. september.

Prosessen med å endre trasè for Birkebeinerløpet har gått over lang tid med egen prosjekt- og testgruppe. Vi håper og tror endringene som blir gjort tiltrekker seg enda flere deltakere. Vi er helt sikre på at den nye traseen blir mer vennlig for bein og knær og den er mindre sårbar ved dårlig vær.

Birkebeinerløpet
Birkebeinerløpet arrangeres for 15. gang i år. Start er på Birkebeineren Skistadion (nytt i år) og mål er ved Håkons Hall, Lillehammer. Løypa er på 21 km. Alle som fyller 16 år i løpet av året kan delta. Våre eldste deltakere starter kl. 09.00. Eliteklassene og øvrige puljer starter kl. 10.00. Vi forventer over 10.000 deltakere på startstreken.

HalvBirken løp

Start er på Birkebeineren Skistadion og mål er ved Håkons Hall, Lillehammer. Løypa er på 11 km. Løypa går i fint skogsterreng på skistadion via Abbortjern og ned til Håkons Hall. Første start er kl. 09.15. Deltakere deles inn i klasser med 10 års intervaller. Vi forventer ca 1000 deltakere på startstreken.


UltraBirken løp
Vi lanserer i år nytt startsted og ny løype for UltraBirken. Start er på Sjusjøen langrennsarena og mål er ved Håkons Hall, Lillehammer. Løypa går i flott fjellterreng fra Sjusjøen via Lunkefjell, Reina, Reinsfjell, Pellestova, Nevelfjell, Nysæterhøgda, Lunkefjell, Sjusjøen, Heståsen, Birkebeinerbakken, Spiten, Mesnasaga og videre til mål ved Håkons Hall. Dette er et løp for de tøffeste tøffe og løypa er på ca 58 km. Det er fellesstart kl. 08.00. Vi forventer ca 200 deltakere på startstreken.

Barnas Birkebeinerløp
Alle som er 0-11 år kan delta i Barnas Birkebeinerløp. Start og mål er på Stampesletta friidrettsarena. Første start er kl. 15.00. I målområdet blir det aktiviteter for barna. På dette arrangementet er det ingen store endringer fra i fjor og vi håper å se 1000 barn på Stampesletta denne dagen. Det er diplom, deltakermerke og premie til alle som fullfører.

UngdomsBirken løp
UngdomsBirken er for alle mellom 12 – 16 år. Løypa er på 4,7 km og går i fint skogsterreng sør for Håkons Hall. Det er klassevis start på Stampesletta friidrettsarena fra kl. 16.00. Målgang er ved Håkons Hall. Det er diplom, deltakermerke og premie til alle som fullfører.

Ungdomstrippelen - Årets UngdomsBirkebeiner

Alle som fullfører UngdomsBirken - ski, UngdomsBirken - sykkel og UngdomsBirken - løp i løpet av et kalenderår er med i Ungdomstrippelen og får tittelen Årets Ungdomsbirkebeiner. Det er premie og diplom til alle som fullfører. Ca 300 ungdommer fullfører hvert år Ungdomstrippelen.

Birkebeinertrippelen

Alle som fullfører FredagsBirken ski/Birkebeinerrennet, FredagsBirken sykkel/Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet i løpet av et kalenderår blir Årets Birkebeiner.  

 

Alle som klarer merket i Birkebeinerrennet, Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet i løpet av et kalenderår blir Super Birkebeiner. Det er premie og diplom til alle som fullfører.

Det er ca 3000 trippeldeltakere hvert år. Mellom 700 og 800 deltakere blir hvert år Super Birkebeinere.