Da påmeldingsfristen til NM gikk ut i går kveld, var 310 påmeldt de ordinære distansene. Det er nesten like mange som da Bøler arrangerte NM i Oslo i 2008 med noe som den gangen ble regna for å være meget god deltakelse. I tillegg til de 310 er det også 17 som har meldt seg på i det åpne folkeløpet som også går i NM-løypa. 

Mesterskapet har klasser for ungdom, juniorer, seniorer og veteraner. På damesida er det 49 som er med og kjemper om seniormedaljene mens 90 menn gjør det samme. Sjøl om en del av de aller beste løperne mangler, er det høy kvalitet på begge feltene. 

Én favoritt og én outsider blant damene

Blant damene er Therese Johaug den store favoritten. Opptredenen hennes på 10 000 meteren i hoved-NM i sommer var virkelig imponerende. Da vant hun klart og satte mesterskapsrekord med 32.20,86. Nærmeste kvinne, Maria Sagnes Wågan, var nesten halvannet minutt bak. 

I terrenget er det å forvente at Therese Johaug hevder seg enda bedre. I Frognerparken er underlaget variert med grus, gras og sti, og det er også en lang og sugende motbakke på hver 2 km-runde som kvinnene løper tre ganger. Der vil nok jenta som er så god i motbakker både med og uten ski på beina, virkelig komme til sin rett. 

Den eneste som kan henge med Therese Johaug, vil nok være Sigrid Jervell Våg. Hun viste at hun er i sitt livs form da hun vant Norgesløpet på 32.50. Tida er bare halvminuttet bak den Johaug hadde i NM, men sjøl om også Jervell Våg er en god terrengløper, så vil nok forskjellen mellom de to heller bli større enn mindre når flat bane og vei byttes ut med kupert terreng. Men Johaug gjør nok klokt i å kvitte seg med Jervell Våg før spurten, for BUL-jenta er kjent som en sterk avslutter. Da hun tok gull i NM terrengløp på Bratsberg i fjor, var det mot slutten hun stakk fra konkurrentene. 

Bak disse to er det veldig åpent mellom flere sterke løpere. Maria Sagnes Wågan ble nummer to i fjor og nummer to på 10 000 meteren i NM i år. Karoline Holsen Kyte har vist god form i det siste med blant annet seier i Skåla Opp. Eli Anne Dvergsdal er en annen motbakkeløper som også gjør det bra i flatere løyper. Annie Bergsagel som vant halvmaraton i Oslo, blir helt klart å regne med også her. Skiløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen er også en god løper og vil ganske sikkert være langt framme i feltet. 

Karoline Bjerkeli Grøvdal har valgt ikke å stille, og dermed blir vi snytt for den duellen det kunne blitt mellom henne og Therese Johaug. Også flere andre gode løpere, som Vienna Søyland, Pernille Epland og Runa Falch står over. Uansett blir det et veldig spennende oppgjør, og antakelig blir det mest spenning om hvem som tar bronsemedaljen. 

Kondis' medaljetips
1. Therese Johaug, Ren-Eng
2. Sigrid Jervell Våg, BUL
3. Annie Bersagel, Tjalve

Therese Johaug sprang fortare enn det nokon før har gjort på 10 000 m i NM. (Foto: Samuel Hafsahl)
De som vil prøve å henge på Therese Johaug, tar på seg en tøff oppgave. (Foto: Samuel Hafsahl) 

Kvinner_senior_teten_4S7A1963.jpg
Sigrid Jervell Våg løp fra konkurrentene i fjor, men i år vil hun få tøffere motstand. (Foto: Runar Gilberg) 


Åpent i herreklassen

Det har ryktes at Jakob og Henrik Ingebrigtsen stiller til start, og en liten stund i går ettermiddag lå alle de tre løpende Ingebrigtsen-brødrene inne på startlista. Så ble de av en eller annen grunn fjerna. Det som er helt klart, er at Filip ikke stiller, men vi har i denne forhåndsomtalen som utgangspunkt at ingen av de tre vil være med på søndag. 

Uten "The Ingebrigtsens" og Sondre Nordstad Moen blir løpet betydelig mer åpent. Den kanskje største favoritten er fjorsårsvinner Didrik Tønseth som vant så suverent under tilsvarende mesterskap i fjor. Da slo han mannen på andreplass, Senay Fissehatsion, med 26 sekunder. Senay er påmeldt også i år og viste god form da han sist helg vant Norgesløpet på 29.23. Der var han tett fulgt av Ådne Andersen og Erik Udø Pedersen som også stiller i NM og vil tilhøre favorittsjiktet der. 

