Toppbildet: Fem fra Hytteplan Sport har hentet startnummeret og er klar for søndagens maraton. I hvit T-skjorte ser vi Hytteplan-sjefen Jon Anders Kvisgaard, som løper New York Marathon for tredje gang. Last ned appen til New York Marathon, fyll  inn startnummeret og følg løperne underveis.

I bakgrunnen på bildet ser vi en A for Aktiv mot kreft og til venstre ser vi Grete Waitz i et av hennes 11 løp i New York Marathon.  De 9 første endte med seier og ga henne stor berømmelse. I 1990 prøvde Grete å vinne for tiende gang, men endte på 4. plass. Hennes største seier kom fire år seinere, for akkurat 20 år siden. Da løp hun for 11, gang, og denne gangen sammen med Fred  Lebow, grunnleggeren av New York Marathon og leder for arrangementet i 25 år, som da var rammet av en kreftsvulst på hjernen.

At også Grete skulle blir rammet av kreft drøye ti år seinere,hun som hadde engasjert seg i kreftsaken via Fred's Team i årene etter Fred Lebows død i 1996, var både uvirkelig og helt spesielt. Med "Aktiv mot kreft" startet enda en epoke av hennes liv inntil hun døde fem år seinere.

36 år etter hennes første seier i New York i 1978 er Grete fortsatt den største i New Yorks Marathons historie. Det kommer nye vinnere og nye helter, som glemmes like fort som de dukket opp, Mens Gretes navn vil for alltid stå sentralt når historien om maratonløpet skal fortelles.

Rett før New York Marathon i år ble "Aktiv mot krefts" nye Adidas-kolleksjon presentert. Det var lang kø da løpere kunne stille seg opp foran dette New York-bildet og bli fotografert foran A-en for Aktiv mot kreft, en A som preger den nye kolleksjonen. Bildet ble så sendt løperne per e-post rett etter at det var tatt.

To prosent av salget av Aktiv mot kreft-kolleksjonen går til Aktiv mot kreft. I fjor ble beløpet hele 12 millioner kroner. Under New York Marathon går alt som selges av kolleksjonen i sin helhet til stiftelsen, som nå også har fått en avlegger i USA.

Nå er kolleksjonen blitt kraftig utvidet, og det er modeller både for kvinner og menn. Det er også kommet noen skomodeller.

Jack_Waitz_med_Grete_Boost_A20G4114.jpg
Grete boost: Jack Waitz viser stolt fram en utgave av Adidas Boost som bærer Gretes navn.

Geofrey_Mutai_GW-A_over_Manhattan_A20G4121.jpg
Nr. 1: Noen timer var det også mulig å bli fotografert sammen med en av New York Marathons største stjerner, Geoffrey Mutai. Han har vunnet løpet to ganger. I tillegg har han også vunnet Berlin Marathon på 2.04.15 og Boston Marathon på 2.03.02, som er løyperekord. Og han har løpt halvmaraton på 58.58.

Søndag skal Geoffrey Mutai løpe med en singlet med "Aktiv mot krefts" A. Følg med på TV på søndag om det er en representant for Aktiv mor kreft som vinner. Også Wilson Kipsang, som hadde verdensrekorden på maraton med 2.03.23 inntil for fem uker siden, vil løpe med en A-singlet.

A-singlet_A20G4128.jpg
Herremodell: En singlet med den nye "Aktiv mot kreft-A.en".

Startnummer_A20G4151.jpg
Startnummer 66000: Det er ikke ofte man får tildelt startnummer med så høye tall. Göteborgsvarvet, verdens største halvmaratonløp, tar i mot 64.000 påmeldinger. New York Marathon tar i mot noen tusen flere. I fjor startet 50.740 deltaker, så det er mange som faller fra mellom påmelding og start. Men underveis var det bare noe få som ga seg. Hele 50.266 kom til mål i verdens desidert største maratonløp. Av dem var det 503 norske.

Antall påmeldte norske løpere er i år en god del færre enn i 2010, 2011 og 2013, som var et rekordår. Hvorfor det er færre i år kan skyldes orkanen Sandy, som herjet New York i 2012 og medførte at løpet ble avlyst mindre enn 48 timer før start. Da var de fleste påmeldte allerede på plass i New York. Alle disse ble tilbudt start i 2013 istedenfor, som en del tok i mot. I tillegg hadde reiseselskapene sine ordinære deltakerkvoter.

Når det er færre norske i år så skyldes det neppe at maratoninteressen er mindre, men en "dyr" dollar kombinert med at arrangøren har satt opp strengere kvalifiseringskrav for å få startplass uten å måtte delta i "lotteriet" eller kjøpe plass vis reisearrangørene, kan forklare noe. I 2010 kom 445 norske i mål. I 2011 var det 457 og i fjor 503. I år blir det trolig "bare" rundt 400 norske i mål.

New York Marathon publiserer ikke startliste for annet enn eliteløperne. Det er et spørsmål om rettigheter, sier de. Jeg fikk en liste med vel 100 norske som hadde gitt arrangøren tillatelse til å publisere navnene. På den lista finner vi Kondis-reporter Trygve Andresen fra Bergen som har tenkt å bli blant de beste norske i New York søndag. Kristiansands løpeklubbs Ole Kristian Heggheim og Finn Kollstad er løpere som kan løpe på ca. 2.40.

Forhåndsstoff om New York Marathon 2014
Annie Bersagel løper New York Marathon søndag
Hvem vinner New York Marathon søndag. Følg Eurosport fra kl. 15.30!
Alt er stort i The big apple - også maratonløpet
Buta, Kjäll-Ohlsson og 500 norske til løper i New York


Les om tidligere års New York Marathon på kondis.no:
2013: Odd-Bjørn Hjelmeset løp fortest av de norske

2012: Borgerrmesteren avlyste New York Maraton

2011: Jann Post imponerte i New York
2011: Mutai satte løyperekord

2010: Beste norske var svensk
2010: 437 norske resultater i New York

2009: Bildekavalkade med norske deltakere i New York
2009: Hjemmeseier til USA for første gang på 27 år
2009: Norske resultater i NYCM
2009: New Yorks Frienship Run
2009: 366 norske klar for New York Marathon