Tenk om treningsklærne dine kunne fortalt deg om du gjør øvelsene på treningsstudioet riktig?
Den teknologien er nå på vei.

 

Den bærbare teknologien kommer løpende
Når Google lanserte Google Glass for 20 måneder siden under Google IO ble det hele motatt med et WOW! Nå har det viste det seg at dette produktet kom vel tidlig for masseproduksjon.
Men om Google var (for) tidlige ute med denne bærbare ("wearable") teknologien har tiden siden  vist at en rekke slike produkter vil komme. 2014 var et år hvor vi bl.a. så en rekke "helse- armbånd" som ga deg hvor langt du hadde gått, kalorier du hadde brukt etc. Smarte klokker (SmartWatches) fikk sin debut i 2014 med programmer for å måle puls, skritt m.m. og med kontakt via blåtann mot treningsprogrammer som Endomondo.  Mange av produktene er svært enkle, gir begrenset informasjon og nøyaktighet,  men de strekker teknologien vi mennesker omgir oss med ytterligere et steg fremover.  I 2015 vil vi få se en rekke nye produkter og de vil bli stadig bedre. Ikke minst for oss kondisjonister kommer det mye nytt neste år.

Den personlige trener du alltid har med deg.
Det siste året har vært fullt av reportasjer i mediene om folk som har sin personlig trener, ikke bare eliteutøvere men også den helt vanlige kvinne i gata. 
Men det koster å ha sin personlige trener, for  mange er det en altfor stor økonomisk utgift. 
Hva om du kunne ha en personlig trener som ikke koster så mye å som du ikke trengte å gjøre avtaler med for hver gang du trengte henne? 

Silicon Valley Start-Up firmaet Athos kommer i 2015 med en løsning på dette. 
Grunnleggerne Dhananja Jayalath og Christopher Wiebe startet opp firmaet fordi de var frustrerte over at de ikke kunne vite om de gjorde øvelsene riktig i treningsstudioet.
Ettersom de var studenter var det å ha en personlig trener alt for dyrt. Som elektronikk-ingeniører mente de at det burde kunne være en måte innsamle informasjon fra muskelarbeidet på en friksjonsfri måte. 
Når det ikke fantes noen løsning for dette på markedet bestemte Jayalath og Wiebe å lage er produkt som kunne hjelpe folk å få større innsikt i sin trening uten at det skulle forstyrre selve treningen.

Treningsklær med innlagt teknologi, sentralenhet og program på smarttelefonen
Løsningen de har kommet opp med er "smarte" treningsklær som gir informasjon om muskelarbeidet, pulsen, pusten med mer.  Via en blåtann-enhet, "Core" (som festes på treningsklærne), sendes så informasjonen over til et porgram på smarttelefonen din etter at du først har kalibrert enheten.

Prisen for blåtann-enheten "Core" er 199 dollar og treningbuksen og treningsskjorta koster hver 99 dollar. Til sammen ca. 2800 norske kroner. Klærne kan kjøres igjennom vaskemaskinen og kommer med skjulte lommer for oppbevaring av nøkler og penger m.m.
Core'n veier mindre enn 20 gram og batterikapaisteten er på 10 timer.
Treningsskjorta har 14 EMG sensorer mens buksa har 8. Skjorta har 2 hjertefrekvenssensor mens buksa har 4. Treningsskjorta har 2 pustesensorer. I motsetning til pulsbelter trenger ikke sensorene å være våte før de virker. Det er ingen ledninger på treningstøyet så det hele skal være komfortbalet å bruke.


Nettstedet Techcrunch fikk en demostrasjon av Athos og du kan se videoen  her. Der får du bl.a.se  hvordan en kan se om en bruker for mye av musklene et sted og mindre et annet sted. Utstyret kan vise dette enten en sykler eller trener styrke eller andre treningsformer i treningsstudioet. I programmet på smarttelefonen vil en se hvordan muskelarbeidet utføres.

Athos hjemmeside.