Engerdal Sykkelklubb la 21.07 ut følgende melding på sin hjemmeside og på Femundrittets facebookside:

Engerdal Sykkelklubb beklager å måtte meddele at Femundrittet 2017 er avlyst. Bakgrunnen er rett og slett for liten interesse og få påmeldte. For å arrangere Femundrittet er det et stort apparat av funksjonærer som skal i sving. Vi finner det ikke forsvarlig å arrangere med så liten interesse. Det gjelder både sportslig, og ikke minst økonomisk. Som arrangør synes vi dette er trist og leit, men vi må bare ta konsekvensen av at interessen generelt for terrengsykkelritt er sterkt synkende.

Vi takker alle dere som har meldt seg på. Dere vil få refundert startkontingenten. Send oss ditt kontonummer til post@engerdalsykkelklubb.no så skal vi refundere din startkontingent.

 

Eirik_Fiskvik_i_tet.jpg
PROSPEKTKORT: Eirik Fiskvik i tet i det ordinære Femundrittet i 2015 med mektige Sølen i bakgrunnen. (Foto:Terje Vestad)
 

Ikke overraskende vekket det bokstavelig talt potensielle deltakere - og mange reaksjoner. I løpet av et døgn kom det over 30 kommentarer på rittets facebookside. Problemet i et nøtteskall er deltakernes uvane med å vente til i siste liten med å melde seg på et arrangement. Arrangøren kom derfor med følgende utdyping av avgjørelsen på facebook-siden 22.07:

At det er et stort engasjement med mange meninger og synspunkter etter at vi valgte å avlyse Femundrittet, viser at dette tradisjonsrike rittet har betydd en del for dere som er glad i sykling. Det setter vi som arrangør pris på. Vi har ikke gått inn i en meningsutveksling på de enkelte kommentarene, men takker for mange gode innspill. Ja, det er med tristhet at vi valgte å avlyse rittet, men ut i fra vår situasjon var det den den beste løsningen.

Det er ikke enkelt å arrangere ritt i dag. Med over 50 funksjonærer i sving i en liten kommune er det et stort arrangement, samtidig som det er blitt veldig dyrt å arrangere. Vi er avhengig av å ha over 200 deltakere for at vi ikke skal gå i minus. Det kreves en enorm dugnadsinnsats. Jeg er helt sikker på at mange andre arrangører føler det samme.

Så med tanke på framtiden så er det en kjempefordel at vi får en mer forutsigbarhet når det gjelder blant annet påmeldinger, ved at man melder seg på i god tid før de rittene man skal delta på. Det er i hverftfall en kjempefordel for alle oss som arrangerer ritt over hele landet. Kanskje denne avlysningen kan medføre at vi alle reflekterer litt rundt dette. Ellers tror vi at det kan bli flere avlysninger, eller at ritt legges ned de neste årene.

Til slutt takk til dere alle som har vært med på Femundrittet de sju gangene det er blitt arrangert. Takk også til alle våre funksjonærer som har gjort en kjempeinnsats. Så får vi se hva fremtiden bringer.


Kondis vil sette fokus på problemet og bidra til å snu den nedadgående trenden som terrengsykling generelt er inne i, og håper som Engerdal SK at denne beklagelig avlysningen blir en vekker og er med på på "rive mange ned fra gjerdet" i forkant av ressurskrevende arrangement som et sykkelritt er. 

Engerdal SK's hjemmesider
Femundrittet på Facebook
Samleside for Femundrittet på kondis.no med bilder, reportasjer og resultater fra alle 7 rittene (2011-2016)