Vignett-kondiskommentaren.jpg


Det beste med påsken er tiden etter påske

Årets absolutte høydepunkt for denne løperen er tiden på året da vinterdekka (piggsko, ski og truger) kan pakkes bort og i sin helhet erstattes av sommerdekkene, dvs løpesko uten pigg og underlag uten is og asfalt.

Hvor man bor i landet er selvsagt avgjørende for om dette er en påskebegivenhet eller noe som skjer tidligere eller senere på våren. Men for meg som bor på det sentrale Østlandet sammenfaller piggdekkforbud (burde vært vinterdekkforbud) med tiden på året da snøen forsvinner fra skogen i lavlandet og jeg igjen kan begi meg ut på løpeturer (joggeturer i min alder) i skog og mark.

Ikke noe galt med veiløping, men det er noe eget ved løping i terrenget. Selv de årene jeg løp klart fortest på veiløp, foregikk det aller meste av løpinga i terreng, alt annet enn intervalltrening og konkurranser. Kanskje du også skal legge mer av den rolige treninga til terrenget?

Etter påske starter også konkurransesesongen for fullt
Etter påske møtes vi av den andre store vårgleden, tiden på året da løpskonkurransene igjen blir flere enn mange – og da de store massene igjen stiller til start i en eller annen konkurranse. For meg var det konkurransene som ga meg motivasjon til å trene regelmessig, og tanken på de første konkurransene på sommerføre var drivkraften gjennom vinteren for å holde en viss kontinuitet i treningsarbeidet. Skigåing og skirenn var for meg trening til vårløpene.

Det er nok mange som har det på samme måten, for  helgen etter påske er det klart for to av de absolutt største norske mosjonsløpene: Sentrumsløpet i Oslo og Bergen City Maraton, løpene som bare ble overgått av Oslo Maraton og Holmenkollstafetten i fjor med tanke på deltagertall. Til sammen stiller det over 20000 løpere på de to arrangementene og en hel del andre spennende løp rundt om i Norge (sjekk terminlista) helgen etter påske. 

Andre foretrekker karuselløpene, og de er det virkelig mange av – og nå er mange av dem i gang med en ny sesong. Ikke alle har like mange deltagere som Terrengkarusellen i Kristiansand der 1500-1600 løpere stiller opp på enkeltløpene, men det er så mange av disse uhøytidelige løpene at deltagelsen på disse overstiger «ordinære løp». Og ekstra mange er med på de tidligste vårløpene!

Konkurranse uten tidtaking
Et interessant trekk med disse karuselløpene er at mange av dem har flere deltagere uten tidtaking, enn løpere som konkurrerer på tid. Å konkurrere betyr nemlig ikke bare å jage en best mulig tid, det handler også om det fine fellesskapet med å løpe sammen med andre – og kanskje utfordre seg selv litt ekstra uten at man absolutt må sammenligne seg med andre. Bare på de fire første dagene etter påske finner du 26 karuselløp i den unike terminlista vår - det er nok mange som gleder seg til påske er over... til nye vårløp med eller uten tidtaking.

Lange lyse kvelder
Det er ikke noe galt med påsken, men det er altså tiden etter påske jeg har gledet meg mest til – i år igjen. Da er også dagene igjen så lange at man kan trene uten hodelykt til langt på kveld, varmegradene kan igjen skrives med to sifre, og som jeg skrev innledningsvis; da kan jeg igjen løpe i snøfritt terreng (selv om det krever litt research for å finne ut hvor det er barmark tidligst).

God Påske
Ha en strålende påske, kanskje du tilbringer påsken med en annen løper som ikke er medlem i Kondis, da kan du jo prøve å friste med et medlemskap. Du må i alle fall bytte til sommerdekk på bilen når påsken er over, men hva du har på bena er ikke lovregulert – så der gjør du som du vil.

Terminlista til Kondis (papirutgaven) har forresten nettopp dumpet ned i postkassa, og i år er vel tiden inne for å lete opp et løp du aldri har løpt før. Kanskje du rekker å planlegge det også i påsken.

Olav

P4040854.jpg
Endelig snøfritt i åpent landskap, som her ved kirkeruinene i Nes forrige uke, men etter påske trekker jeg inn på forhåpentligvis snø- og isfrie skogstier. (Foto: Olav Engen)
 

Olav Engen (68) er for tiden vikarierende nettredaktør i Kondis med noen ulike oppgaver i tillegg. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultraløpsiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.