Kondis1902_350.jpgLes den elektroniske utgaven av Kondis nr. 2 her!

Runa Skrove Falch løp sin første maraton i 2017, på 2.36.48. Tidligere hadde hun i mange år vært på høyt nivå som både bane-, gate- og terrengløper, men ifølge henne er det noe eget med maratondistansen. 

- Maraton er en helt utrolig fysisk og mental opplevelse som er vanskelig å forstå om man ikke har prøvd det selv, forteller Runa til Kondis. Sist høst løp hun 3 minutter fortere enn i debuten da hun ble nummer tre i Malaga Marathon. Nå er det langsiktige målet å kvalifisere seg til OL i Tokyo til neste år. Det vil kreve mye av 28-åringen som i tillegg til løpinga jobber i full stilling som advokatfullmektig. Til Kondis forteller hun om hvordan hun legger opp treninga og ellers får kabalen til å gå opp. 

Travle dager har også Nina Wavik Ytterstad som ble kåra til landets beste veteranløper i både 2012 og 2018. Kondis har vært med henne på en ukes treningsleir, og vi kan røpe at 56-åringen fra Groruddalen rakk å loggføre 190 løpskilometer i løpet av de sju døgna. Nå har hun siktet retta mot Hamburg Marathon der hun håper på ei tid på 2.53-tallet og norsk aldersrekord.  

Litt lenger ned på aldersskalaen, men høyt oppe på prestasjonsskalaen befinner Martin Kirkeberg Mørk seg. 18-åringen fra Drammen tok nylig to gull i langrenn i Det europeiske ungdoms-OL, og også bak hans resultater ligger det masse hengivenhet og systematisk trening over år. Martin driver det han kaller "løpsinspirert langrennstrening", og i likhet med sin søster Emma er han også en meget habil løper med f.eks. 31.19 fra Hytteplanmila sist høst. På Ung-Kondis-sidene får du lese mer om hvordan han legger opp treninga og hva det betyr å tilhøre Team Kirkeberg Mørk.  

I serien "Min treningsfilosofi" er turen kommet til en som kan mer om løpstrening enn de aller fleste. Leif Inge Tjelta har løpt fort sjøl, trent en rekke løpere på høyt nivå og brukt store deler av livet sitt til å studere hva slags trening som må til om en skal få ut potensialet sitt som løper.

- Den største feilen mange gjør, er at de løper altfor fort på intervalløktene, hevder Tjelta og legger til at noe av Gjert Ingebrigtsens store styrke som trener er at han er utrolig flink til å styre intensiteten på øktene til sønnene. 

- De løper fort, men ikke for fort på intervalløktene, sier han. 

I serien "20 kjappe" har Andreas Grøgaard spurt Marius Vedvik om livet som en av Norges beste langdistanseløpere, og i et av svara røper 26-åringen at han ikke har noe imot å springe maraton på under 2.10 om ti år. 

Mange har kjøpt seg sportsklokke med pulsmåling i håndleddet. Hvor nøyaktig og bra er en slik måling sammenlikna med den målinga et pulsbelte kan gi? Et panel fra Kondis dro ut på intervalløkt med ei klokka på hver arm. Den ene klokka tok inn signal fra håndleddet mens den andre fikk signala fra brystbeltet. Hvor store var forskjellene, og hvilken av de to målemetodene viste seg å være mest nøyaktig? 

Kondis har også testa løpesko og anmeldt Are Kalvøs "Hyttebok frå helvete", som skulle passe godt som påskelitteratur. Vi har også sett på noen av fordelene det kan gi å gå fra spinningsykkel til å sykle på rulle. Og hva med sportsernæring i form av barer og spesiallaga drikker - trenger vi det og i tilfelle til hva? I Kondis får du oppskriftene om du ønsker å lage barene og drikken sjøl. 

Ellers finner du både småstoff, kommentarer, faste spalter og overraskelser i det nye Kondis-bladet. Det er bare å glede seg til å lese! Er du ikke allerede Kondis-medlem, så er mars-nummeret av Kondis bare én av mange gode grunner til å bli det:

Meld deg inn i Kondis og få ti årlige nummer av bladet pluss mange andre medlemsfordeler!


Bladet ligger allerede ute på kondis.no
De som er medlem, kan også lese de siste årgangene av 
Kondis i digital utgave her. Er du ikke medlem, vil du fra samme sted få lest de første sidene. 

Kondis vil også være å få kjøpt i Narvesen. Ca. ei uke etter at medlemmene har fått det i posten, vil det legges ut for salg i et utvalg kiosker. Medlemmene vil få papirutgaven i posten løpet av uke 11. 

TIDLIGERE UTGAVER AV KONDIS
Kondisutgivelser fra og med 1999 til og med 2015 kan du se og lese smakebiter fra herfra


Kondis1902-2.jpg
 

Kondis1902_640.jpg
Runa Skrove Falch løper lett gjennom vinteren - mot nye maratonmål. (Foto: Bjørn Johannessen)