- Jeg gjør en del store veivalgsfeil, og det koster meg mye tid, sa Olav Lundanes etter den avsluttende sprinten i årets verdenscup.

- På sprintløpene i Finland og Norge tidligere i høst har det ikke vært denne type veivalgsorientering. Og når jeg blir stilt overfor det i dag gjør jeg feil stort sett hver gang.

Men til tross for en del feil denne helgen har Lundanes gjort mye rett tidligere i sesongen, og ender med 3. plass i verdenscupsammendraget etter en noe beskjeden 24. plass på dagens sprint. De to sveitserne foran han i sammendraget plasserte seg også for Lundanes på dagens sprint, med verdenscupvinner Matthias Kyburz som 3. mann og Daniel Hubmann på delt 6. plass.

- Det er krevende å holde et høyt nivå gjennom 9 verdenscupløp gjennom sesongen. Men denne verdenscupfinalen her i Tsjekkia gikk verre enn jeg hadde fryktet.

Den norske «langdistansekongen» - som Lundanes betegnes etter 3. VM – gull på rad i denne øvelsen – hadde lite å glede seg over under konkurransedagene i Tsjekkia, og ender – som nevnt – da med 3. plass sammenlagt i verdenscupen i en sesong hvor han stort sett har vunnet det som er å vinne på langdistanse.

I dag var det svenske Jonas Leandersson som var best under den veivalgsintensive sprinten. Den svenske verdensmesteren på distansen fra Skottland for 3 år tilbake vant foran Yannick Michels og nevnte Matthias Kyburz. 

Beste norske løper under dagens sprint ble den fotrappe trønderen Trond Einar Moen Pedersli. I dag var han så rapp i avslutningen at han holdt på å «glemme» sistepost. Etter en u-sving på oppløpet og noen sekunder i banken endte det med 10. plass:

- Litt kjipt at jeg taper 10 – 12 sekunder der helt på slutten. Der ryker nok en potensiell topp 6 plassering. Men dette er det beste jeg har gjort i verdenscupen, og jeg må være fornøyd med det, sa han etter løpet.

Junioren Kasper Fosser var også fornøyd med sin 17. plass i dag:

- Det var et greit løp som avslutning på en tøff uke med 4 konkurranser på rappen, sa han.

På damesiden løp Kamilla Olaussen inn til 18. plass etter å ha lagt igjen mye tid i innledningen av løpet:

- Jeg taper 45 sekunder nesten med en gang, og dette var ikke særlig bra, kommenterte hun selvkritisk.

I dameklassen satt verdenscupvinner Tove Alexandersson et verdig punktum for sesongen med seier. Den svenske stjernen – som vant verdenscupen sammenlagt for 5. år på rad – var 20 tallet sekunder foran finske Maija Sianoja. Judith Wyder ble nummer 3.

 Kilde og bilde: Norsk orientering