Stranda fjord trail raceLørdag 10. august ble Stranda Fjord Trail Race arrangert for femte gang, og med nye løyper. De tidligere 33 km og 8,5 km var nå byttet ut med 48 kilometer og 25 km. Mens majoriteten av deltagerne tidligere løp den lengste løypa ble deltagerne jevnere fordelt på de to nye løypene med henholdsvis 129 og 214 startende (104 og 213 fullførte). Det var 40 flere startende i år enn i fjor, men 23 mindre enn i toppåret 2017.

Det er tøffe løyper begge to, Den ultralange løypa på 48 km over fem fjelltopper har 3850 høydemeter, mens "kortløypa" på 25 kilometer over to fjelltopper har 1700 høydemeter.

Den internasjonale deltagelsen er stor med hele 156 utenlandske løpere (fra 28 nasjoner) av totalt 412 påmeldte.

- Vi kunne ikke ønsket oss et bedre løpevær enn hva vi fikk i helga, overskya om morningen som sprakk opp utover dagen med perfekte temperaturer for løping, sier løpsleder Oscar Almgren som var godt fornyd med deltagelsen.

- Vi satser videre mot neste år og planlegger da at tredje løp som skal gå i tillegg til disse to som kommer bli over 10 mil langt, sier Almgren.

Bildet kan inneholde: fjell, himmel, sky, utendørs, natur og vann
Når været er bra er utsikten fantastisk i Stranda Fjord Trail Race. (Foto: SFTR)

Sara-Rebakka Færø Linde og Simen Hjalmar Wästlund vant 48 km

Vareggløperen Sara-Rebakka Færø Linde har markert seg med mange seire på ultraløp i år, og selv med klubbvenninnen Henriette Albom på startstreken ble det en ny seier. De to Vareggkvinnene var i en klasse for seg og løp i mål på henholdsvis 6 timer 59 minutter og 7 timer 7 minutter.

Også på de neste to plassene var det bergensk, med Therese Sjursen fra BFG Bergen Løpeklubb på 3. plass og Renate Galleberg.

Helbergensk pall i kvinneklassen på 48 km. (Foto: SFTR)

Det var en o-løper som ble første løper i mål på ultraløpet da svenske Simen Hjalmar Wästlund krysset målstreken på tiden 5:59:34. 25-åringen løper for Bekkelaget SK, men bor på Notodden. Han løp VM-uttaksløpene (VM arrangeres i Norge denne uka), men i stedet for VM-deltagelse ble det utltraløp på Stranda for o-løperen.

Simen har løpt ultraløp tidligere, i alle fall Blefjells Beste to ganger (5. plass 2016, 2. plass 2017). Nå slo han den sterke slokavkiske SkyRace-løperen Peter Frano med 8 minutter. Slovaken ble blant annet nummer 5 i det tøffe Hamperokken SkyRace i Tromsø for noen uker siden.

Det var to svenske løpere på pallen med Simon Karlsson fra Ärla IF (Eskilstuna) på tredjeplass.Han var 2 minutter etter Frano og altså 10 minutter etter Wästlund. Disse tre skilte seg ut med solid avstand til alle de norske løperne der Arve Åsnes fra Svint IL var best med 4. plass og 6:56:27.

Pallen på 48 km herrer med to svensker og en slovak. (Foto: SFTR)

Eina Edgren og Jo Forseth Indgaard vant 25 km

Det ble o-løpere på topp også på 25-kilometeren. Jo Forseth Indgaard (28) fra Frol IL satset på å kvalifisere seg til VM som går i Østfiold denne uka, men det er knalltøft å komme med i et VM der bare tre fra hver nasjon får løpe de enkelte distansene. Også vinneren av kvinneklassen, Aina Edgren, og andremann i herreklassen, Henrik Håkansson, er o-løpere som begge konkurrerer for Göteborg-Majorna OK.

De tre raskeste kvinnene på 25 kilometer. (Foto: SFTR)

Herrepallen etter 25 km. (Foto: SFTR)