Kondis1810_350.jpgLes den elektroniske utgaven av Kondis nr. 8 her!

Maria Sagnes Wågan har de siste tre åra tatt elleve NM-medaljer på distanser fra 1500 m til 5000 m. Sjøl hevder hun at hun har "Norges verste løpssteg", men hva gjør vel det når det går så fort unna som 33.49 på 10 km og 9.21 på 3000 m.

Dessuten jobber hun iherdig med både teknikken og kondisjonen, for å bli en enda bedre løper. 

– På sikt har jeg lyst til å prøve å kvalifisere meg til internasjonale mesterskap. Spesielt er det et stort mål for meg å få delta i EM en gang i framtiden, forteller 26-åringen som i høst flytta fra Trondheim til Oslo og nå trener med Tjalve under Knut Kvalheims kyndige ledelse. 

I det nye nummeret møter vi også Håkon Stavik som i høst vant juniorklassen i både norsk og nordisk mesterskap i terrengløp. Nå til helga løper han EM terrengløp, og sammen med Jakob Ingebrigtsen og Simen Halle Haugen kan han fort bidra til norsk medalje i lagkonkurransen. Håkon har trent strukturert bare i drøye to år, og 18-åringen fra Langevåg utenfor Ålesund har hatt en rivende utvikling som det blir spennende å følge videre. 

En godbit for alle løpsinteresserte er intervjuet med Gjert Ingebrigtsen. Der forteller han om sin treningsfilosofi som så langt har ført tre sønner inn i verdenseliten på 1500 m og som har gjort alle tre til europamestre. Det skulle ikke være mulig, men med Gjerts metode er begrensningene like små som det gjennomføringsevnen er stor. 

Og aprorops gjennomføringsevne, så er nettopp treningsgjennomføring et tema som Andreas Grøgaard har satt under lupen i dette nummeret av Kondis. Både gode planer og strukturert evaluering er vel og bra, men for- og etterarbeidet hjelper lite dersom ikke selve gjennomføringen av treninga er gjennomtenkt og god. Grøgaard gir oss en rekke konkrete punkter som kan sikre at utbyttet av treninga blir så bra som mulig. 

I serien, "20 kjappe", har samme Grøgaard spurt Mikael Gunnulfsen om livet som hardtsatsende skiløper. Svara fra 25-åringen er korte, poengterte og interessante. 

En annen skiløper, Kari Vikhagen Gjeitnes, forteller litt mer grundig om sin satsing som Ski Classic-løper. Sammen med Anders Aukland, Tord Asle Gjerdalen og de andre i Team Ragde Eiendom trives hun veldig godt, og hun er klar til å ta opp kampen mot Britta Norgren og Astrid Øyre Slind om sammenlagtseieren i Ski Classic. I intervjuet i Kondis får vi vite både hvordan Kari trener og hvorfor hun trener som hun gjør. 

En som trente enda mer enn både Gunnulfsen og Gjeitnes, var Oddvar Brå. Eller hva skal en si om treningsuker på over 35 timer som han hadde flere av i november i 1973? Dagsdosene på ski lå i disse ukene på 75-80 km. I et utdrag fra Thor Gotaas nye bok, "Oddvar Brå - et skiløperliv" får vi nokså detaljert innblikk i hvor tøffe til å trene skiøperne var på 1970-tallet. Brå-boka blir også anmeldt i bladet, i likhet med Gjert Ingebrigtsens bok, "Kunsten å oppdra en verdensmester". 

Kondis har også testa både det skiutstyret du trenger til vinteren og Polars nye flaggskip, Vantage V.

I spalten "Spør ekspertene" gir Sondre Nordstad Moen konkrete råd om hvordan du kan legge opp treninga for å forbedre deg på både halvmaraton og kortere distanser. Lege Mona Kjeldsberg belyser i hvor stor grad vi som har trent mye over mange år bør engste oss for hjerteflimmer.  

I bladet finner du ellers småstoff, kommentarer, faste spalter og overraskelser. Det er bare å glede seg! Er du ikke allerede Kondis-medlem, så er november-nummeret av Kondis bare én av mange gode grunner til å bli det:

Meld deg inn i Kondis og få ti årlige nummer av bladet pluss mange andre medlemsfordeler!


Bladet ligger allerede ute på kondis.no
De som er medlem, kan også lese de siste årgangene av 
Kondis i digital utgave her. Er du ikke medlem, vil du fra samme sted få lest de første sidene. 

Kondis vil også være å få kjøpt i Narvesen. Ca. ei uke etter at medlemmene har fått det i posten, vil det legges ut for salg i et utvalg kiosker. 

TIDLIGERE UTGAVER AV KONDIS
Kondisutgivelser fra og med 1999 til og med 2015 kan du se og lese smakebiter fra herfra


Kondis1810-2.jpg

Kondis1810_640.jpgMaria Sagnes Wågan løper på sin nye heimebane, ikke langt fra Bogstadvannet i Oslo. (Foto: Bjørn Johannessen)