Tove Alexandersson (26) stupte over målstreken og ble liggende totalt utmattet i to-tre minutter etter å ha sikret seg VM-gull nummer to under WOC 2019.

 

Alexandersson var i en sekundstrid mot sveitsiske Simona Aebersold gjennom hele løpet. Etter å ha gått opp i ledelsen på den første posten på den korte siste sløyfa, den 17. av 20 poster, presset Tove seg til det ytterste og maktet å holde unna med fem sekunders margin. Dermed tok hun karrierens niende VM-gull i orientering.

- Jeg har aldri sett Tove så sliten, sa VM-speaker Kjell Erik Kristiansen, som har sett den svenske superstjernen i utallige konkurranser helt siden Tove var tidlig i tenårene.

m08ToveAlexandersson.jpg

Førsteårs senior Aebersold kom inn til klar ledelse på et tidligere startnummer. Hun håpet på gull etter målgang, men fulgte uansett opp bronsemedaljen fra langdistansen med en knallsterk sølvmedalje. 

m02Aebersold.jpgNær to minutter bak gullduellen var det en tett, intens og ulidelig spennende bronsekamp: 
Til slutt delte Russlands tittelforsvarer Natalia Gemperle og Finlands Venla Harju bronsen. Duoen var to sekunder foran Norges superveteran Anne Margrethe Hausken Nordberg (43), tre sekunder foran sveitsiske Sabine Hauswirth og sju sekunder foran onsdagens sølvvinner, Lina Strand fra Sverige.

m03AMHN_TA.jpg

På pressekonferansen etter løpet fikk medaljevinnerne "låne" medaljene de skal få utdelt på Sarpsborg Torg i kveld i kveld. Der sa de blant annet:

- Jeg er vant til å ta ut mye mot slutten av løpet, men jeg har sjelden tatt ut mer. Løpet var bra, og på slutten handlet det bare om å fighte, sa Alexandersson.

m05Gemperle.jpg

- Utrolig! Om noen hadde fortalt meg i fjor at jeg kom til å delta på WOC 2019, ville jeg tenkt at det ville bli vanskelig. Og nå har jeg to medaljer! Jeg er kjempeglad for dette sølvet og på ingen måte lei meg over at gullet glapp, smilte Aebersold.

- Et helt ok løp, med bare noen små feil, sa Harju om sitt bronseløp.

- Jeg prøvde å være aggressiv og i dag og angripe terrenget, fortalte Gemperle om sin taktikk.

m04AMHN.jpg

Anne Margrethe Hausken Nordberg tapte for øvrig anslagsvis fem sekunder - og slik sett teoretisk medaljen - ved å løpe feil inne på golfbanen på vei mot publikumsposten, 16. post. Det lot til gjengjeld til å tenne henne og hun løp fra Tove Alexandersson på sisterunden, etter å ha blitt tatt igjen med to minutter.

For de to øvrige norske, Marianne Andersen og Kamilla Olaussen, ble det en ny tung dag, begge brukte over fire minutter mer enn vinneren. Marianne endte på 12. plass og Kamilla ble nummer 16.

- En skade i setemuskulaturen har satt meg tilbake. Det har føltes ok på trening, men jeg var ikke restituert etter langdistansen, sa Marianne etter løpet.

m06MarianneAndersen.jpg

- Det gikk tungt også i dag. Ingen overraskelse etter at det gikk så tungt på onsdag, kommenterte Kamilla - som med en kropp uten futt, pluss en bom underveis, aldri var med på å prege den spennende VM-finalen ved Mørk.

m09KamillaOlaussen.jpg

 

 

m01Pall_damer.jpg

Tekst: PM WOC2019

WOC 2019

Resultater

Women, 5 480 m:
1) Tove Alexandersson, Sweden, 38.20,
2) Simona Aebersold, Switzerland, 38.25,
3) Venla Harju, Finland, 40.05,
3) Natalia Gemperle, Russian Federation, 40.05,
5) Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norway, 40.07,
6) Sabine Hauswirth, Switzerland, 40.08,
---------------------------
12) Marianne Andersen, Norway, 42.39,
16) Kamilla Olaussen, Norway, 43.18.