Hytteplantesten startet som en formtest før Ringeriksmaraton, og altså ikke en tidlig test på formen før Hytteplanmila. I Ringeriksmaraton (18. aug) er det jo stafetten som samler suverent flest deltagere, med etapper mellom 5000 og 5438 meter. Dette var 13. utgaven av løpet.

Okabumichael på vei til ny seier og løyperekord. (Foto: Hans Edgard Rakeie)

Nok en løyperekord til Okubamichael Fissehatsion
Okubamichael Fissehatsion (25) fra IK Tjalve vant Hytteplanlesten overlegent i år som i fjor, og nå løp han ett sekund fortere med tiden 14:46. Dermed ble det også løyperekord på eritreeren med ett sekund. Nærmest fulgte Senay Fissehatsion. som er to år yngre enn Okuba og kommer også fra Asmara i Eritrea, på tiden 15:18. Ronny Losoa fra Sigdal FIK ble nummer tre (15:42) i år som i fjor, mens Andreas Sjurseth fra SK Vidar var fjerdemann under 16 minutter med 15:47.

Beste lokale løper, Johannes Bjertnæs, fikk også testet formen, og løp inn til 5. plass på 16.02 som er ett sekund svakere enn fjorårstiden. Okubamichaels tid er bare to sekunder bak Ørjan Grønneviks årsbestetid (14:44) på 5 km. Ellers merker vi oss - nok en gang - en kommende racer i 12-åringen Teodor Hansen, som ble nummer 18 på solide 18:02. Tidligere i år løp han på 17:30 i Fornebuløpet.

Topp 5 herrer. (Foto: Hans Edgard Rakeie)

20 Jostein Blyverket 28 NILUBIL 0:18:18

Veronika, nå uten SK Vidar-drakt, i klar ledelse. (Foto: Hans Edgard Rakeie)

Klar seier til Veronika Blom
I kvinneklassen ble det en klar seier til Veronika Blom som nå er tilbake i Modum FIK, som med tiden 17:04 viser at hun fortsatt holder godt nivå. Vi tror dette er hennes raskeste 5 km siden hun løp på 16:44 og satte løyperekord i "Norges raskeste 5 km" på Nesbyen i 2016. O-løper Anne Johanne Lind Nørbech fra Nydalens SK fulgte på en klar 2. plass, 33 sekunder etter Blom, men over ett minutt foran Ull/KIsa ILs  Karoline Næss på 3. plass.

16-åringen Marte Bagaasen Mork fra Ringerike FIK ble nummer fire, 9 sekunder foran Marthe Pedersen som vanligvis har vært raskeste Ringeriksløper på 5 km. Marthe løp tidligere i år på 17:50 i Schjongs5'ern - som er raskere enn det som er oppgitt som årsbeste (Emma K Mørk 18:06) for 16-åringer, men det er usikkerhet rundt løypelengden i Schjongs5'ern som gjør at disse tidene ikke er med i statistikken.

Topp 5 kvinner. (Foto: Hans Edgard Rakeie)