Til tross for jordskjelvet fortsatte løpet, da dette var den raskeste måten å komme seg til sivilisasjonen. Samtidig visste de lite om omfanget av katastrofen før de satt på flyet på veg mot Katmandu to dager senere. De neste dagene opplevde han katastrofen på nært hold i hovedstaden, og etter hjemkomsten har han involvert seg i innsamlingsaksjoner for de jordskjelvrammede.

IS og jordskjelv
Egentlig skulle Frode Lein løpt "Sahara Race" på 250 km i mars som gikk i Jordan, men noen uker før løpet skulle starte ble det avlyst da det ble klart at løpet med stor internasjonal deltagelse var utpekt som et mål for terrororganisasjonen IS.

Dermed ble det Nepal og "Mustang Trail Race" i stedet, men det endte jo i forferdelse det også selv om deltagerne i løpet slapp unna med skrekken.
 

DSC02906.jpgFrode i et katastroferammet Kathmandu (privat foto).
 

Les hele historien
Kondis.no har pratet med Frode som nå har dokumentert løpet på bloggen "Exploring the limits", og fått tillatelse til å gjengi innholdet. Vi velger å gjøre det med å linke til bloggen: Mustang Trail Race.

I bloggen finner du også link til avisartikler som beskriver det han så og opplevde i jordskjelvområdene, men bloggen  tar for seg etappeløpet. Avisartiklene leser du bra i pdf-versjon ved å forstørre til 200%.

Til slutt har han skrevet litt om hvordan vi alle kan bidra med å hjelpe ofrene i Nepal:

Jordskjelvet og hvordan vi kan bidra best

Nepal er et av de fattigste land i verden og geografisk er Nepal under halvparten så stort som Norge, mens folketallet er på over 29 million og 25 % av Nepals befolkning lever under grensen for ekstrem fattigdom med 9 kroner dagen (1,25$). BNP per innbygger i Nepal for 2013 var på 5.339 kroner. Til sammenligning var BNP per innbygger i Norge 624.000 kroner. Den enorme forskjellen forsterkes ved at offentlige helsetjenester og utdanning er mye mindre omfattende i Nepal.

Når opprydningsarbeidet nå har startet vil det være nok mennesker i Nepal til å gjøre arbeidet, men lite penger. Pengegaver til etablerte og lokale organisasjoner som Røde Kors er kjempefint, men på lenger sikt trenger Nepal hjelp til sin økonomisk vekst. I 2013 var det 800.000 internasjonale turister som besøkte Nepal. Turisme står for over 10% av BNP, samt at det sysselsetter over en halv million arbeidsplasser.
Så, hvis du virkelig ønsker å bidra skal du planlegge å bruke familiens neste ferie i Nepal. Din ferieøkonomi vil da være med på å bygge opp igjen landet og du vil selv kunne oppleve den vennlige og gjestfrie lokalbefolkningen i landsbyene. For meg var det det første besøk i Nepal, men jeg skal snart tilbake og har ingen betenkeligheter med å ta med meg familie og barn i skolealder.

Du vil garantert få en fantastisk ferie om du har litt interessert for kultur og historie. Liker du i tillegg å være aktiv vil du innse at dette er et paradis. Du kan velge mellom fotturer, terrengsykling, motorsykkel, fjellklatring, jungelsafari, fugletitting, paragliding og varmluftsballong over fjellene i Himalaya eller du kan utforske elvene med flåte, kajakk og kano. Uansett hvordan du velger å bidra så er dette et fantastisk land og som jeg har forelsket meg i.

905610_803127509766436_219753134195668818_o.jpgPrivat foto