Det var den 43 år gamle bergenskvinnen Silje Fismen som omkom på tragisk vis under et skyrace-løp lørdag - da hun ble truffet av lynet og døde på sykehus en stund senere. Hun deltok i det 121 kilometer lange Südtirol Ultra Skyrace i Sveits, som ble stoppet en halv time før ulykken. 

Ulykken skjedde rundt klokken 19.15 lørdag på 2120 meters høyde mellom sjekkpunktene på 83 og 89 km. Cirka 30 minutter før ulykken var løpet stoppet på grunn av værforholdene og utøverne holdt igjen på sjekkpunkter underveis. Noen deltagere, blant annet Silje Fismen, var imidlertid på vei mellom disse sjekkpunktene da ulykken skjedde og hadde ikke blitt varslet om at løpet var stoppet.

Vi så lynet traff henne
- Vi så lynet treffe henne, så datt hun. I det området var det ikke dekning, så vi måtte løpe i omkring en halvtime før vi fikk varslet nødetatene, sier to vitner, ifølge avisa Corriere Della Sera. Etter førstehjelp på stedet ble hun fløyet med redningshelikopter til Bolzano sykehus, der hun tragisk nok døde.

Det var en voldsom storm som traff nord i Italia lørdag ettermiddag og kveld. Torsdag kveld var det også torden- og regnvær i store deler av Sør-Tyrol, og flere har stilt arrangørene spørsmål om hvordan de har forholdt seg til dette.

43965134911_f3bac20731_k.jpg
Det er mektige omgivelser det løpes i, og været kan skifte fort. (Arrangørfoto/Harald Wisthaler)

Været så bra ut
Dagbladet var søndag i kontakt med Jakob Oberrauch i Ultra Skyrace søndag og fikk denne forklaringen: - Allerede på torsdag hadde vi en stor tordenstorm. Været så bra ut for fredag, og var bra på starten av lørdag. Lørdag morgen så værmeldingen også bra ut. Da det skyet på igjen, var det uklart hvordan dette ville utviklet seg. Vi bestemte oss imidlertid for å begynne løpet. Da vi så at uværet begynte å bevege seg, stoppet vi løpet umiddelbart, sier Oberrauch.

Avisa Nordlys har snakket med to av Tromsøs profilerte løpere:
– Jeg ble helt nummen. Vi har møttes noen ganger i forbindelse med løp og pratet litt da, uten at jeg kjente henne godt. Men alle vet om hverandre i dette miljøet. Hun var blid, imøtekommende og en åpen person, og det er helt forferdelig tragisk det som har skjedd. Tankene går til de nærmeste, sier ultraløper Guro Skjeggerud.
Hun mener arrangøren ikke kan klandres for ulykken.

– Man tenker alltid på sikkerhet, og løpet ble jo brutt, men problemet var at hun var mellom to sjekkpunkter. Det er ingen som kan klandres, det er bare en forferdelig ulykke. Dette kommer til å prege folk og miljøet, sier Guro Skjeggerud til Nordlys.

Nordlys tok også kontakt med Yngvild Kaspersen, som er blant landets beste ultra- og skyrace-løpere. Hun sier sikkerheten alltid er i fokus for utøvere og arrangører i fjelløp.

– Vi må alltid tenke på at vi er i fjell, og det er alltid risiko både med tanke på at man er i høyden og at været skifter fort. Arrangørene er som regel forberedt og har en plan b for løypevalg og vil ikke utsette løperne for risiko. Samtidig er dette en ekstremsport, både med tanke på distanser og høydemeter, og i fjell der du må løpe veldig teknisk er du også veldig eksponert for omgivelsene, sier Kaspersen til Nordlys.

Dagbladet la mandag ut denne saken: Meteorolog kritisk: - Ble sendt ut som levende blink
 

Vant 100-miles i Lofoten for to måneder siden

​Silje Fismen bodde i Tromsø der hun jobbet, og for mindre enn to måneder siden vant hun Lofoten Ultra-Trail under ekstreme værforhold. Litt mer om det kan du lese nedenfor:

Bare 22 % av de startende fullførte Lofoten Ultra-Trail 100 miles
Etter Siljes seier på 100 miles i Lofoten Ultra-Trail tidligere i sommer skrev vi blant annet: 
- I kvinneklassen ble det klar seier til Trømsø-kvinnen Silje Fismen på 32:46:03, som var 7. løper på 100 miles i mål, en mye mer imponerende prestasjon enn hun selv kunne forstå ved målgang.

Silje måtte bryte forrige gang hun prøvde seg på dette 166 km lange løpet. Det hadde hun ikke lyst til å gjenta.
– Det var vått, mye vind og kaldt til tider. Men jeg så at det skulle komme stiv kuling fra vest og regnbyger, så jeg hadde med meg boblejakke i sekken, så det var ikke så kaldt, sier hun til Lofotposten etter målgang. Ellers var hun veldig opptatt av å snakke ned sin egen prestasjon, siden hun tidligere i løpet lå på 4. plass og mente hun ikke var best. Men det var hun definitivt denne gangen. 

Siljes målgang i Lofoten:


Stine_Haustreis_nr2_Silje_fismen_nr3.jpg
Silje (til høyre) var en sterk motbakkeløper. Her fra Tromsdalstiden 1238 Opp i fjor, der hun kom på 3. plass. (Foto:Trond Arne Liavik)

Arrangøren av Südtirol Ultra Skyrace la ut denne meldingen etter at tragedien var et faktum:

TRAGIC ACCIDENT CASTS A SHADOW ON THE SÜDTIROL ULTRA SKYRACE

Tragic accident casts a shadow on the Südtirol Ultra SkyraceSaturday, the 7th edition of the Südtirol Ultra Skyrace 2019 has been overshadowed by a tragic accident. A participant from Norway has been struck by a lightning near the Lago di San Pancrazio and deadly injured.

The accident occurred around 7.15 pm. A group of runners was on their way near Lago di San Pancrazio at about 2,120 m of altitude, when a 44 year old Norwegian athlete was struck by lightning and injured during a thunderstorm. About 30 minutes before the accident, the race had been stopped due to the weather conditions and the athletes held up at Antran, the Rifugio Punta Cervina and the Rifugio Kesselberg. Some athletes though were on their way between these spots and could not be reached by the track marshals. Among them there was the group with the Norwegian runner.

Some athletes who had observed the accident called emergency. After first aid, the injured athlete was flown to Bolzano hospital by the rescue helicopter Pelikan I, where she succumbed to her injuries.

"We are shocked and deeply shaken by this tragic accident", commented Josef Günther Mair, chair of the Organising Committee of the Südtirol Ultra Skyrace. "We express our deepest condolences to the family of the athlete."

The award ceremony planned for Sunday 11 o'clock has been cancelled.