Kazan_2013_Groenewoud_og_Furlan_foto_Athletics Canada.jpgÅ vinne medalje i et mesterskap er helt klart en stor opplevelse i øyeblikket - når en stormer over mål eller står på pallen og kanskje hører nasjonalsangen bli avspilt. Chantelle Groenewoud og Jessica Furlan fikk ikke oppleve noen av delene da de deltok i det store studentmesterskapet, Universaden i Kazan i 2013. De visste de hadde henholdsvis tre og fire jenter foran seg i mål, og noen tur opp på pallen ble det ikke. 

Men det skulle de hatt, og det skulle vært den canadiske i stedet for den russiske nasjonalsangen som ble avspilt. De tre som stod på pallen, var russiske Yulia Zaripova, tyrkiske Gülcan Mingir og ukrainske Svitlana Schmidt. 

Svitlana Schmidt ble utestengt for doping i 2018, og dermed ble de to canadiske jentene oppgradert til nummer tre og fire. I sommer led Gülcan Mingir samme skjebne etter at en retest av dopingprøven hennes fra London-OL i 2012 viste seg å være positive. Det ble nok et opprykk på Groenewoud og Furlan som begge var inne på medaljeplass. 

Nå viser det seg at hun som løp først i mål i Kazan, Yulia Zaripova, hadde en utestengelse for uregelmessigheter i det biologiske passet som medførte strykning av alle resultater fra 20. juli 2011 til 25. juli 2013, og siden Universadens siste dag var 17. juli 2013, så må også Zaripova fjernes fra resultatlista på 3000 m hinder i Universaden. 

Til Inside Sport forteller nå 31 år gamle Chantelle Groenewoud at følelsen av å ta gullet så mange år etterpå, er "bittersweet". 

- Du får ikke opplevelsen av å stå på pallen og høre nasjonalsangen bli spilt, eller å være i løpet og skjønne at "wow, jeg kommer til å ta gull eller sølv", forteller Groenewoud som understreker at det ikke er noen andre hun heller ville delt podium-opplevelsen med enn lagvenninne Jessica Furlan, som på sin side uttaler: 

- Vi var fornøyde med resultatet den dagen - å bli nummer fire og fem var stort. Men det er rart med det, det skjer noe når du ser og hører om folk som blir oppgradert. Vi antok derfor at vi også ville komme til å oppleve å konkurrere mot utøvere som drev med urent spill, på på et eller annet tidspunkt i karrieren vår. 

Jessica Furlan er fortsatt aktiv løper og håper på å kvalifisere seg for OL i Tokyo til sommeren. Chantelle Groenewoud har lagt opp som konkurranseløper på høyt nivå og venter på å føde sitt første barn om ikke lenge. (Foto: Athletics Canada)
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957