Av Ole Kristian Velstadbråten Bangås

For mange ultraløpere er DUV en kjent forkortelse, men det er nok mange som fortsatt ikke har fått med seg den frivillige jobben som gjøres. DUV er forkortelsen til Deutsche Ultramarathon Vereinigung, men det gjøres et stykke arbeid som når langt utover Tysklands grenser, også her på berget.

Jeg har alltid vært interessert i behandling og strukturering av data, og databasesystemer har i større eller mindre grad vært jobben min de siste 20 årene. Da jeg kom over statistikken som DUV fører over ultraløp, ble det fort klart at jeg ønsket å bidra, og en forespørsel ble sendt. Resultatet er at jeg nå sitter med ansvaret for registrering av ultraløp i Norge og Sverige. Jeg ønsker med dette å forklare litt om arbeidet.

Om arbeidet
Arbeidet som gjøres er på frivillig basis, og dette er en av grunnene til at det kan ta tid før et løp er registert med resultater. Hele prosessen starter som oftest med å kontakte løpsarrangør for å få en mer detaljert resultatliste enn den som ligger offentlig tilgjengelig. Vi ønsker mest mulig informasjon om løperne, rett og slett fordi det er ganske mange løpere ute i verden med samme navn.

Når jeg finner en løper med et japansk navn, og det er fire japanske ultraløpere som har dette navnet, da blir det en umulig oppgave å knytte resultatet til rett profil, med mindre jeg har noe mer informasjon om løperen. Eksempler på dette kan være fødselsdato, fødselsår, alder, aldeskategori, kjønn, bosted og klubb. Dette er verdifull informasjon for å kunne knytte riktige data sammen. For ordens skyld skal det nevnes at løpere kan ta kontakt med oss dersom de vil at noe av denne informasjonen ikke skal være synlig i våre statistikker. Heldigvis får jeg si er det motsatte langt mer vanlig, at løpere kontakter oss fordi de ønsker å oppdatere profilen sin og få den helt riktig.

Selve resultatlisten håper vi å få som Excel eller tekstfil, ikke PDF. Grunnen til dette er at kopiering av data fra PDF kan gi en del interessante utfordringer, som f.eks. at det kommer et ord eller en «setning» per linje. Resultatene blir splittet opp og lagt inn i Excel, så vi får egne kolonner for fornavn, etternavn, klubb, bosted, nasjonalitet og så videre, før vi kjører en automatisert prosess for å prøve å finne riktig profil i DUV sin database. For gode resultatlister er det ikke uvanlig at halvparten finnes automatisk. Resten går gjennom en manuell prosess.

De vanligste grunnene til at vi ikke får treff automatisk, er to eller flere løpere med samme navn som vi ikke kan skille mellom, små «feil» i dataene som utelatt mellomnavn og skrivefeil i navn, eller rett og slett at det ikke finnes en løper med dette navnet i databasen enda.

Når vi bare har navnet å forholde oss til, så er det vanskelig å knytte resultatene til rett profil, men det er likevel ikke helt tilfeldig. Vi kan se om vi finner et møster i hvor de forskjellige profilene har løpt, om de har løpt det samme løpet tidligere og estimere hvor gode løpere de er for å se om resultatet synes å stemme overens med dette. Ofte danner det seg et bilde av hvilken profil som passer best. Hvis det ikke er tilfellet, så blir det gjetning eller å opprette en ny profil.

Om statistikken
Statistikken inneholder resultater fra konkurranser hvor distansen som skal løpes er minst 45 km, eller resultater over 40 km og lengre på 6-timers løp. I tillegg er det med noen ultraintervalløp og Trippelen i Oslo og Kristiansand. Mitt første møte med DUV var at jeg søkte opp mitt eget navn og fikk opp liste over noen løp jeg hadde løpt:

Duv_Statistikk_loper.jpg

Nå er jeg langt fra den mest aktive eller raske ultraløperen, men noen løp har det blitt. Unden fanen «Personal bests» kan man se personlig rekorder for kontrollmålte konkurranser, mens under «Comparison table» får man en oversikt over resultatene fra de løpene der man har løpt den samme distansen flere ganger.

Det er mye forskjellig statistikk på websidene, og en full gjennomgang av dette ville blitt alt for mye å ta her. Men, en liten og dårlig gjemt funskjon er «Performance prediction» som finnes her. Hvis vi tar utgangspunkt i at jeg løp Ultrabirken 2016 på 9.24.18, hvordan var min prestasjon på 11.54.10 i KrsUltra året etter?

Duv_Prediction_1.jpg

Relative_performances.jpg


Statistikken viser at jeg gjorde det relativt bedre i UltraBirken enn i Krs Ultra, men «bare» med 20 minutter. Her brukte jeg denne statistikken til å sammneligne to egne prestasjoner, men den kan også brukes til å estimere hvor lang tid du vil bruke på et løp. Basert på totalt 30 resultater fra Blefjells Beste (57 km) og EcoTrail Oslo (80 km), så tilsier sannsynligheten at du bruker 3-4 prosent lenger tid på Blefjells Beste.

Det er også mulig å søke på arrangement og få fram en overveldende mengde informasjon om løpet. Vinnere, deltakerutvikling, aldersfordeling, adelskalendre og oversikt over hovr mange ganger de ulike deltakerne har vært med. 

Hva kan jeg gjøre?
I løpkalenderen til DUV kan du legge inn informasjon om løp som mangler. Legg gjerne inn all informasjon tilgjengelig på løpsarrangørens side; det letter jobben for oss. Ved at flest mulig løp legges inn, så garanterer du også at vi fanger opp løpet og jobber for å få tak i løpsresultatene.

Hvis vi har feil eller mangelfull informasjon om deg, eller du finner flere profiler som tilhører deg, ta kontakt med oss. Jeg er tilgjengelig både på facebook, eller du kan kontakte oss på kontaktsidene våre. Merk at det ikke er sikkert at det er jeg som tar tak i meldingen som sendes, så det kan være lurt å skrive denne på engelsk.

Hvis du er løpsarrangør, så setter vi pris på så mye informasjon som mulig i resultatlistene. Jo mer informasjon vi får, detsto lettere er jobben med å behandle resultatene, og løpet vil bli registrert raskere.
Som løper kan du være nøye med å unngå skrivefeil under registreringen, samt at du unngå å bruke forkortelser og kallenavn. Er det løp vi ikke har fanget opp, så send informasjon til oss. Dersom vi av en eller annen grunn ikke kan registrere resultatet, så forklarer vi hvorfor.

Da er det bare å snøre på seg skoene og jobbe mot nye mål. Jeg ser fram til å registrere nye flotte prestasjoner.

DUVs statistikksider

Ole_Kristian_Velstadbråten_Bangaas_Holmestrand-Maraton-2016_foto_Stine_Skog_Hansen-KD-48874.jpgArtikkelforfatter Ole Kristian Vestadbråten Bangås er sjøl en ivrig ultraløper. (Foto: Stine Skog Hansen)