Den norske troppen som sendes til Finland mangler de største navnene slik som Ingebrigtsens, Sondre Nordstad Moen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, men det er like fullt mange gode norske løpere som kan kjempe i toppen.

Konkurransen vil foregå på en golfbane i sløyfer på 1,5 km. Der ble det også ble arrangert finsk mesterskap i terrengløp for to år siden.

Nettsiden til Nordisk mesterskap i terrengløp
 

Den norske troppen:

Menn senior (9 km):

Eivind Øygard, Jølster IL
Ådne Andersen, Dimna IL
Ole Kasper Harlem Fosser, IL Heming
Halfdan-Emil Færø, Varegg IL

I fjorårets nordiske mesterskap i terrengløp på Island var Ørjan Grønnevig og Erik Udø Pedersen våre beste menn i seniorklassen med henholdsvis 5. og 12. plass. Disse er ikke med i den norske troppen i år. Opprinnelig var også Marius Vedvik tatt ut på det norske laget, men han har valgt å stå over. Han la ut følgende melding på sin Strava-konto:

 – Har dessverre bestemt meg for å stå over nordisk terrengløp neste søndag. For mykje som ikkje stemmer for øyeblikket og ønsker ikkje fleire negative opplevingar før neste sesong. Har meldt avbud og ønsker den norske troppen masse lykke til!

I årets NM i terrengløp i Frognerparken tok Ådne Andersen en 4. plass i et løp som ble vunnet av Henrik Ingebrigtsen foran Didrik Tønseth. Ådne er omskolert 1500-meterløper som nå har hatt suksess på også lengre distanser, så det kan bli spennende å se hva han får ut av sitt møte med sine nordiske konkurrenter. Og i det samme NM kom orienteringsløperen Kasper Fosser inn sekundet bak Ådne, så disse er på samme høye nivå.

I Nordisk møter de norske løperne blant annet svenske David Nilsson som pleier å være blant medaljekandidatene i dette mesterskapet. Vi så han sist under Hytteplanmila der han var en av de løperne som lengst klarte å henge på Jakob Ingebrigtsen.

Eivind Øygard har også vist seg som et sterkt norsk kort på terrengløp, og Varegg-løperen Halfdan-Emil Færø drev blant og yppet seg under NM terrengløp i år der han  til slutt tok en 7. plass.


Kvinner senior (7.5 km):

Maria Wågan, IK Tjalve
Amalie Sæten, Ullensaker/Kisa IL
Kristine Lande Dommersnes, Haugesund IL
Live Solheimdal, SK Vidar

I kvinnenes tropp mangler også årets norgesmester i terrengløp, Therese Johaug, som ikke har funnet plass til dette mesterskapet i oppkjøringen til en ny skisesong.

Maria Wågan tok tredjeplassen i NM, og hun er på plass som vårt antatt sterkeste kort. Også Amalie Sæten og Kristine Lande Dommersnes var langt fremme i det samme mesterskapet. Live Solheimdal fra SK Vidar kom inn i troppen i går. Hun ble norgesmester i terrengløp for to år siden. I følge rapporene har hun vært i St. Moritz og trent siden NM i terrengløp der hun ble nummer 5, så forhåpentligvis kan hun ha hatt litt formstigning.

Favoritten her er den regjerende mester Anna Emilie Møller, som viste god form under VM i Doha.

I fjorårets nordiske mesterskap i terrengløp var det Sigrid Jervell Våg som ble beste norske.
 

MJ_Haakon_Stavik.jpgFra fjorårets nordiske mesterskap i terrengløp, her vant Håkon Stavik. Kan han gjenta dette i årets mesterskap? (Foto: Fredrik Vedvik)

Menn junior 19 år (6 km):

Håkon Stavik, Ålesund FIK
Jonatan Vedvik, Tønsberg FIK
Ibrahim Buras, Lillehammer IF
Magnus Tuv Myhre, Brandbu IF     

Håkon Stavik vant juniorklassen i fjorårets Nordiske mesterskap, og i forbindelse med at han i år tok gullet i NM terrengløp uttalte han til Kondis at målet var å gjenta denne prestasjonen i år. I NM-løpet var det Jonatan Vedvik som gjorde storparten av drajobben før Håkon tok seieren i spurten. Her kan Jonatan bli en utfordrer i Nordisk også. Håkon selv regner i hvert fall Jonatan som en av sine største utfordrere, i tillegg til svenske Omar Nuur som tok sølvmedalje på 3000 meter hinder i EM i U20 i sommer.

Kvinner junior 19 år (4.5 km):

Ina Halle Haugen, IL Runar
Maren Halle Haugen, IL Runar
Andrea Modin Engesæth, IL Runar
Ingeborg Østgård, FIK Ren-Eng

Det norske juniorlaget på kvinnesiden er nesten et rent klubblag fra Runar, og med god grunn siden tvillingene Ina og Maren Halle Haugen sammen med Andrea Modin Engesæth har dominert denne klassen gjennom sesongen. Disse tre herjet med konkurrentene under NM terreng, og den eneste i feltet av løpere under 20 år som klarte å blande seg inn blant disse på resultatlisten var nettopp Ingeborg Østgård fra FIK Ren-Eng, som var først i mål av alle. 16-åringen fra Dalsbygda er nå tatt ut som fjerde jente på det norske laget.

I fjor var Emma Kirkeberg Mørk beste norske i dette mesterskapet med en fjerdeplass.