Desto mer gledelig er at det at Sondre Nordstad Moen er tilbake i konkurransemodus. Det siste vi så til han i konkurranse var maratonløpet i EM der han gav seg etter drøye 25 km på grunn av skade. Så fulgte et langt avbrekk før han gradvis kunne gjenoppta løpinga. Den siste tida har han trent i Kenya, og vi får ta det som et godt tegn at han nå stiller til start i konkurranse. 

Persen til Sondre på 5 km er 13.44 mens han har løpt 5000 m på bane på 13.20,16. Det er vanskelig å vite hva som kan forventes nå, men kanskje kan ei tid under 14 minutter være realistisk. Uansett er forventningene mye større til en annen europeer som nærmest har bosatt seg i Kenya. Sveitsiske Julien Wanders satte for ei uke siden europeisk rekord på halvmaraton med 59.13, og 30. desember gjorde han det samme på 10 km med 27.25. 

Den gjeldende europeiske rekorden på 5 km er på 13.26 og tilhører irske Alistar Cragg. Spørsmålet er om 5 kilometeren kommer litt for tett innpå halvmaratonløpet for Wanders - ti dager kan være i minste laget. Den sveitsiske 22-åringen er også kjent for å ha mer utholdenhet enn fart, så trolig er han ikke like god på 5 km som på halvmaraton. Persen hans på 5000 m er 13.24,79, så han må løpe omtrent like fort for slå den europeiske rekorden. På den andre sida løp han 5 kilometeren mellom 10 og 15 km på 13.45 da han satte halvmaratonpersen, og skulle det være mulig å løpe 20 sekunder fortere på en enkelt 5 km. 

Trolig vil de to europeerne møte en rekke sterke afrikanske løpere i Monaco. I kvinneklassen er Sifan Hassan fra Nederland den store favoritten. Selveste Paula Radcliffe er også påmeldt, men hun er nok mer med for å kaste glans over arrangementet enn for å ta kampen opp med de beste. 


Monaco Runs heimeside

EM friidrett 2018 - BerlinJulien Wanders har nylig satt europeisk rekord på halvmaraton og 10 km. Kan han også klare det på 5 km? Her ser vi han i aksjon under VM i Berlin der han ikke fikk det helt til. (Foto. Bjørn Johannessen)