Andre sterke navn er Sigurd Ruud Skjeseth, Stian Øvergaard Aarvik, Eivind Øygard og Ørjan Grønnevig. I tillegg skal vi se opp for o-løper Kasper Fosser som gjorde omtrent reint bord i junior-VM i orientering og tok sølv på langdistansen i senior-VM. Han løp også overbevisende da han vant Sørkedalsløpet tidligere i høst. En annen kar som har hevda seg godt i både løping og orientering, er Vegard Ølstad Dalberg. Han har de siste åra satsa mest på orientering, men det blir spennende å se hva han kan utrette i Frognerparken. 

Vi skal heller ikke glømme skiløper Eirik Mysen som ble nummer sju på 10000 meteren i NM, og som vi ble bedre kjent med i forrige nummer av Kondis

Kondis' medaljetips
1. Didrik Tønseth, Mosvik
2. Ådne Andersen, Dimna
3. Erik Udø Pedersen, Kristiansand

Menn-senior_pallen_4S7A3685.jpgDidrik Tønseth (midten) vant foran Senay Fissehatsion (til høyre) og Marius Vedvik i fjor. I år stiller ikke Vedvik, men de to andre kan fort kjempe om seieren i år også. Det som taler mot Senay, er at han også er påmeldt Furumomila som går dagen i forvegen. (Foto: Runar Gilberg) 

Aadne_Andersen_og_Senay_Fissehatsion_4S7A3521.jpg
Ådne Andersen løp fra Senay Fissehatsion og tok en overbevisende seier på halvmaraton i Oslo. I Norgesløpet var rekkefølgen den motsatte. 


Sterke 16- og 17-åringer blant favorittene i junior kvinner

I juniorklassen for kvinner er det to 16-åringer og én 17-åring blant de største favorittene. Dette sjøl om det er egne UM-klasser for 15-, 16- og 17-åringer. Ina og Maren Halle Haugen som fyller 16 seinere i år, pluss 17 år gamle Mari Roligheten Ruud vil heller være med å kjempe om medaljene i den i utgangspunktet langt tøffere juniorklassen. Alle tre løper for Sandefjordsklubben Runar, og alle tre er medaljekandidater. 

Tøffest motstand vil de antakelig få fra Christine Næss, Emilie Mo, Thea Austbø, Grethe Tyldum og Andrea Modin Engesæth. Sistnevnte tok NM-gullet i den korte løypa i vår. Et par meget habile jenter - Vilde Vaage Henriksen og Emma Kirkeberg Mørk - savnes. 13 jenter er påmeldt i juniorklassen. 

Kvinner_Junior_pallen_4S7A4291.jpgAndrea Modin Engesæth (midten) tok gullet foran Grethe Tyldum (til venstre) og Vilde Vaage Henriksen i NM terrengløp kort løype i vår. De to førstnevnte stiller til start og er blant favorittene også nå. (Foto: Runar Gilberg)


Mange gutter slåss om medaljene i juniorklassen

I juniorklassen for menn er det mange løpere som kan være med og kjempe om de tre medaljene. Moa Bollerød vant NM terreng kort løype i vår. Håkon Stavik vant lang løype - og nordisk - i fjor. Jonathan Vedvik viste form i junior-NM der han tok et klart gull på 5000 meteren. Trym Tønnessen fra Halden tok sølv i kort løype i vår og er vanligvis minst like sterk på lengre distanser. I tillegg har vi unge Abdullah Rabi fra Runar, Magnus Tuv Myhre fra Brandbu, Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal og ganske mange som på en god dag kan være med å kjempe helt i teten.  

Sølvvinneren fra 5000 meteren i junior-NM, Martin Kirkeberg Mørk, er kanskje den beste som ikke stiller til start. 27 løpere er påmeldt i juniorklassen. 

Menn_junior_Moa_Bolleroed_4S7A3936.jpg
Moa Bollerød tok NM-gullet foran Trym Tønnesen i den korte løypa i Larvik i vår. (Foto: Runar Gilberg) 


Det er også innlagt ungdomsmesterskap med klasser for 15-, 16- og 17-åringer. Også her er deltakelsen god. Det er den også i mange av veteranklassene som går fra 35 år og oppover. I noen av kvinneklassene vil det imidlertid bli medalje på alle som fullfører. 

NRK vil ha direkte sending fra senior kvinner og senior menn. 

Påmeldte deltakere

2018: Didrik Tønseth og Sigrid Våg vant NM terrengløp
2017: Live Solheimdal vant NM terreng, slo Maria Wågan og Karoline Kyte​

Løypene
10 km: Menn senior og veteran 35-49 år
  6 km: Kvinner senior og veteran 35-49 år - herrer junior og menn 50 år+
  4 km: UM gutter og jenter, kvinner junior, kvinner veteran 50 år+
  2 km: Jubileumsløp 10 år+

Det vil også bli arrangert et jubileumsløp for alle som har lyst til å prøve en runde i NM løypa.

Arrangementets hjemmeside   

Løypa (2).jpg
Den 2 km lange løypa sett fra lufta. Det er ca. 25 høydemeter per runde. 


Tidligere omtale av NM her på kondis.no