Halvannet år er gått siden Jon Ilseng satt og studerte Norgeskartet og unnfanget ideen om en ekspedisjon tvers over Norge, og i fjor sommer var grovplanen for å løpe 600 km på 17 dager sammen med Janicke Bråthe og Kim Johannesen en realitet. Alle tre er gjennomtrente super-mosjonister, men med vidt forskjellig løperbakgrunn. Janicke er en ivrig maratonsamler, Kim er først og fremst ultraløper, og Jon har markert seg med sterke prestasjoner på milløp og halvmaraton. 

Tvers over Norge vil si å krysse fedrelandet der det er absolutt bredest, dvs. at ruta i grove trekk går: Trysil – Rena – Lillehammer – Hulderheimen – Jotunheimen – Utladalen Camping – Kaupanger – Leikanger – Balestrand – Høyanger – Vadheim – Rysjedalsvika – Utvik Fyr.

Startklare.jpg
Startklare lørdag morgen. (Foto fra Tvers over Norge sin facebookside)
 

De fem første etappene gikk altså tvers over Hedmark, og lokalredaktøren benyttet anledningen til å få en kort, løpende oppdatering på prosjektet ved å følge trioen som for anledningen var forsterket med Kenneth Dæhlen fra Rena på de to etappene i Birkebeinerland. 

Det er vel ikke de mest spektakulære etappene som er unnagjort ennå, men det vil alltid være spenning til hvordan logistikk, kjemi og ikke minst fysikk fungerer når i utgangspunktet tre sterke individualister skal gjennomføre et prosjekt av denne kaliberen sammen. 

Første etappe gikk fra Støa kanal på svenskegrensen til Innbygda, andre dagsetappe gikk over Trysilfjellet til Osen, dag tre fra Osen til Rena og fjerde etappen fulgte i stor grad Birkebinerritt-traséen fra Rena til Ljøsheim. 

Jon_Ilseng_Kondisred.jpgMuntert og presist møte på Birkebeinerstien mellom "eskpedisjonsleder" Jon Ilseng og en løpende skribent god bevitnet av både to- og firbeinte. (Foto fra Tvers over Norge sin facebookside)

Hedmarks-redaktøren løp gjengen i møte på starten av den femte etappen som gikk fra en privat hytte ved Ljøsheim. Avtalen var å møtes på Birkebeinerstien etter kl 10, og undertegnede ble raskt klar over at displinen i gruppa i forhold til avtaler var på topp. Den 32 km lange femte dagsetappen var så langt den korteste etter at 152 km var tilbakelagt på skjema de fire første dagene. 

Kim_Johannesen.jpgKim Johannesen er ultraløperen i trioen med erfaring fra 24-timersløp. 

Trioen som har gjort seg ferdig med Hedmark for ei stund, har fått god tid til å fordøye inntrykk som f.eks. at det er sinnsykt mye skog og sau i dette fylket. Drikke har også vist seg å være en større utfordring enn forventet på noen av etappene. Det har ført til at det må bære med seg mer drikke enn først planlagt. Løping med drøyt 5 kg på ryggen merkes selvsagt, og varmen har ført til at de har lagt inn en badepause for å kjøle seg ned midt i hver dagsetappe. Onsdagens dukket ble gjort blant badende unger i Sjusjøvannet før det tok fatt på nedoverbakkene til Lillehamme. Søvn i stadig nye og uvante senger denne tropesommeren har også bydd på utfordringer så langt. 

Undertegnede var noe overrasket over tempoet som gruppa holdt langs Birkebeinerstien. Selv om det var gåing som gjaldt i motbakkene, var tempoet vel så høyt som på mine langturer. Mulig de var litt ivrige pga. at de "bare" hadde 32 km foran seg i mer variert terreng enn de var vant til denne dagen? Jon som satser seriøst på 10 km og halvmaraton, kunne forøvrig fortelle at de gjennomførte etappene går rett inn blant hans 10-15 lengste løpeturer over hode.

Janicke_Braathe.jpgJanicke Bråthe på onsdagens høydepunkt - Snørvillen 995 moh. 

Logistikk med utstyr, ernæring, overnatting etc. er litt av en kabal. Fra start til de ankommer henholdsvis Liomseter og Leikanger, må de klare seg med klær og utstyr de har på seg eller i sekkene. Det vil si at de løper i det samme tøyet i om lag en uke. Det blir sikkert godt å få nye sko og klær etter den syvende og tolvte etappen.... 

Oppland_venter.jpgHedmark-redaktøren ønsker TON-gjengen lykke på reisen gjennom Oppland og videre vestover. 

Har du lyst til å bidra eller følge det spenstige prosjektet kan du følge trioen som oppdaterer daglig på sosiale medier her: 
Facebook 
Instagram

Se også Jon Ilsengs blogg: Norge På Tvers – En veldig lang løpetur sommeren 2018

TON_logo.jpg