Toppbildet: 19 TV-kanaler, blant dem noen av de aller største som CBS og Fox-TV, var på plass da New York Marathon kalte inn til pressekonferanse.


De_hoeye_herrer_major_policechief_A20G4008.jpg
Gravalvor: Når de høye herrer med borgemesteren og politisjefen i spissen fortalte med alvorlige miner om sikkerhetsopplegget for årets maraton, var alle de store mediene der. Kondis var så desidert blant de bittesmå. Det er en viss forskjell når Oslo Maraton, Stockholm Marathon og for den saks skyld Amsterdam Marathon inviterer til pressekonferanse. Men en journalist klarte til slutt å komme med en replikk som gjorde at alvoret sprakk opp hos de høye herrer og en dame.

Fjorårets løp ble sterkt preget av bombene som ble sprengt under Boston Marathon et halvår tidligere. De høye herrer sa at fjorårets sikkerhetsopplegg ville bli videreført. Det måtte de gjøre. Men kanskje smilet forteller at vi er på vei tilbake til normalen?

Orkanen Sandy som herjet onsdag 29. oktober 2012 bare en snau uke før New York Marathon det året. Mye var imidlertid tilbake til det normale innen 2-3 dager inne i selve New York, så det var fullt mulig å arrangere løpet. Det mente også borgermesteren, men grasrota mente noe annet.

Selv om over 30.000 mennesker fra hele verden og USAs øvrige 49 stater allerede var på plass i byen for å løpe, så mente en stadig økende andel av New Yorks innbyggere at det var uanstendig å arrangere løp mens mange nettopp hadde mistet livet i utkanten av byen og veldig mange var hjemløse etter at hus bare 20-30 km unna var knust til pinneved. Så fredags ettermiddag (midnatt norsk tid) før løpet måtte borgermesteren innrømme at det ble politisk umulig å la løpet gå sin gang.

Nyhetene på TV i New York var onsdag denne uka sterkt preget av minnene om Sandys herjinger, og Sandy kaster fortsatt en skygge over arrangementet av New York Marathon. Både bombene i Boston og Sandy har satt New York Marathon i verdens søkelys på en måte som få idrettsarrangementer blir til del. Kanskje blir New York Marathon aldri mer "bare" et idrettsarrangement?

Caroline_Wozniacki_and_The_Kids_A20G3970.jpg
Caroline løper maraton: De fleste nordmenn klarer kanskje ikke uten videre å kjenne igjen den unge dama på bildet. Det er danske Caroline Wozniacki, som trolig er mye større i USA enn i Norge. 24 år gamle Wozniacki skal midt i tenniskarrieren la tennisturneringer gå i fred for henne og løper heller maraton for en god sak. I dette tilfellet "Team for kids" som også Grete Waitz var ambassadør for i mange år.

Også i Danmark er mediene opptatt av Wozniackis debut som mosjonsløper. Og hun går rett løs på maraton, selv om løpsgale Danmark har flere korte mosjonsløp enn de fleste andre nasjoner i verden. Men så bor hun heller ikke i Danmark lenger, men i Monaco. På vei fra WTA-finalen i Singapore og med en dags stopp i Danmark på vei til New York, så rekker hun ikke mye maratontrening før løpet etter at hun kom til New York tirsdag. Til gjengjeld skal hun ikke delta i tennisturneringer igjen før 5. januar, så hun får litt tid til å reparere skadene etter løpet.

Hun har allerede før løpet samlet inn 50.000 dollar til saken, og da har ennå ikke venninnen Serena Williams bidratt. Hun har omtalt Wosniackis maratonplan som "ren galskap". "Dette er sånt som idrettsutøvere gjør etter at de har lagt opp", Nå har Wosniacki allerede hatt en 10 år lang karriere på høyt nivå etter debut som 14-åring, og har totalt hatt 68 uker som nr. 1 på verdensrankingen. Og tjent nesten 20 millioner dollar bare i premiepenger (130 millioner norske kroner), Nok til å kunne bidra litt til "Teams for kids" av egen kasse og ikke bare ved å jogge de 42 kilometerne.

Dermed har kondis.no skrevet mer enn nok om tennis i denne omgang..

Danmarks beste maratonløper, Lars Budolfsen, har fått plass i eliteklassen i New York, Han ble i august også Nordens beste maratomløper i EM i maraton i Zürich. Men han har ikke fått noe oppmerksomhet om deltakelsen i New York i danske riksmedier. Det er selvsagt mye mer spennende med en tenniskjendis som løper i mosjonsklassen. Slik er det bare. 


Fire nye ble innlemmet i Hall of fame

Fred Lebow og Grete Waitz var de første som ble beæret som medlemmer av New York Marathons Hall of fame, I år ble to beæret for innsats for organisasjonen rundt New York Marathon. Det er løpsleder og teknisk direktør gjennom nesten 30 år, Allan Steinfeld, og George Spitz, nå 92 år, Sistnevnte var mannen bak idéen om å flytte New York Marathon ut at Central Park og la løpet gå gjennom New Yorks fem bydeler. 

