Sentrumsløpet og Hytteplanmila har tilsammen 55.3 % av oppføringene på De beste statistikkene på 10 km for menn og 46.5 % av oppføringene for kvinner og disse løpene er med henholdsvis 7847 (10 km) og 2316 deltagere i år også blant de største løpene på 10 km deltagermessig. Men hvilket av disse løpene er det som faktisk har den raskeste løypa, og eventuelt hvor stor forskjell i tider er det som et gjennomsnitt?

 

En måte å undersøke dette nærmere på er å sammenlikne resultater fra løpere som har løpt begge steder. Ser man fortrinnsvis på resultater fra disse to løpene som er kvalifisert for statistikkene i år, også inkludert de aldersbaserte, er det i alt 101 personer som har løpt begge løpene og som kan brukes i en slik sammenlikning.

 

Hva tallene sier: Hytteplanmila raskest
Hva som i første omgang framkommer er at av disse 101 som har løpt begge løpene er det 65 eller 64.4 % som har løpt raskest i Hytteplanmila, mens 36 eller 35.6 % har løpt raskest i Sentrumsløpet. Hvis man videre grupperer de som har løpt raskest i Sentrumsløpet og de som har løpt raskest i Hytteplanmila ut fra hvor mye raskere de har løpt i hver av løpene får man følgende graf, som også skulle indikere at det er Hytteplanmila som har den raskeste løypa.
 
 
sml.10km.jpg
Graf: Antall løpere (101) fordelt på tidsforskjeller i de to løpene.
 
Ser man videre på gjennomsnittstidene beregnet fra hvert av løpene er disse 38.52 for Hytteplanmila og 39.17 for Sentrumsløpet, som antyder at Hytteplanmila som et gjennomsnitt er rundt 25 sekunder raskere.

 

En sammenlikning med "Race Time Bias" for løp
Hytteplanmila og Sentrumsløpet er de norske løpene på 10 km som den internasjonale statistikkorganisasjonen ARRS i hovedsak henter resultater fra til sine statistikker. For noen år, hvor det er grunnlag for det, har ARRS også sett nærmere på de beste resultene fra disse løpene og ut fra disse beregnet hva de betegner en "Race Time Bias" (RTB), svarende til i hvilken grad løypa er predisponert for gode eller eventuelt svakere tider.  Hvis denne er negativ angir den hvor stor tidsfordel i sekunder en kan forvente i løpet og motsatt hvor stort tidshandicap en kan forvente hvis den er positiv. RTB skal således være et mål på hvor "lett" eller "vanskelig" en løype er, eller mer nøyaktig var et gitt år siden også ulike værforhold kan spille en rolle.

 

Når det gjelder Hytteplanmila ble RTB (for kvinner) i årets løp beregnet til -45.7 sekunder som antyder at man kunne forvente ca. 46 sekunder bedre tid enn i en løype som ikke har noen (beregnet) tidsfordel. For Sentrumsløpet er RTB ikke tilgjengelig for i år, men for i fjor ble den (for menn) funnet å være -28.6 sekunder, som antyder at også Sentrumsløpet har en rask løype, men ikke like rask som Hytteplanmila.