NM Friidrett 2019 - 10000m - Therese JohaugNM Friidrett 2019 på Hamar - 5000 meter menn - Henrik IngebrigtsenRunar Gilberg har vurdert deltagerne i denne omtalen: Therese Johaug favoritt blant damene, men hvem blir beste mann i NM terreng? Senere er det blitt kjent at også Henrik Ingebrigtsen stiller til start, og dermed må regnes som favoritt, selv om han dagen før inngår som en av mange fartsholdere i  Eilud Cipchoges 1:59-forsøk på maraton.

NRK TV: 13:40-15:10 Kvinner senior og menn senior
Arrangørens streaming 15:20-16:00
Alle resultater (EQ Timing)

Kvinner senior 6 km 13:45

Kollen-stemning da Therese Johaug vant terreng-NM

Therese Johaug la seg litt bak Sigrid Jervell Våg ut fra start, men i første motbakken tok Therese teten og fikk luke som vokste litt og litt hele løpet. Det ble altså favorittseier til Therese, men vi fikk også solide løp av Sigrid Jervell Våg fra IL i BUL og Maria Sagnes Wågan fra IK Tjalve på sølv- og bronseplass. De var bare 28 og 31 sekunder bak Therese i mål. Fjerde raskest var Annie Bersagel fra IK Tjalve som vant K35-39.

Therese_tet.jpgHalvveis på 1. runde i kvinneklassen med Therese Johaug foran Sigrid Jervell Våg og Maria Sagnes Wågan. Slik var stillingen også i mål. (Foto: Sylvain Cavatz)

Henrik Ingebrigtsen vant tett og spennende duell mot Didrik Tønseth

Henrik Ingebrigtsen rakk start, og han holdt unna for en veldig sterk Didrik Tønset som ikke slapp før i siste motbakken med 2-300 meter igjen til mål. Det ble altså seier til friidrett over ski, men fjorårsvinner Tønseth imponerte stort. De to fikk veldig stor luke til resten av feltet på de to siste rundene. Bronsen gikk til Senay Fissehatsion fra IK Tjalve, mens Årne Andersen fra Dimna IL spurtbeseiret o-løper Kasper Fosser fra IL Heming i kampen om 4. plass.

Starten i herrenes seniorklasse. (Foto: Runar Gilberg)

Firedobbelt Runar IL i kvinnenes juniorklasse

Det ble som ventet mye Runar IL i toppen på jentens juniorklasse U20. 16-åringene Ina og Maren Halle Haugen gikk opp fra UM-klassen K16 for å måle krefter i U20-klassen. Tvillngene løp inn til gull (Ina) og sølv, men måtte seg seg spurtslått av K16-vinner Ingeborg Østgård.

Tre ganger IL Runar på pallen. (Foto: Kjell Vigestad)

16-åring utfordret tre år eldre konkurrenter

Abdullahi Dahir Rabi fra Runar IL gjorde som Halle Haugen-tvillingene fra samme klubb og gikk opp fra UM til juniorklassen. Han dro det meste av løpet, men i siste bakken rykket Håkon Stavik fra Ålesunds FIK fra og sikret gullet snaue to sekunder foran den tøffe 16-åringer fra Runar. Bronsevinner Jonatan Vedvik hang med i 5 kilometer til Abdullahi gjorde et rykk, da han måtte slippe.

Pallen i gutter U20. (Foto: Runar Gilberg)

Imponerende løp av vinnerne i K15 og K16

Ingeborg Østgård fra Ren-Eng Friidrett vant K16 og slo også vinneren i U20 som løp i samme heat. Både hun og vinneren av K15, Anna Marie Nordengen Sirevåg var med i en 5-jenters gruppe som kom samlet mot mål. Ingeborg var sterkest av alle og Anne Marie sikret seg gull i K15. Marte Mikkelsplass fra Bromma IL vant K17.

Ingeborg Østgård imponerte med seier i K16 foran alle U20-jentene. (Foto: Runar Gilberg)

Seire til Steinkjer, Ren-Eng og Gneist i guttenes UM

Philip Massacand fra Gneit dro i praksis hele veien fra start til mål da han vant M17-klassen. Lenge hang M16-vinner Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren.-Eng seg på, men på siste runden måtte han slippe med en del sekunder. Mathias Vanem Aas fra Steinkjer FIK vant M15.

Pallen i 15-årsklassen. (Foto: Kjell Vigestad)

46 deltagere og 9 gullvinnere i herrer veteran

Det ble kåret seks vinnere i klassene 50år + som løp i felt med U20-gutta. Klart raskest var som ventet vinnerne i M50 og M55, Jon Per  Nygaard fra FIK Ren-Eng og Bo Engdal fra Koll IL I de yngste veteranklassene ble det løpt 10 km sammen med senior herrer, og Eirik Gramstad fra SK Vidar - som seiret i M35 - var 12. raskeste løper totalt. Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL vant M40 på en tid som var bare 22 sekunder etter Eirik.

Eirik Gramstad seiret i yngste veteranklasse. (Foto: Runar Gilberg)

Liten deltagelse i veteranklassene for kvinner

Kvinner 50 år+ løp 4 kilometer sammen med UM og U20-jentene. Det var bare 9 kvinner totalt i disse klassene (fem av dem i K55), men fire av dem sikret seg et NM-gull i terrengløp. I klassene 35-49 var det 7 deltagere, de løp 6 km sammen med kvinner senior. Annie Bersagel fra IK Tjalve var fjerde best av alle, altså plassen etter NM-bronse i seniorklassen, men må nøye seg med gullet i K35.

Annie Bersagel vant K35 på dagens 4. beste tid på kvinnenes 6 km. (Foto: Sylvain Cavatz)

1 334   Annie Bersagel Tjalve 20:53 K 35-39
1 305   Anita Iversen Lilleskare BFG Bergen Løpeklubb 22:19 K 40-44
1 307   Mette Eid Løvås Strindheim IL 24:21 K 45-49
1 101   Anne Hinsch Rye Sp.Kl. 17:31 K 55-59
1 142   Mona Kjølseth Sportsklubben Vidar 22:00 K 60-64
1 108   Ingunn Ytrehus Romerike Ultraløperkl. 20:54 K 65-69
1 152   Marian Stenbakk Moss IL 23:59 K 75+