Før 1976 gikk New York Marathon i fire runder inne i Central Park. I 1975 var det 339 løpere i mål. I 1976 gikk New York Marathon fra å være et helt ukjent løp til å bli en verdenssensasjon, og TV-bildene fra drøye 2000 løpere gjennom New Yorks gater gikk verden over, og regnes som starten på gateløpsbølgen som kom fra USA og bredte seg over hele den vestlige verden på slutten av 70-tallet.

German Silva, Mexico
En ble beæret for hans sportslige innsats i New York Marathon. Det var German Silva fra Mexico som vant i 1994 og 1995. Han bor nå i Amsterdam deler av året og jeg traff han på pressekonferansen før Amsterdam Marathon for 14 dager siden. Han fortalte at han hadde et av sine største øyeblikk som løper i Oslo da han ble nr. 2 i VM i halvmaraton på samme tid som vinneren Khalid Skah med 1.00.24. Han fortalte også om store øyeblikk på 5000 m og 10.000 m under Bislett Games. Han sa da at han skulle til New York Marathon i år, men ikke hvorfor.

Hall_of_Fame_German_Silva_A20G4085.jpg
Inn i Hall of fame: Lille, beskjedne German Silva får et synlig bevis på æren av løpsdirektør i New York Marathon, Mary Wittenberg, og styreleder George Hirsch.

German_Silva_loeper_feil_A20G4080.jpg
Fra TV-sendingen i 1994: German Silva ser ut til å ha foretatt det avgjørende rykket og fått 15 meters ledelse like før de løper inn i Central Park. Da svinger TV-bilen av fra løypa, og German Silva følger etter. Han er nesten 50 meter etter løperen i bakgrunnen når han endelig oppdager feilløpingen, får snudd og kommer seg tilbake på rett spor. Og det er ikke langt til mål og alle trodde seieren var tapt. Men han når igjen Benjamin Peredes og vinner likevel med to sekunder. Og blir folkehelt.


Kathrine Switzer, USA - en pioner for kvinneløping

Fame_of_Hall_Kathrine_Switzer_A20G4068.jpg
Berømt for å gjøre noe ulovlig: Kathrine Switzer vant New York Marathon i 1974 på 3.07.29 som 27-åring, men det er i første rekke en hendelse i Boston Marathon i 1967 som har gjort henne til en legende og har gitt henne en plass i Hall of fame i New York.

Boston_1967_Kathrine_Switzer_A20G4143.jpgBoston Marathon 1967: Siden det første maratonløpet i Boston i 1897 hadde løpet vært kun for menn. Kathrine Switzer, 20 år, hadde meldt seg på som K. V Switzer og visste at hun gjorde noe ulovlig. Hun hadde med seg kjæresten som "bodyguard", så da arrangøren oppdaget "problemet" og løpslederen Jock Semple tok affære og prøvde å ta henne ut av løpet, klarte han ikke det. - Min verste og beste opplevelse samtidig, sa Kathrine Switzer i talen etter at hun torsdag fikk plass i Hall of fame.

Bildet ovenfor ble publisert i aviser verden over, og ble et symbol på kampen for kvinners rettigheter iinnen idretten. Kathrine Switzer var verken eneste kvinne eller raskeste kvinne i Boston Marathon i 1967, men de andre løp uten å være registrert. Bobbi Gibb var den raskeste, men det var Kathrine Switzer som ble berømt. Hun har seinere i livet reist verden rundt og promotert kvinneløping, og har skrevet flere bøker om temaet.

Dette var i en periode hvor kvinnefrigjøringen kolliderte med gamle fordommer. Vi må ikke glemme at kvinner ikke fikk delta i Holmenkollstafetten før i 1975. Der ble også kvinner som deltok forsøkt tatt ut av stafetten og laget de løp for ble diskvalifisert. Lengste distansen kvinner fikk løpe i NM i 1967 var 800 m. Lange løp var forbeholdt menn.

Forhåndsstoff om New York Marathon 2014
Annie Bersagel løper New York Marathon søndag
Hvem vinner New York Marathon søndag. Følg Eurosport fra kl. 15.30!
Alt er stort i The big apple - også maratonløpet
Buta, Kjäll-Ohlsson og 500 norske til løper i New York

Les om tidligere års New York Marathon på kondis.no:

2013: Odd-Bjørn Hjelmeset løp fortest av de norske

2012: Borgerrmesteren avlyste New York Maraton

2011: Jann Post imponerte i New York
2011: Mutai satte løyperekord

2010: Beste norske var svensk
2010: 437 norske resultater i New York

2009: Bildekavalkade med norske deltakere i New York
2009: Hjemmeseier til USA for første gang på 27 år
2009: Norske resultater i NYCM
2009: New Yorks Frienship Run
2009: 366 norske klar for New York Marathon